Sto godina strave i užasa (7)
Madd 01 S

Photo: IMDb

A Page of Madness (1926): Film za koji niko nije znao

Druga polovina dvadesetih godina prošlog veka nije se proslavila remek delima horor filma, ali se svake godine pojavio bar po jedan koji zaslužuje da uđe u antologiju strave. Jedna od tih godina – 1926 – poznata je po jednom japanskom filmu čiji je autor Teinosuke Kinugasa, a radi se o A Page of Madness koji se u to vreme smatrao inovacijom. Te godine se pojavio i nemački Faust F.W. Murnaua, i ostao poznatiji sve do danas, i to ne bez razloga. Japanski rival je ipak za nijansu važniji, a zbog toga što predstavlja nešto čega u kinematografiji do tada nije bilo.

Nakon što se pojavio 1926. film A Page of Madness je ostao nepoznat narednih 45 godina, pa skoro da niko na kugli zemaljskoj nije ni znao da je ikada snimljen. Nemi, avangardni horor film se pojavio i brzo nestao, a najverovatnije zbog toga što se radilo o nadrealističkoj noćnoj mori koja je prkosila svemu naturalističkom, pa valjda takav nije odgovarao ukusu publike koja je navikla na jednostavne priče. Film se i danas opisuje kao „bizaran,“ pa je sigurno da je za gledaoca koji je živeo pre više od 90 godina bio nešto što je dolazilo iz sveta za koji nije bio spreman.

Film je ponovo „otkrio“ sam Kinugasa, te ga 1971. još jednom objavio, a legenda kaže da ga je do tada čuvao u baštenskoj šupi, te da je zaboravio gde se film nalazi. Priča, koja se vrti oko sredovečnog domara koji radi u azilu za pacijente sa metalnim poteškoćama, je nakon 45 godina naišla na nešto bolji odziv publike, a posebno nakon što se razumelo zbog čega se glavni junak nalazi u takvom okruženju. Film nema tradicionalne dijaloge, pa je zbog toga teško da se razume scenario koji je daleko jasniji kada se čita sa papira, pa je upravo zbog toga po drugom objavljivanju dobio i naratora, a kako bi se bolje objasnilo ono što se na platnu dešava.

Domar nije jedini horor junak koji se rodio te godine, pa su zanimljivi i Faust, The Man Who Cheated Life, The Bells i The Magician.

Oceni 5