XXZ magazin preporučuje
1917

Photo: IMDb

1917: Priča o herojima Velikog rata

Film

1917 (2019)

Ovu istorijsku avanturu primetili smo još pre nego što je nominovana za Oskara, i odmah se transportovali direktno u Prvi svetski rat. Linearni tok radnje glavne junake prati kroz ratom razorene pejzaže, a uzbuđenju doprinosi i to što sat otkucava, i pojačava trku za sprečavanje napada koji je klopka za engleske vojnike.

Lance-Corporal Blake (Dean-Charles Chapman) dobio je opasan zadatak – da do bataljona Devonshires odnese važnu poruku, a kroz ničiju zemlju u kojoj vladaju prizori koji gađaju u samu srž ratnih strahota. Reditelj Sam Mendes ponudio je priču koja nikada nije dovoljno ispričana – priču o herojima Velikog rata koji su se borili za ujedinjenu Evropu kojom može slobodno da se luta.

A Time for Drunken Horses (2000)

Od ovog filma je prošlo skoro 20 godina, ali je i dalje aktuelan, budući da prati grupu dece u ratnom okruženju. Reditelj Bahman Ghobadije podario je lica Kurdima iz Irana, Iraka i Turske, a film nije o politici, već o preživljavanju najosetljivijih.

Odgovor zašto su konji pijani trebalo bi potražiti što pre, budući da su opijene životinje simbol za jedno stradanje, i za život koji je sve samo ne srećan.

How about Adolf? (2018)

U originalu „Der Vorname“, odnosno „Ime“, na engleskom malo konkretnije naslovljen, budući da sukob pokreće činjenica da jedan od likova želi svome još nerođenom sinu da da ime Adolf.

Reč je o kamernoj porodičnoj komediji, koja postaje i ozbiljna drama kada zatreba, a smeštena je u savrmenu Nemačku. Izuzev nekoliko zanosnih kadrova Bona, sve je snimljeno takoreći u četiri zida, što donosi poseban teatarski ugođaj, dok sam scenario i jeste prvobitno bio dramski tekst namenjen pozorištu.

Rasprava o imenu Adolf prekida mirnu porodično-prijateljsku večeru i na površinu izvlači sva kako politička tako i lična uverenja, frustracije, tajne, sve ono što je prećutano i o čemu se ne govori.

Za razliku od manira koji poslednjih nekoliko godina krasi domaće filmove i serije – da se što manje govori – u ovom filmu sve frca od dijaloga, rafalne razmene replika, pokojeg žustrog monologa, svađa, ispovesti i nesporazuma, a opet je sve tako dozirano, smisleno, ni u čemu nije preterano, nigde se nije išlo na puki efekat. Iako se neratko zazire od sintagme nemačka komedija, „Ime“ je film koji svakako treba pogledati, predrasudama uprkos.

Serije

McMillions (2020)

„McMillions“ je nova dokumentarna serija, nedavno premijerno prikazana na HBO-u. Sudeći prema prvoj epizodi, obećava, budući da povezuje ono što prosečnog gledaoca najviše interesuje – pre svega pitanje ko je prevarant (ne ubica u ovom slučaju), misteriju i istinite događaje.

Može se reći da je rađena po principu igrano-dokumentarne forme, ali dokumentarni delovi, odnosno iskazi svedoka, učesnika u procesu raskrinkavanja milionske prevare imaju primat.

Serija se bavi specifičnom vrstom društvene igre Monopol – one koju su '90-ih igrali posetioci američkih McDonald's restorana, skupljajući određene kupone i nalepnice za igru pri svakoj kupovini u McDonald'su. Nekoliko njih otkrilo je milionske iznose iza nalepnice, a FBI je ubrzo dobio dojavu da su svi ti milioneri, iako nemaju isto prezime, u izvesnom srodstvu. FBI pokreće tajnu operaciju, a kako su se stvari dalje odvijale, otkrićemo u narednih pet epizoda.

Creepshow (1. sezona, 2019)

Horor fanovi koji su odrastali početkom devedesetih godina prošlog veka prepoznaće rimejk kultnih priča George A. Romera iz 1982, što će ih sigurno motivisati da se otisnu na putovanje od šest epizoda. Svaka epizoda nudi po dve priče, neke bolje, neke manje strašne, a napisao ih je naravno Stephen King. Radi se o omažu najpopularnijim horor stripovima, pa je serija i pravljena u strip duhu, i svaka scena počinje stranicom iz stripa i ilustracijama koje oživljavaju.

Knjige

Dejan Ognjanović, Naživo

Jedan autsajder dolazi do video zapisa satanističkog rituala, i snimak život okreće naglavačke. Stravična realnost dalje diktira njegovo ponašanje, sve dok ne kulminira u konačnom obredu. Ovo svakako nije remek-delo srpske književnosti, ali ako se zanemare toksični stereotipi horor fanovi dobijaju priču koja ima potrebne elemente, i junaka koji je savršen za to da mu se demoni uvuku pod kožu.

Luiđi Pirandelo, Jedan, nijedan i sto hiljada

Roman „Jedan, nijedan i sto hiljada“ još jedno je u nizu Pirandelovih dela koja se bave pojedincem, njegovim doživljajem sebe, te neizbežnom percepcijom drugih – šta utiče na nju i kako ona utiče na čoveka.

Pitanje identiteta i suštine koja se krije ispod pojavnog opsedalo je Pirandela, pa „Jedan, nijedan i sto hiljada“ predstavlja moćan doprinos stalnom otkrivanju čoveka, njegove slojevitosti i višestrukosti. Pirandelova dela ispituju i postojanje objektivne stvarnosti, prirodu same objektivnosti i pre svega njenu mogućnost, s obzirom na to da je i ona tako često (možda i isključivo?) u oku posmatrača.

Nostalgija

Deep Crimson - Profundo carmesí (1996)

Sjajan meksički film, a tu je i Almodovarova Marisa Paredes. Građen u Boni i Klajd duhu film prati glavnu junakinju, koja ljubav ne razume ali je želi. Coral je u stvari očajna u potrazi za voljenim čovekom, pa će za ljubav žrtvovati i sopstvenu decu. On dolazi kao Nicolas, potrošeni plejboj koji i dalje ume sa onima koji su željni ljubavi.

Zajedno kreću u potragu sa usamljenim ženama, te nam pričaju priču koja je obavezna filmska lektira.

Ghibli na Netflixu

Netflix je objavio prvu turu Ghibli filmova, pa prvo izdvajamo My Neighbour Totoro iz 1988. Animirana dečija priča, koja je i za odrasle, jedno je od najboljih ostvarenja Hayao Miyazakija, a prati sestre Satsuke i Me koje dolaze u novi kraj okružen mističnom šumom i neobičnim komšijama. Najstariji od njih - O Totoro – ujedno je i najveći, i postaje im prijatelj na putu odrastanja i suočavanja sa prvim velikim problemima.

Pesma

Dua Lipa, Physical

Ne samo što nas Dua Lipa frazom Olivije Newton John „Let's get physical“ vraća u '80-e, već to čini čitavom produkcijom i atmosferom, pa i samim spotom, što je sasvim u skladu s nazivom njenog novog albuma - „Future Nostalgia“.

Video igre

Microsoft Flight Simulator: Imitacija letenja

Microsoft Flight Simulator je ljubitelje simulacija iznenadio još 2019, a kada je prvi put predstavljan na E3 događaju. Kompanija od tada redovno izveštava o stupnjevima razvoja na kojima se igra nalazi, što igrače čini još nestrpljivijima.

Na YouTube platformi se nedavno pojavio snimak od oko sat vremena, na kojem je moglo da se vidi nekoliko test letova, ali je ubrzo uklonjen. Prvih pola sata bilo je posvećeno jednom letu – od poletanja do sletanja – sa puno detalja iz pilotske kabine. Druga polovina videa počinjala je mirno, u oblacima, da bi se ubrzo pretvorila u noćnu moru sa olujom i kišom koja ograničava vidljivost.

Oni koji su imali sreće da vide ovaj video mogli su da se uvere u realizam koji ih očekuje u okviru novog simulatora, a ostali će morati da se zadovolje kratkim trejlerom koji je objavljen pre oko četiri meseca.

*Kontrapreporuke

Underwater (2020)

Čekajući dobar horor gledamo i one loše, ali vi ne morate. Zašto ne Underwater? Zato što je beskrajno dosadan, toliko da ne pomaže ni Vincent Cassel.

Locke & Key (1. sezona, 2020)                                   

Ne može Netflix sve, pa ima i onih sadržaja bez kojih bi se i moglo. Takva je i serija Locke & Key, koja je Narnija bez Narnije, samo sa lošim glumcima.

 

Oceni 5