Republished: Beogradske DS vrućine 2012.
Aaap 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

38 miliona stepeni

Ako je verovati medijima pod komandom Dragana Drvoseka, ovo beznačajno ugodno leto protiče u bezbrižnoj summer-atmosferi, vrućine se drže pod političkom kontrolom od 38 stepeni i nema, stvarno, really nema nikakvog razloga za znoj, nesanicu, nervozu ili toplo samoubistvo. Dnevničke beleške glavnog urednika e-novina potvrđuju konstantno rashlađivanje uma u glavnom gradu, pod voljenih 38 stepeni

PONEDELJAK: Danas je Beograd bio najtopliji grad u Srbiji. Izmereno je čak 38 stepeni, što je za tri stepena manje nego juče kada je zabeleženo nesnošljivih 38 stepeni. Zahlađenje sa prosečnim temperaturama od 38 stepeni očekuje se već sutra, ali od srede nastupa period tropskih vrućina: očekuje se čak 38 stepeni.

UTORAK: Jutros je zabeležena rekordna temperatura od 38 stepeni koja se, inače, očekuje i tokom dana. Beograđani sve teže podnose visoke temperature koje rastu iz dana u dan: juče je bilo 38, a danas već 38 stepeni. Sutra se očekuje naglo povećanje temperature zbog velike oblačnosti nad Saharom; pustinjski, topli vetar doneće nam temperature od neverovatnih 38 stepeni.

SREDA: Najvreliji grad u Evropi od ranog jutra je – Beograd. Kako naši reporteri javljaju, živa u termometru skočila je na čak 38 stepeni, što još od juče nije zabeleženo. Građanima se savetuje da bez preke potrebe ne izlaze na ulice, jer je na Trgu Republike izmerena fantastična temperatura od 38 stepeni. Sutra se očekuje naglo osveženje: temperatura će dostići tek 38. podeok.

ČETVRTAK: Dan koji Beograđani nikad neće zaboraviti zbog sparine i temperature koja je dostigla nedostižnih 38 stepeni. Hitna pomoć je primila preko 200.000 poziva zbog ekstremnih temperatura koje na pojedinim mestima iznose čak 38 stepeni, ali gradonačelnik Đilas apeluje na građane da ne nasedaju na temperature koje su pod kontrolom na 38 stepeni. Tokom noći, što ne pamte ni najstariji stanovnici Beograda koji su glasali za DS, temperatura nije pala ispod 38 stepeni. Bez obzira na temperature koje divljaju, gradski saobraćaj noću ne radi, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

PETAK: Sve dežurne bolnice u gradu su pod opsadom građana koji traže pomoć od visokih temperatura: ludih 38 stepeni izmereno je na još uvek šumovitoj Zvezdari, koju gradonačelnik tek namerava da seče u novom mandatu. Lutajući reporteri javljaju da je na Dunavu 38, a na Savi svega 38 stepeni! Iz Meteorološkog zavoda najavljuju sušne i sparne dane sa stalnom temperaturom od 38 stepeni. Iz Demokratske stranke stiglo je obaveštenje da je kod njih regularna temperatura još od poraza na predsedničkim izborima – 38 stepeni i da oni ne nameravaju da tu ništa menjaju.

SUBOTA: Tri miliona Beograđana na Adi složno je u verovanju da toplijeg dana nije bilo vekovima: čak 38 stepeni spustilo se na Adu i zakuvalo odnose među ljudima u kupaćim gaćama. RTS-reporteri uverili su se na svim mestima da je vrućina nesnosna i da 38 stepeni stvara neviđene probleme u saobraćaju. Iz Hitne pomoći poručuju građanima da se smire, da ne napuštaju stanove, jer se temperatura od 38 stepeni smatra umerenom u vanrednim političkim okolnostima.

NEDELJA: Beograd diše na škrge, tvrde RTS reporteri koji sa građanima razgovaraju o neverovatnoj temperaturi od 38 stepeni, koja ih je i noću proganjala. Gradonačelnik poziva građane da se prošetaju Betonskom Avenijom u obliku usijanog Bulevara revolucije i hlad potraže ispod mladih platana sa nekoliko komada suhog lišća. Temperatura od 38 stepeni neće pokoriti Beograd, rekao je Drvosek, optužujuži opoziciju da čini sve što je u njenoj moći da glavni grad pretvori u uzavreli vulkan vrućine. Glasači DS prirodno vole vrućinu – dodao je Drvosek, objašnjavajući da „osveženje“ nije samo meteorološki, već i politički termin i da nema potrebe za panikom, jer je 38 stepeni stanje „na koje su funkcioneri DS navikli godinama“.

PONEDELJAK: Vest da je na Trgu Republike izmereno tačno 38 stepeni, potvrdio je visoki funkcioner Meteorološkog zavoda, objašnjavajući da su oblaci-kumulusi i pustinjska aktivnost u blizini Sahare - glavni krivci za temperaturu od 38 stepeni. Nema potrebe za vanrednim merama, dodao je on, tvrdeći da se 38 stepeni meri pola metra pod zemljom, u hladovini, negde na Košutnjaku, i da je to mera srpskog trpljenja jer Srbija nema more.

UTORAK: Ova je noć bila najteža, zaključili su građani posle torture i sparine koja ih je terorisala pod temperaturom od 38 stepeni. U pet ujutru, javlja RTS, zabeležena je temperatura od 38 stepeni kod Kalenić pijace, ali je zato na Terazijama bilo tek 38. Razlike u temperaturama, objašnjavaju znalci, zavise od toga kad gledate čiji program: kad je na Studiju B – 38, RTS je spreman da temperaturu uslužno poveća na nesnošljivih – 38.

SREDA: Danas se očekuje pakleni dan u gradu. Naši RTS sagovornici kažu da ni 38 stepeni nije nemoguće i da je jedini način da se preživi pred opasnošću sunčanice – da se legne u krevet i dostojanstveno umre od vrućine. Na 38. Slava im!

* Tekst originalno objavljen na sajtu e-novina jula 2012.

Oceni 5