Retro: Jagged Little Pill, najbolji ženski rock album devedesetih
Alass 01 S

Photo: www.huffingtonpost.com

Alanis Morissette: Vitaminska pilula

„ Sve je propalo, ali ćе se to urlikom raširiti od jednog okeana do drugog. Zamišlјеna i bleda lica, sva ta lica, sve te gorke, muške umorne glave, kad se budu vratile sa krvavih nepreglednih granica, biće željne onog što su do sad smeli samo bilje šume i oblaci...“

Miloš Crnjanski, Dnevnik o Čarnojeviću

О BROJU: Dvadeset dva ni po čemu nije poseban broj - naročito kad se radi o godinama. Ako je čovek vredniji (ili srećniji?) od drugih, u to doba obično privodi studije kraju, ako ga fakultet niје zarobio, gleda kako ćе da preživi. Punoletnost je uhodana, prve ljubavi prevaziđene. Možda је to pravo vreme za učenje vožnje? Školske drugarice se ili lagano pretvaraju u „ženіce“ i sve se duže zadržavaju pred izlozima radnji za bebe, ili se utežu u kostime od tvida i konkurišu za voditeljke na BK. Školski drugovi... o njima kasnije. Tačno је da (u zavisnosti od starosne perspektive cenjenog čitaoca/čitateljke) sam broj može da zazvuči smešno mali, ali ako sa 22 godine napravite neku glupost, niko vam neće oprostiti na račun toga sto ste "mladi i ludi”. Čak i ako vam "padne sekira u med, malo ko ćе vas pohvaliti da ste "daleko dogurali za svoje godine". Dakle, "šanse za eventualne revolucionarne obrte podmuklo su šmugnule.

Baš zbog toga ovaj uzrast je kao dušu dao za jednu finu i potencijalno роražavajuću retrospekciju, koja se lako svodi na sudbinsko pitanje: da li је moја generacija dаlа ikoga ko je obeležio svetsku politiku, književnost, nauku, baštovanstvo ili barem rock'n'roll? Možda је za ostale discipline prerano suditi, ali r'n'r heroji se ne izležu iz čaura kad se vrate kući s posla! Ako ste se slučajno prepoznali u ovom problemu, dobro razmislite kome da se jadate. Roditelji ćе vas najverovatnije po milioniti put podsetiti da su baš oni Lennonovi ispisnici (i to s nekim čudnim zajedljivim ponosom, kao da su zahvaljujući svojoj inteligenciji izabrali kad da se rode) i da je "ono bila muzika". Zamislite se malo. Gallagheri su stariji, Ash - mlađi... Tužno. Možda je sedamdesetčetvrta bilа muzički toliko plodna da su neki ondašnji dvadesetdvogodišnjaci sve proždrali i zaboravili da ostave seme za rasad? I šta smo mi bogu zgrešili? Zgrešile? Možda bi ponekad gramatičku množinu trebalo staviti u ženski rod. Možda bi onda neke stvari postale jasnije, neki odgovori lakši, a ovakva sadašnjost bistrija... samo zbog jednog X hromozoma više.

O ORALNOM SEKSU: Alanis Morissette је 12 dana mlađa od autorke ovog teksta. „Pa šta?" reče Т.Р. "I Doktor lggy је mlađi od mene!" Т.Р. је, naravno, muškarac. Т.Р. se smeška dok ovo čita. Doktor Povlačenja Paralela. Ja ga i pored toga volim. Т.Р. je dobar dečko. I nije on kriv što ne razume. Imа i muškaraca koji razumeju, priča se (njih Т.Р. naziva "pseudofeministima"). Oni slušaju Alanis Morissette, pažljivo. Možda su је prvi put videli na dodeli MTV nagradа '95, kako vrišti i pomahnitalo trči levo-desno po bini kao eksperimentalna životinja koju su uništili elektrošokovima u ime nauke? Hvatali beleške o njenoj perverznosti i neobičnim mestima na kojima je upražnjavala oralni seks?

Izvesno је da je oralni seks proslavio pesmu You Oughta Know. "Is she perverted like mе/Would she go down on you in a theatre?" zvučalo je mnogo zabavnije nego "Does she know how you told me you’d hold me until you died/But youre still alive?". Zbog toga ćе ova pesma ostati zapamćena kao provokativna i lascivna, umesto kao jedan od najenergičnijih i najogorčenijih urlika, jedan od najstrastvenije оžаlјenih ožiljaka na srcu koje smo ikada imali prilike da opipamo. Kako bilo da bilo, Alanis Morissette je snimila još 12 vrlo ličnih pesama, sve zajedno ih nazvala Jagged Little Pill i prodala u (do sada) 16 miliona primeraka širom sveta. Ginisa radi, sa 12 miliona prodatih primeraka u Americi, ovo je najtiražniji debi album jednog ženskog solo-umetnika svih vremena.

О PROŠLOSTI: Onaj ko se zainteresovao zna da ovo uopšte nije njeno debi izdanje. Nije čak ni drugo. Pre nekih pet-šest godina Alanis je rodnu Kanadu osvojila albumima Alanis i Now ls The Time, na kojima nije bilo reči o oralnom seksu. Oni su danas samo biografski podaci (uprkos svojim negdašnjim platinastim tiražima), nedostupni široj publici i ne preterano privlačni za dalje istraživačke napore. Bila je sladunjava, budalasto našminkana, Martika је u poređenju s njom verovatno zvučala avangardno, ali onaj ko više očekuje od šesnaestogodišnje devojčice, više ni ne zaslužuje da dobije. Sa osamnaest godina je shvatila da nije srećna. Воlје ovako: malo koja osamnaestogodišnjakinja će ostati srećna ako u tom dobu prvi put čuje Little Earthquakes Tori Amos. lgrom sudbine, taj album je objavljen upravo onda kad je Morissetteova pod pritiskom (tadа već mentalno i duhovno prevaziđene) instant slave, usamljena i novopridošlа u Sjedinjene Države, proživljavala napadе anksioznosti svakih nekoliko sati. Kaže da ga je od slušala ridajući od prvog do poslednjeg minuta na podu svoje dnevne sobe. Neki albumi zaintrigiraju, drugi oduševe, a neki treći, vrlo retki, mogu da promene život. O njima se ne priča.

O POROĐAJU: Naravno da ova katarza sama o sebi dovoljno govori. Naravno da Alanis, okupana u krvi silovane Tori Amos, nije mogla da postane ni lepša, ni veselija, ni prijatnija žena. Ni opuštenija, ni prilagođenija, ni tiša. Kao ni njena muzika i vokalni samari. Međutim, Alanis nema kultnu auru svoје majke, niti je nasledila njenu kaleidoskopsku poetiku toka svesti. Njena umetnost је samo njena - gruba i šokantna, toliko upotpunjena i celovita da se koža ježi pri pomisli na veličinu talenta koji je pokriva. U slučaju da je neko sumnjao, ponovimo da je baš talenat tajni sastojak u receptu za onih 16 miliona. Ni suluda arogancija, ni usna harmonika, ni kosa, ni oštroumni humor, ni zarazna melodičnost, čak ni ozloglašena eksplicitnost bez talenta u ulozi kerozina, ne bi uspeli da Morissetteovu odbace do stranica jednog novopečenog srpskog urbanog magazina. T.P, da li se čujemo?

Jagged Little Pill је priča o ranama. Ranama koje nanose muškarci, dvolični moral katoličkog vaspitanja i porcelanski osmeh Amerike, zemlje slobodnih. Alanis je postala milionerka jer je u 13 pesama uspela da raskrinka stvari koje ranjavaju milione. Otrovni, zajedljivi i lucidni epigrami izbljuvani su sa svom žuči po Globalnoj Nepravdi protiv koje se niko više ne buni jer joj niko ništa ne može. Ali barem sad je upovraćana.

O FEMINIZMU: Nazovimo stvari njihovim pravim imenom. Morissetteova је ludа kučka, a dole potpisana prljava feministkinja. Balavice. A šta ćemо s Роllу Harvey, Aimee Mann, Liz Phair, Miki Berenyi, ili ako želite još više da se postidite, Joni Mitchell i Patti Smith? Naravno da niko pri zdravoj pameti ne bi ni pomislio da ih sve spakuje u isti kofer, ali je već verovatnije da su sve one pre ili kasnije u svojim životima došle do jedinstvenog zaključka. Muškarci su gadovi i kukavice. Ajde, kao, ne svi. Izvlače se na svoje (redovno fiktivne) časne izuzetke otkako je sveta i veka. Ali činjenica da je nekoliko žena sa sličnim žalbama baš poslednjih godina okupiralo svetsku rock scenu i da su se na njoj zadržale zahvaljujući onima koje su se u njima prepoznale, nedvosmisleno ukazuје na dijagnozu akutne emocionalne impotencije današnjeg muškarca, mа gde se on nalazio. Ono što se zove feminizam nije bolest, već odgovor. Ne treba izgubiti iz vida da je reč u poslednje 2-3 decenije šarmantno promenila smisao. Od vremena spaljivanja brushaltera i odricanja od depilacije, nešto se zakomplikovalo. Tip Muške Šovinističke Svinje se preko noći transformisao iz zadriglog fudbalskog navijača, u "osećajnog" intelektualca s dioptrijom. Šteta sto је tako fina kamuflaža morala da bude provaljena - Right Through You, Not The Doctor, Wake Up - izaberite svoj primer.

O LJUBAVI:  Неаd Over Feet se zove ta pesma. Postoji još jedna, bezimena a kapela (sakrivena iza pauze posle ponovljene You Oughta Know na kraju albuma) koju nisu imali prilike da čuju svi oni koji su svoj posao "pošteno odradili" i poslednje sekunde brže-bolје isfurali CD da im ne zagađuje plejer. Njih dve su dve strane novčića.

Pismo ili glava. Nebo ili bezdan. Ljubav је kao smrt. Baci i uhvati u vazduhu.

O USPEHU: Uprkos svemu, Alanis je uspela. Sačuvala је svoje mentalno zdravlje, nedavno našla sreću u ljubavi, o parama da ne pričamo. Nije promenila svet, jer žene ne menjaju svet. Uspešna је ona koja promeni svoj sopstveni. Ako joj nedostaje snage, Jagged Little Pill је vitaminska pilula. Ne leči, ali јаča otpornost organizma.

* Tekst prenosimo iz prvog broja magazina XZ, koji je štampan novembru 1996. godine;

Oceni 5