XXZ magazin preporučuje
Decision to Leave

Photo: MUBI

Ako na trenutak skrenete pogled, potpuno ste izgubljeni

Film

Heojil kyolshim – Decision to Leave (2022)

Scena u kojoj se dva inspektora penju uz liticu kako bi istražili mesto zločina među najboljim je filmskim prizorima iz ove 2022. godine. Kad stignu na vrh gledaocu se već vrti u glavi, a kamera ga potom vodi u oko žrtve, u pogled koji su zamutili mravi.

Heojil kyolshim (Decision to Leave) je, tvrde kritičari, najinteligentnija misterija ove godine. S pričom se mnogo rizikuje, budući da su svi razbacani na sve strane, ali je krajnji rezultat čisto zadovoljstvo. Flešbekovi, scene u scenama, i sve druge peripetije, prave vešto snimljeno remek-delo koje zahteva punu pažnju – ako na trenutak skrenete pogled, potpuno ste izgubljeni, a to je prava šteta.

Schattenstunde - The Shadow Hour (2021)

Ovaj neobični film snimljen je prema dnevničkim zabeleškama nemačkog pisca i novinara Jochena Kleppera. On je bio oženjen Jevrejkom i živeo je sa njom i njenom ćerkom u oronulom stanu u Berlinu, nadajući se da će makar njih dve dobiti mogućnost da odu iz Nemačke u rodnu Švedsku i spase se logora. Međutim, na sastanku sa Eichmannom Klepper dobija ultimatum – ili novinarsko-spisateljska (čitaj: propagandistička) karijera i život, ili porodica. Ta ucena podrazumevala je deportaciju njegove žene i pastorke u logor, dok se Klepper nadao njhovom spasu makar sam ostao u Nemačkoj i pisao ode Hitleru. Međutim, nacisti su vrlo dobro znali kako da obesmisle svaki izbor, pa i sam život. U skladu s tim Jochen je sa svojom porodicom doneo odluku sličnu odluci mnogih Nemaca koji su u to doba živeli u mešovitim brakovima. Sve se odigralo 10. decembra 1942.

Film je snimljen poput pozorišne predstave, sa elementima fantastike i horora koji pocrtavaju Jochenovo unutrašnje stanje, sumnje i rastrzanost između života i smrti, promenljivosti i konačnosti, sebičnosti i altruizma. Od kamerne, atmosfera se pretvara u turobnu i zastrašujuću. Skučenost prostora postaje gotovo nepodnošljiva, kao i sam život u stalnom strahu, neizvesnosti, pod pretnjama deportacijom i nasilnom smrću.

Da li čovek treba da se bori iako je bitka unapred izgubljena ili da se u odsudnom času odluči za jedini izlaz, onaj u kojem ima makar privid izbora? To pitanje visi u vazduhu, a odgovora je beskonačno mnogo. Svakako, poštovanje za porodicu Klepper i sve slične sudbine ostaje netaknuto.

Slobodna zona

Corsage (2022)

Film počinje scenom koja podseća na sliku – kao da su se kupale u uljanim bojama, dve služavke stoje skoro nepomično. Prvo ih vidimo s leđa, uniformisane. Odmah nam je jasno da je ono što posmatraju neobično važno, budući da se jedva pomiču. „Strašno je se bojim“, kaže jedna. „Samo broj zajedno sa mnom“, odgovara druga. Očekujemo čudovište, ali se kamera pomera na lepo lice koje drži dah pod vodom.

Više čitajte ovde.

Szelíd – Gentle (2022)

Upravo zbog toga naslov filma Gentle (Nežno) zvuči kao trik, ironija. Žena koja se bavi bodibildingom odstupa od ženstvenosti, krši ustaljena pravila o nežnim stvarima koje muškarci vole. Edina (EszterCsonka) je dakle mišićava, snažna – može da ponese celog jednog muškarca, možda i dvojicu. Živi s partnerom, bivšim bodibilderom – vežbaju u neobičnom svetu reflektora i preplanule kože. Između teretane i takmičenja se ne dešava ništa drugo – hrana, hemija i tegovi su sve što ove sportiste zanima.

Više čitajte ovde.

Nelly & Nadine (2022)

Film može da posluži kao uteha. Na tome se donekle temelji i dokumentarac Nelly& Nadine, priča o ljubavi koja se pojavila sasvim neočekivano i spasila dva života (možda i više). Reditelj Magnus Gertten je u jednom intervjuu rekao da je nastao kao posledica njegovih prethodnih filmskih odluka, kao da je u čitavu priču prste umešala neka viša sila, entitet u koji veruju oni koji nisu sposobni da se nadaju bez nečije pomoći.

Više čitajte ovde.

Serije

The Bastard Son & The Devil Himself (prva sezona, 2022)

Priča o odrastanju je u ovoj seriji priča o natprirodnim silama, o veštičjim klanovima koji ratuju decenijama. Scenarista Joe Barton, upućenima poznat i po odličnoj seriji Giri/Haji, još jednom je briljirao i od istoimenog romana napravio sezonu koja funkcioniše potpuno savršeno.

Na odličnim temeljimapodignuta je serija koja se gleda u jednom dahu, a Barton je dodao detalje i ukuse koji sve čine još boljim. Pratimo junaka koji je od prvog dana života na meti zbog toga što je rođen u mešovitom braku – ne pripada nijednoj strani, a glasine i laži mu samo otežavaju život.

Od zla oca i dobre majkestvoren je Nathan (JayLycurgo) koji živi u izolaciji, s bakom koja ga voli i sestrom koja ga mrzi. Sve su oči uprte u njega, a zbog proročanstva po kojem će ispraviti nepravde iz prošlosti. Propaganda je zlo, ratovi se dobijaju lažima, pa tako i ovde, baš kao i u stvarnom svetu, junak mora da otkrije istinu da bi sebi dopustio da živi i bude i dobar i loš, jer niko na ovom svetu nije samo jedno.

Young Royals (druga sezona, 2022)

Ideja koja čuči u samoj osnovi serije izgleda kao kliše – priča o mladim bogatašima koji pate po prestižnim školama je odavno prevaziđena. Sve najave su još pre prve sezone ukazivale na novu vojsku TV junaka sa savršenim kosama i besprekornom kožom – srećom, dogodilo se nešto drugo. Čim se glavni junak – izmišljeni princ Wilhelm (Edvin Ryding) – prvi put pojavi, jasno nam je da je njegovo lice bliže odrastanju s ove strane ekrana. Tako je i s ostalim junacima – nesavršenstva glavnih likova, te širok spektar različitih junaka, podsećaju na tinejdžere iz pravog života, obična ljudska bića koja nemaju svoje šminkere.

Zbog toga Young Royals više liči na norvešku hit seriju Skam, nego na novije sapunice – drama je tu, ali u onoj meri koja je prisutna i u stvarnom tinejdžerskom životu (bilo da su bogati ili ne, tinejdžeri širom sveta dele slične probleme). Uprkos najavama, ova serija nije kao drugi sadržaji koji prate živote bogatih potomaka, čija pleća pritiskaju „problemi“ s kojima većina ne može da se identifikuje. Doduše, s novcem jeste sve lakše.

The Patient (mini-serija, 2022)

Promena je osnov i cilj psihoterapije, pa ako je za nekog nemoguća, kako to da mu se saopšti? Neko će proceniti da ne može da radi sa sociopatom i produžiti dalje, nekom će to biti izazov. Psihoterapeut Alan Strauss (Steve Carell) je prihvatio izazov i rešio da pomogne sociopati Samu (Domhnall Gleeson). Poremećaj je kod Sama pak poprimio ozbiljne razmere, tako da se ne zadržava na hladnokrvnoj manipulaciji i gaženju preko metaforičkih leševa, već preko pravih. Sam je serijski ubica koji ne može da kontroliše svoj impuls, a spreman je da presudi svakom ko ga na bilo koji način ponizi ili provocira. Saznajemo da ubija starije muškarce koji se postavljaju kao autoritet zato što ga je otac maltretirao i prebijao u detinjstvu, dok se majka držala postrani i sve to gledala, nemoćna da nešto učini.

Nije se setila da sama nekad u životu potraži pomoć, ali joj je sinulo da bi odraslog sina valjalo poslati na psihoterapiju tek kad je počeo da ubija, odnosno kad se to ubijanje otrglo kontroli. Sam tako postaje Straussov pacijent, no kako nakon nekoliko seansi ne vidi nikakav pomak, uzima terapeuta za taoca. Strauss tako živi vezan u jednom delu Samove kuće, gde bi trebalo da mu pomaže tokom maratonske seanse. Mama je upućena u sve, naravno, i spremna je da pruži podršku svom mezimcu.

Tokom „maratonske seanse“, odnosno Straussovog zarobljeništva, dolazi do mnogih promena kako u njegovom odnosu prema Samu tako i u životu svakog od njih pojedinačno. Pratimo i terapeutov unutrašnji život, prisećanje na trenutke sa porodicom i nerešene probleme iz privatnog života. Alan uspeva da introspekcijom dođe do bitnih zaključaka i razrešenja do kojih, što je jako zanimljivo, nije došao pre toga, u „regularnom“ životu.

Više čitajte ovde.

Knjige

Joe Rothstein „The Moment of Menace“

U kategoriji političkih trilera, ovogodišnja knjiga „The Moment of Menace“ zauzima posebno mesto zbog svog aktuelnog sadržaja i posebno zbog uznemirujuće situacije u Americi gde je čitav sistem demokratije u opasnosti, naročito u svetlu novembarskih izbora. Knjiga „The Moment of Menace“ treća je u seriji o harizmatičnoj američkoj predsednici Izabel Tenison koja se ovde suočava sa zaverom desničara i korporacija da se demokratija kao takva ukine i zameni ultranacionalistićkom diktaturom.

Imajući u vidu da je ono što danas u Americi rade Trump i njegovi republikanci gotovo istovetno sa sadržajem knjige, ovo delo proročki upozorava šta sve može da se desi u zemlji gde mnogi misle da je Amerika na ivici građanskog rata.

Podeljena na dva tabora koji ne mogu da se slože ni oko činjenica, akamoli oko političke strategije – Amerika je u ovoj knjizi, baš kao u životu, na raskrsnici: ili će demokratija preživeti ili će nestati pred desničarskim autoritativnim režimom.

Odlična knjiga koja, nažalost, do detalja korespodira sa stvarnošću.   

Dejan Ognjanović „Divlja kapela i druge priče“

Ako volite horor, onda uz horor možete i da predahnete. „Iz drevnog tla, iz ruševina, tvrđava, napuštenih sela i šuma izviru vesnici neupokojene prošlosti“, a tome ne može da odoli nijedan ljubitelj jezivih kratkih priča.

Muzika

Taylor Bickett – Quarter Life Crisis

Taylor Bickett je indie pop kantautorka iz Nešvila koja je popularnost stekla na TikToku, a nedavno je objavila i singl pod nazivom Quarter Life Crisis u kojem peva o životnim mukama koje dolaze nakon navršene 23. godine života. Uprkos tome što bi je svako stariji pogledao s podozrenjem i sažaljenjem jer nije svesna šta je sve čeka, problemi koje adresira su univerzalni, a njena ispovest iskrena i smela. Nisu ni dvadesete lake, baš zato što svi misle da treba da budu.

Madison Beer – Showed Me (How I Fell In Love With You)    

Bespuća streaming platformi otkrila su nam i ovu pesmu mlade američke pevačice i glumice Madison Beer. Showed Me... zvuči kao odličan soundtrack za neku tinejdž dramu ili crnu komediju.

Podcast

Two Gay Matts

Dvojica prijatelja, od kojih se jedan bavi muzikom, a drugi glumom, jednom nedeljno detaljno pretresaju sva aktuelna dešavanja u pop kulturi, odgovaraju na pitanja, analiziraju muziku i filmove, ne libe se da iznesu lični stav, a sve uz odličan smisao za humor i brzopotezne doskočice.

Slušajte ovde.

Nostalgija

The General (1926)

Buster Keaton je vladao nemim filmom, gospodario komedijom. Zato The General izgleda sveže, a odavno su ga uvrstili među najbolje filmove svih vremena.

Horor

Smile (2022)

Horor filmovi su se odavno udaljili od jeftinih trikova, čudovišta koja iskaču iz mračnih ćoškova. Smilei m se vraća, vrlo efektno. Prva polovina filma je bolja, ali osmeh do kraja ostaje jeziva radnja iza koje se krije demon koji pri kraju doduše izgleda pomalo smešno – bolje da je ostao nešto što se ne vidi, više bi nas uplašio. Ipak može da se gleda i nakon što izbija na površinu.

Video igre

Epic poklanja: Pucnjava bez dinara

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – RisingStorm 2: Vietnam i Filament. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 10. novembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

RisingStorm 2: Vietnam je deo serijala koji je često proglašavan igrom godine. Izašla je još 2017, ali i dalje privlači pažnju svojim autentičnim izgledom. Igrači tvrde da se radi o najboljem simulatoru ovog tipa, a u pitanju je taktička igra u kojoj je saradnja osnovna stvar. Oni kojima se oružje ne gadi mogu da navuku virtuelnu uniformu i krenu u džunglu iz koje vrebaju brojne opasnosti.

Filament je nešto opuštenija igra, bar kad je ratovanje u pitanju. Namenjena je ljubiteljima slagalica i zagonetki, a sve je besprekorno, što s indie naslovima često nije slučaj. Priča odlično funkcioniše, zagonetke su ponekad preteške, ali prepreke mogu da donesu osveženje – lake stvari obično nisu zabavne.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole zagonetke, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju sjajno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno – RisingStorm 2: Vietnam inače košta oko 25 evra, a Filamentoko 17 evra.

*Kontrapreporuke

Inside Man (mini-serija, 2022)

Odličan primer kako užasan scenario može da uništi sjajnu glumačku ekipu.

Mr. Midnight: Beware the Monsters (prva sezona, 2022)

Ako imate dve godine i ne plašite se duhova, gledajte. Svi ostali – bežite.

 

Oceni 5