Retrometar: Kucamo na prozor zaboravljenih legendi
Stiven Sigal4S

Steaven Seagal bez Velje Ilića: Da li je moj srpski dvojnik tek iluzija?

Photo: NewsBTC

A da nisu neki rod? Steven Seagal vs. Velja Ilić

Steven ili Velja: Borilački velemajstor, akademski građanin, zavodnikMladost i ludost: Za početak, Velja i Steven rođeni su iste godine, 1951., u razmaku od svega mesec i po dana. Steven Seagal je, iako poreklom iz ledenog Mičigena, svoje prve korake ka svetskoj slavi napravio u Japanu gde se odselio sa svojom tadašnjom devojkom a kasnije bivšom suprugom, Mijako Fuđitani. Od sedme godine zainteresovan za borilačke veštine, Steven Seagal je postao prvi stranac koji je vodio sopstveni Dođo (školu borilačkih veština) u Japanu, za šta se izborio suprotstavljajući se lokalnim jakuzama. Iako je danas nosilac crnog pojasa sedmog dana u aikidou, mnogi zavidljivci tvrde da Seagala nikada niko nije video ni na jednom takmičenju ili polaganju. Njegova bivša žena takođe tvrdi da se pomenuta borba za Dođo-prevlast sa jakuzama zapravo nikada nije dogodila i da je Steven samo ‘vikao na neke pijance, ali se nikada nije potukao ni sa kim’.

Velimir Ilić je sa svoje strane odrastao u Čačku, čuvajući porodično stado ovaca, često izlagano opasnostima u vidu čopora gladnih vukova od kojih su se u ono vreme crnela brda oko Čačka, ali i anonimnih silovatelja koji su samo čekali priliku da čobanin zaspi kako bi obljubili (i obeščastili!) nedužne životinje. Godinama kasnije, Velja će magistrirati na kragujevačkom univerzitetu, pred komisijom sastavljenom isključivo od članova stranke kojoj je tada (i sada) bio predsednik. Ima zavidljivih koji smatraju da se i ovoj tituli moramo podsmevati, što je mnogo lakše sada kada je čovek rođen da bude ministar (pa i predsednik!), kukavičkom izdajom socijalista neočekivano prešao u opoziciju.

Borilačke veštine: Iako je tačan stepen Seagalove aikido ekspertize predmet stručnih rasprava na Internet-forumima, svako ko je gledao barem neki od njegova 32 filma zna da su te rasprave samo plod ljudske pakosti i ljubomore. Steven Seagal u svojim filmovima demonstrira gotovo nadljudsku veštinu i ledenu mirnoću dok protivnicima lomi ruke, noge i vilice. Obučavan kod Aikido majstora Morihei Uešibe (mada je nedavno otkrio da je samo gledao nekoliko njegovih demonstracija), Seagal je svoj vrhunski ubilački talenat često tokom karijere stavljao u službu brige za tuđu bezbednost. Iako su njegove tvrdnje da je bio telohranitelj Dezmonda Tutua u vreme južnoafričkog aparthejda verovatno samo dobroćudna šala, nema nikakve sumnje u to da je Seagal bio telohranitelj glumice Kelly LeBrock i da ju je kasnije oženio i napravio joj troje dece. A šta ste VI uradili?

Velimir Ilić je svoje borbene veštine tesao u nekoliko pravoslavnih manastira, kod najpoznatijih srpskih monaha-ratnika. Iako je ovaj deo njegovog života (ne slučajno!) prekriven velom (službene) tajne, ima indicija da ga je obučavao lično monah Teodosije, majstor u borbi bez oružja koji je nedavno dospeo na naslovne strane medija nakon što mu je u jednoj borbi protiv pripadnika suparničkog manastira polomljena noga. Velimir Ilić svoja ratnička znanja nerado demonstrira u javnosti, mada je poznat slučaj jedne suviše radoznale novinarske fascikle kojoj je pokazano njeno mesto.

Bratski pozdrav za pravoslavni Čačak: Seagal maše pobratimu Iliću

Duhovnost: Steven Seagal ne samo da je disciplinovan sledbenik Dalaj Lame, već je bio i tutor i telohranitelj devojci po imenu Yabshi Pan Rinzinwangmo, ćerci jednog od nižih tibetanskih Lama. Kao posvećeni budista, Seagal veruje u reinkarnaciju i tvrdi da ga, kada uđe u prostoriju, neki ljudi vide kao psa, a neki kao kravu. Sigurni smo da i naš omiljeni bivši (i budući!) ministar ima slična iskustva.

Velimir Ilić je pravoslavni vernik, kako se moglo saznati iz njegove predizborne kampanje za predsednika Srbije, a to je razvejalo šuškanja i špekulacije da je Ilić viđen na televiziji kako psuje i pije alkohol (Pojašnjenje: ovo su radnje koje pravoslavni vernik ne bi mogao da počini).

Uspeh kod žena, potomstvo: I Ilić i Seagal iza sebe imaju po tri braka, a dok Seagal posle trećeg razvoda može da se pohvali učinkom od šestoro dece, Ilić je još uvek u svom trećem braku i ima petoro naslednika. No, kako je naš Velja ipak nekoliko nedelja mlađi, ne sumnjamo da će uskoro izjednačiti rezultat.

Seagal svoju dugu, crnu kosu uglavnom vezuje u rep, opovrgavajući time insinuacije da su dugokosi muškarci obavezno homoseksualci, dok Ilić nosi kratku, oštru, gotovo oficirsku frizuru. Kolika je virilnost i sirovi testosteronski magnetizam ova dva mužjaka svedoči i to da su poslednje reči koje je Seagal izgovorio u Japanu, penjući se u avion bile  upućene njegovoj prvoj ženi i glasile: „Ti nisi normalna, hoću razvod!!“ Tigra možete odvesti iz džungle, ali izgleda da džunglu ne možete odvesti iz tigra. Sa svoje strane, Ilić je, dobro je to poznato, morao smelim javnim istupanjima da se brani od navaljivanja jedne televizijske voditeljke koja je insistirala na oralnom seksu iako nije ispunila ni najosnovnije kriterijume lepote koje je ministar postavio. Dali smo mu za pravo, jer to što je neko na javnoj funkciji ne znači da treba da bude meta seksualnog uznemiravanja.

Kraduckanje, a ne krađa: Seagal & Ilić složni

Odnos prema organizovanom kriminalu: I Seagal i Ilić znaju da je tajna dobro uređenog društva u tome da se sitan kriminal dopušta i tretira kao zaračunati trošak. Celu prvu polovinu filma Out for Justice, Seagala, policijskog inspektora, gledamo kako jede, pije i veseli se u društvu pripadnika Mafije, jer jedini način da se bezbednost građana Bruklina očuva je tretiranje kriminalaca kao sebi ravnih, produktivnih, korisnih članova zajednice. Koliko tu samo sličnosti ima sa onim poznatim Ilićevim „Kradite na malo ali nemojte da preterujete“. Do kraja filma, naravno, Seagal svojeručno poubija većinu kriminalaca koji su mu se, i pored njegovog ljudskog odnosa, teško zamerili. Ilić je na gotovo isti način tretirao koncesionare autoputa Horgoš-Požega. Zaista, život ponekad ne može a da ne imitira umetnost.

Zaštita životne sredine: Veliki borac za prava životinja (zbog čega je dobio nagradu udruženja PETA pre devet godina), Seagal je vodio uspele kampanje u više zemalja, štiteći pse na Tajvanu, slončad na Tajlandu i krave u Indiji. Njegovi filmovi i muzički albumi često su platforma za njegove poduke o očuvanju životne sredine i važnosti okretanja čistim izvorima energije.

Velimir Ilić je svojeručno srušio režim komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, što je u mnogome doprinelo smanjenju zagađenosti vazduha, zemljišta i vode u jugoistočnoj Aziji. Ovaj fenomen pripisuju činjenici da su multinacionalne kompanije izvoz prljavih tehnologija i nuklearnog otpada nakon prevrata preusmerile u Srbiju. Ilić je takođe poznat kao veliki zaštitnik ovaca od silovanja. Ipak, njegov najveći doprinos očuvanju životne sredine i ljudskih života bio je tokom poplava u Banatu 2005. godine kada je u svojstvu ministra za kapitalne investicije primio od Evropske banke za razvoj i saradnju više od 20 miliona evra da sagradi nove kuće ljudima kojima su ih izgubili u poplavi. Kažu da su ovi nesrećnici iz zahvalnosti pristali da kuće otkupe uz povoljan kredit na dvadeset godina, sa dugačkim grejs periodom.

Ljudska prava: Seagal je poznat po tome što lobira za prava američkih starosedelaca (naročito se to videlo u filmu On Deadly Ground). Ilić je svojeručno srušio neljudski režim krvožednog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića. Takođe, jednom je spasao ženu iz nabujale reke.

Mala, u redu je: S.S., doktor za ljubav

Muzički talenat: Steven Seagal je snimio dva albuma čiji se muzički žanr opisuje kao „gubitnički kantri koji susreće tradicionalnu muziku koja susreće aikido“. Na njima ima i pesama sa nazivima „Mala, u redu je“, „Ne plači“, „Doktor za ljubav“ i „Obrati se mojoj guzici“.

Velimir Ilić je svojeručno i uz velike žrtve srušio vekovni režim mračnjaštva satanskog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića. Do sada nije snimio ni jedan album (ali nije ni Mlađan Dinkić, njegov najveći rival), ali da jeste, verujemo da bi imao pesme sa sličnim, ili čak identičnim nazivima.

Ljubav prema Nikoli Tesli: Seagal je poznat po poštovanju prema radu Nikole Tesle i vlasnik je nekoliko Teslinih transformatora, od kojih je tri poklonio kalifornijskim visokim školama. Velimir Ilić je Srbin, pravoslavac, patriota.

U potrazi za svojom drugom polovinom: Seagal, ljubitelj Tesle, oružja i Putina

Javna služba: Seagal je zamenik šerifa u gradiću Jefferson Parish u Luizijani, gde sad živi, kao i počasni član američke carinske službe u Luizijani. Doduše, ovo nije pomoglo kada je pre nekoliko godina pokušao da unese pištolj na komercijalni avionski let. Zavidljivci i sitne duše tvrdili su da mu to nije dopušteno jer nije federalni agent. Pih, u Srbiji carinici gledaju svoja posla i čuvaju leđa jedni drugima.

Velimir Ilić je naciji (i pravoslavlju!) služio kao gradonačelnik Čačka i ministar u dva mandata. To što je danas, podmuklim trikom Socijalističke partije Srbije sveden na nečasnu ulogu parlamentarne opozicije ne znači da on još uvek nije na oprezu, spreman da na prvi znak vaskrsenja po zlu čuvenog genocidnog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića (nekadašnjeg predsednika te iste partije – da li slučajno?) stane u odbranu Srbije i Evrope, ne žaleći da u toj borbi da i svoj život.

*Tekst objavljen u junu 2009. prenosimo sa bloga Cveće zla i naopakog

Oceni 5