Najvažnija ličnost XX veka
Trrin 01 S

Photo: Science | HowStuffWorks

Alan Turing: Titula posle monstruozne nepravde

Alana Turinga smatraju ocem kompjuterske nauke, a algoritam koji je usavršio doveo je do stvaranja Turingove mašine, preteče današnjih kompjutera. On je još 2012. proglašen jednim od 100 najznačajnijih ljudi XX veka, a njegovo učešće u dešifrovanju nemačke Enigma mašine u Blečli parku je , tvrde istoričari, skratilo Drugi svetski rat. Turing je 5. februara 2019. proglašen i za najvažniju ličnost XX veka, te je za tu titulu izabran tokom javnog glasanja u okviru emisije „Icons: The Greatest Person Of The 20th Century“ televizije BBC 2.

Januara 1952. godine Turing je upoznao devetnaestogodišnjeg Arnolda Mareja sa kojim se upustio u ljubavnu vezu. Kad je Marej sa saučesnikom provalio u Turingovu kuću nekoliko meseci kasnije, pri prijavljivanju zločina matematičar je priznao svoju vezu sa mladićem. U Velikoj Britaniji homoseksualnost je u to vreme bila izvan zakona, tako da je Turing upućen na suđenje, zajedno sa Marejom, i optužen za nedolično ponašanje pod istim aktom pod kojim je Oskar Vajld optužen 50 godina ranije.

Turing je imao izbor, mogao je da se podvrgne hormonalnim tretmanima za smanjenje libida ili da svoju kaznu odsluži u zatvoru. Nakon hemijskih tretmana, Turingu su porasle grudi, a njegove sigurnosne privilegije su ukinute, tako da mu je onemogućeno da nastavi sa svojim poslom u vladinom centru za komunikaciju, gde je radio kao kriptograf. Juna 1954. godina Tjuring je pronađen mrtav, a uzrok smrti bio je trovanje cijanidom.

Stiven Hoking je još 2012. pozivao na rehabilitovanje ovog velikog naučnika, te je u pismu koje je tom prilikom poslao pisalo i da su “ipak sve vlade do tog trenutka bile nesposobne da obore ovu presudu, kojom je osuđen samo zbog toga što je bio homoseksualac”. Kraljica Elizabeta II pomilovala ga je 2013. godine.

 

Oceni 5