Uključ - Isključ
Marijj 33 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

A ni reči o koroni

Uključ.,Isključ..., pisalo je na tipkama  radio aparata, a bilo ih je još, sa drugom namenom i drugom skraćenicom - no meni, malenoj, ova dva, bila su najvažnija. Ono dugme za jačinu tona, nikada nisam pritiskala, jer mama je bila ta koja je svim ukućanima odabrala istu jačinu i svi smo to poštovali. Dugme za biranje stanice, vrtela – jesam.

Mame više nema, nema ni takvih radio aparata, nema ni mene malene, baka sam, osim kada otplovim u sećanja, ali uključ.,isključ., direktno u mozak, žestoko traje. O visini tona, da ne govorim.

Uključuju me i isključuju od 18. marta - komandama koje poslušno trpim.

Od besa i nemoći da bilo šta učinim, ludim.

Počela sam zvaničnou sredu, 18. marta 2020. godine, a nezvanično – u februaru. Kada sam videla šta se dešava u Italiji.

Danas je ponedeljak, 4. maj 2020.

Smem li u šetnju, ili ne?

Uključ., isključ., televizora teklo je ovako: stariji od 65 god. ne smeju uopšte da izlaze, mladji smeju od 5 do 17 sati, a onda je policijski sat do 5 ujutro; vikendom ne sme niko; za katolički Uskrs, od 10 aprila, od 17 sati,  do 13. aprila, do 5 ujutro - izlaziti iz kuće ne sme niko; za pravoslavni Uskrs (državni praznik), od 17. aprila, od 17 sati do 21.aprila, do pet ujutro, izlaziti ne sme niko; posle pravoslavnog Uskrsa policijski sat počinje u 18 sati, traje do sledećeg dana do 5 ujutro; stariji od 65 god. moći će u šetnju na pola sata, svaki drugi dan, (a taj svaki drugi ispao je – utorak, petak i nedelja) ali ne dalje od 300 m od kuće; onda je uključ.,isključ.. saopštio da će za Prvi maj (takodje državni praznik, koji traje dva dana) policijski čas početi 30. aprila u 18 sati i trajati do 2. maja, do 5 ujutro; stariji mogu Prvog maja ići u šetnju dva puta po sat vremena, ne dalje od 600 m od kuće, ali u isto vreme kao i pre, od 18 do 01 sat,  2. i 3. maja jedanput, a mladji od 65 godina mogu do 18 sati, kada nastupa policijski sat.

Sve jasno?

Zabolela glava?

Muka od svega?

Bogme jeste.

I ludim.

I uopšte nisam sigurna da sam baš sve satnice i datume napisala tačno.

Jedno je sigurno. Uskrsi su od petka do ponedeljka, a i Prvi maj je krenuo u petak.

O samo jednom danu u nedelji, kada su,oni sa 65+ (kako sada popularno za njih kažu i pišu), mogli u kupovinu, ali u odredjene dućane, od 4 do 7 sati, neću da pišem.

Neću ni o koroni. Sve ove komande, njeni su milodari.

I svih ovih 47 dana morala sam, htela to ili ne, da stalno koristim uključ., isključ, jer stalno je sve javljano – knap.

I zaista ne znam, smem li danas u šetnju, iako su najavljivali da ćemo ubuduće, moći svaki dan.

Šetati.

E, tu nisam bila poslušna.

Ja sam se vozila.

Biciklom.

Istina, po naredjenju, posle 18 sati, svih prethodnih, odobrenih dana, ali nisam gledala na sat, niti merila metražu.

Isključ.

Oceni 5