Kako je Meryl Streep uticala na kolektivno sećanje
Meril 01 S

Photo: wallpapers.net

Holokaust i rat u Vijetnamu

Meryl Streep se 1978. godine pojavila u seriji, te filmu "Holokaust," a sve u režiji televizijske kuće NBC, a oba uradka su imala ogroman uticaj na kolektivno sećanje kako Amerikanaca, tako i čitavog sveta. Tome je doprinela i činjenica da je Streep sjajna glumica, što su potvrdila i tri oskara od 17 nominacija tokom godina koje su usledile posle serije. Ipak, mnogi su zaboravili da je karijeru započela glumeći u dva filma koji su bitno uticali na razumevanje prošlosti. te nekih važnih istorijskih događaja.

Miniserija (i film) "Holokaust" emitovana je tokom četiri večeri u aprilu 1978. godine. Bio je to pokušaj da se osvetli čitava istorija holokausta tako što će se ispričati priča o dve izmišljene nemačke porodice. Porodica Weiss je u ovom narativu porodica nemačkih Jevreja iz više srednje klase, a tok priče koja je u vezi sa njima se prepliće sa iskustvom porodice Dorf. Glava druge porodice, Erik Dorf, gradi karijeru SS oficira i zadužen je za usavršavanje tehnika za uništavanje onih koje su smatrali nižima od sebe. Dok porodica Dorf ide ka vrhu društvene lestvice, bogatstvo porodice Weiss polako nestaje. Životni tokovi ovih porodica se neprestano prepliću, a zaplet sadrži nekoliko slučajnih susreta njihovih članova, a na mestima i u trenucima koji su predstavljali ključne tačke kada je holokaust u pitanju. Meryl Streep igra Inge, katolkinju koja se udaje za jednog od članova porodice Weiss, a na samom početku priče.

Mediji su o seriji pisali kao o prosvetljenju koje je neinformisanu publiku naučilo o holokaustu i integrisalo priču u kolektivno sećanje nacije. Seriju je, samo u Americi, videlo preko 120 miliona gledalaca, što je čini jednim od najvećih TV događaja ikada.

Drugi primer je film "Lovac na jelene," koji je prikazivan u decembru iste godine. Radnja prati grupu radnika iz železare u Pensilvaniji, te njihovo angažovanje u Vijetnamskom ratu, gde završe kao ratni zarobljenici. Meryl Streep igra Lindu, verenicu jednog od vojnika - radnika. Tokom mučenja u logoru njen budući muž poremeti pameću, te ostane u Sajgonu, da bi na kraju izvršio samoubistvo igrajući ruski rulet.

Ovaj film je bio jedna od prvih dramatizacija koje kritikuju američko učešće u vijetnamskom ratu, koji je prikazan kao uzaludna serija pogibija, kao nešto što svoje veterane ostavlja fizički i psihički nesposobnim i potpuno napuštenim od države koja ih je u taj rat i poslala. "Lovac na jelene" postao je temelj svih budućih filmova koji će se baviti ovom temom: "Apokalipsa sada" (1979), "Bojevi metak" (1987), Forest Gamp (1994)...

Sve u svemu, "Holokaust" je neinformisanu publiku naučio o centralnim tačkama ovog događaja, a "Lovac na jelene" nije ispričao mnogo o ratu, budući da se završio samo tri godine pre prikazivanja filma, ali je kreirao moćan ram za buduće priče na ovu temu. Na taj način je mejnstrim film dobio moć da intenzivira to kako se na određeni istorijski događaj gleda, te da pokrene ključne teme koje se tiču istorijskih tokova o kojima se malo govori izvan istorijskih udžbenika, te zvaničnih dokumenata.

Jedan od 120 miliona onih koji su gledali "Holokaust" bio je i predsednik Jimmy Carter. Priča se da ga je ono što je video toliko dojmilo da su njegove buduće akcije dovele do toga da se formira američki Muzej sećanja na holokaust. Muzej je planiran i konstruisan osamdesetih godina prošlog veka, a otvoren 1993. Postavke, događaji i istraživanja ovog muzeja imali su bitan uticaj na sećanje na holokaust.

Sa druge strane, oni koji su preživeli holokaust, na prvom mestu pisac Elie Wiesel koji je žestoko kritikovao seriju, optuživali su autore da trivijalizuju stradanja i pretvaraju ih u sapunicu. Tako je jedan od odgovora na seriju bio i projekat usmene istorije, gde su intervjuisani oni koji su preživeli, te su tako njihove priče sačuvane. Snimajući preživele autori projekta su hteli da njihove priče sačuvaju od televizijske ekspoatacije: "Sve su izgubili, a sada televizija pokušava da im otme ono poslednje: njihove priče," rekla je jednom prilikom Joanne Rudof. Tokom proteklih decenija napravljeno je više od 75,000 intervjua.

Tako je Meryl Streep jedna od nekoliko osoba koje su direktno učestvovale u kreiranju novog razumevanja kako holokausta, tako i rata u Vijetnamu, oblikujući kulturu sećanja kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a to ima svoje odjeke i danas.

A ne bismo smeli da zaboravimo ni "Anđele u Americi":

 

Oceni 5