Dmitri Medvedev, radilo se pa se zaradilo
Medvedev

Uvek preskroman: Dmitri A. Medvedev

Photo: Nina Zotina/Sputnik

A, od kuma – jahte i palate!

U tom izveštaju Navalny koristi službene registarske evidencije kako bi razotkrio ono što on naziva zamršenom mrežom poverenika, dobrotvornih fondova  i ofšor kompanija koje su nominalno u vlasništvu i kojima upravljaju saradnici gospodina Medvedeva, od koji su neki bili njegove kolege sa Pravnog fakulteta.

Ovi saradnici su kontrolisali dobrotvorne fondove u  koje su nagomilavali velike količine novca donirane od strane nekih od najbogatijih Ruskih biznismena ili posuđivane iz državnih banaka koje su koristili za kupovinu nekretnina, navodi se u izveštaju. Donacije su bile mito, kaže Navalny, a mreža jedna složena šema kojom se prikrivalo vlasništvo Dmitrija Medvedeva.

Na meti Putina: Alexei Navalny sa suprugom Julijom i pristalicama

„Osnovni element koji povezuje sve u jedan sistem je gospodin Medvedev“, navodi Navalny u kratkom filmu kojim prezentuje svoja otkrića; snimci nekretnina napravljeni su uz pomoć dronova koji su nadletali preko visokih ograda koje okružuju palate.

Portparolka Dmitrija Medvedeva, Natalya Timakova, odbacila je izveštaj kao propagandu: „Besmisleno je komentarisati propagandne jadikovke jedne opozicione osobe koja je pravosnažno osuđena i koja tvrdi da već sprovodi nekakvu izbornu kampanju i bori se protiv vlasti“. Tokom godina, vlada je maltretirala Navalnyja s nizom optužbi za korupciju koje su, po mišljenju nezavisnih pravnih analitičara, bile neopravdane. Osuđen je za prevaru 2014. godine i izdržavanje kazne u kućnom pritvoru.

Tim koji je okupio Alexei Navalny obezbedio je fotografije i opise raznih nepokretnosti, uključujući i planinsku kolibu od 4.181 kvadratnih metara u Sočiju, mestu održavanja Zimskih olimpijskih igara 2014. godine. Saopšteno je da je Medvedev, preko svojih saradnika, takođe uzeo palatu od 2.787 kvadratnih metara u najprestižnijem zatvorenom naselju u regiji Moskve, nekretninu sa zatvorenim bazenom, veštačkim jezerom, ogromnom garažom i zasebnom zgradom za pripadnike obezbeđenja.

U malenoj vili u regiji Kursk, u centralnoj Rusiji, gde su živeli neki od predaka ruskog premijera, izgradio je seosko imanje sa formalno uređenim vrtovima, veštačkim jezerom i heliodromom, koji okružuju drugu enormnu palatu, navodi se u izveštaju. Na prostoru gde se nalazila kuća predaka - izgrađena je mala crkva.

Bliski saradnici gospodina Medvedeva, radeći preko nekih ofšor kompanija registrovanih na Kipru, registrovani su kao vlasnici živopisnog vinograda u Toskani, Italija, koji okružuje vilu iz XVII veka.

„Stanovi, vikendice, palate, zabave, sve je tamo, ali nešto nedostaje,“ kaže Navalny pred kraj video snimka. „Naravno, jahte.“

Dve jahte su upisane kao vlasništvo iste kompanije sa Kipra i obe nose naziv Fotiniya, pravoslavno ime za Svetlanu, kako se zove Medvedova supruga.

Navalny kaže da je jedna od dve jahte fotografisana dok je bila usidrena ispred jedne od vikendica gospodina Medvedeva: „Sistem je toliko istrulio da više nema zdravih delova,“ zaključuje Navalny na kraju video snimka.

U decembru je Navalny objavio svoju nameru da izazove Predsednika Vladimira V. Putina na sledećim predsedničkim izborima u martu 2018. godine. U februaru, međutim, okružni sud u Kirovu proglasio ga je krivim za proneveru državne kompanije. Ova presuda, naširoko odbačena kao politički motivisana, učinila ga je nepodobnim da se kandiduje.

Alexei Navalny je jedini ruski opozicioni političar koji uživa široku i oduševljenu pažnju javnosti. U izbornoj trci za gradonačelnika Moskve 2013. godine, osvojio je 27,2 posto glasova – samo malo ispod rezultata koji bi naterao protivkandidata kojeg podržava Kremlj u drugi krug izbora.

Uprkos krivičnoj presudi, Navalny još uvek planira da se kandiduje za predsednika. Analitičari kažu da je objavljivanje izveštaja u četvrtak istaklo dubinu njegove predsedničke ambicije.

„Ako gospodin Navalny ozbiljno igra i ne šali se, onda je prvi kojeg treba da ukloni sa terena upravo Medvedev,“ kaže Gleb Pavlovsky, politički analitičar i bivši savetnik za medije u Kremlju, na svojoj fejsbuk stranici.

*Tekst Ivana Nechepurenka objavio je The New York Times

Oceni 5