Na današnji dan 1992. godine
Fabulous 01 S

Photo: IMDb

Absolutely Fabulous: Početak jedne ere

Djelo scenaristice i glumice Jennifer Saunders kultni status zahvaljuje sjajno napisanim i odglumljenjim likovima Edine i Patsy, trendsetterica u srednjim godinama koje konzumiraju sve poroke britanskog visokog društva u 80-ima; previše alkohola, cigareta, rekreativnih droga, skupih dizajnerskih krpica i najnovijih beauty tretmana koji uključuju različite trikove i zahvate za održavanje mladosti.

Edina Monsoon je PR agentica koja većinu svog vremena provodi pokušavajući ostati ‘fantastičnom’ i popularnom, u čemu je podržava i vjerno prati Patsy Stone (Joanna Lumley) – urednica u modnom magazinu. Dramsku napetost i komične situacije pojačavaju role Edinine kćerke Saffron (Julia Sawalha), starmale srednjoškolke, kasnije studentice koja se praktički brine za majku i većinu serijala je „samohrana kći“. U seriji se pojavljuje i June Whitfield, sarkastična Edinina majka i Jane Horrocks, njezina tupasta osobna asistentica.

Serija je imala dugačak, ali krivudav ritam emitiranja. Prva sezona imala je šest epizoda i trajala do 17. prosinca 1992.  Više od godinu dana kasnije uslijedilo je novih šest epizoda, dok je 1995. emitirana treća sezona s novih šest epizoda. Dvije specijalne nove epizode emitirane su 1996. Absolutely Fabulous vratila se u sličnom ritmu početkom 2000-tih, sa po dvije sezone 2001. i 2003. godine, te dvije specijalne epizode u godinama koje su slijedile. Dvadeseta godišnjica Ab Fab-a obilježena je 2011. godine s četiri nove epizode, a 2016. je snimljen i film u režiji Mandie Fletcher. U njemu se u cameo ulogama pojavljuju Emma Bunton iz Spice Girls, Lulu, Ella Eyre, Nick Grimshaw, Kate Moss, Alexa Chung, Jerry Hall, Dame Edna Everage, Graham Norton i Joan Collins.

U 55 sekundi trailera vidimo Edinu i Patsy koje uživaju na Francuskoj rivijeri, voze se jahtom i ispijaju šampanjac obasipane pažnjom dvojice mlađih muškaraca. Naime, nakon što su okrivljene za veliki incident na grandioznom modnom partiju u Londonu, počnu ih progoniti paparazzi pa Edina i Patsy od medijske hajke odluče pobjeći na Francusku rivijeru. Skuju plan kako da svoj privremeni boravak ondje učine trajnim i zauvijek žive na visokoj nozi…

*Prenosimo s portala VoxFeminae

Oceni 5