Stvaralaštvo slavnog reditelja u XXZ očima

Almodovar: Španska renesansa

Almo 03 S
Iako snima već četiri decenije, za Almodóvara se čulo tek 1988. godine, nakon filma Mujeres al borde de un ataque de "nervios", koji opisuju kao „blagu feminističku komediju“. Svetska slava ga je snašla deceniju kasnije, a sa njegovim prvim mejnstrim filmom Todo sobre mi madre iz 1999. godine, koji mu je doneo i nominaciju za Oskara

Natrag na tekst

Komentari

La Movida

Neka me sjeta dotakne kada pomislim da je i Jugoslavija poslije diktature mogla da napravi korak prema budućnosti - umijesto dva prema prošlosti. Nije Španija imala prevelike prednosti nad SFRJ 1980 (GDP po glavi tek oko polovine italijanskog, ruralno stanovništvo, višenacionalna kraljevina etc.) - ali je ipak imala. Jedna prednost je što se Španija našla pred izborom - da li i dalje da bude diktatura, ili da se demokratizira i liberalizuje. Taj izbor se SFRJ sebi nije usudila postaviti - nego je pretpostavila diktaturu kao default i kao sudbinsku opciju. Druga prednost je stambena situacija: u Madridu je sloboda dostignuta i slobodom stanovanja mladih, a u SFRJ oni ostaju ovisni ili o roditeljima ili o zapošljenju u drzavnoj (partijskoj) privredi ili u podstanarkom odnosu. Riješiti "stanarsko pitanje" je podrazumijevalo ideološki posluh i saučesništvo, što je većina voljno prihvatala. Mladi su ostajali nemušta djeca sve do svoje starosti. Po tome nije ni čudo da se mladi krajem 80tih nisu ni najmanje usprotivili ideologijama prošlosti, nego su poslušno krenuli u pravcu gdje je uzda bila zategnuta.
Zed_Quist 26.06.2020, 16:27:20

Rekao bih, Zed, da je...

... njihov najveći sin naroda i narodnosti bio bolji patriota nego naš, a glede svega ostalog, kako primetiste, egal...
milivoje.R 27.06.2020, 02:13:04

Milivoje,

...svi "najveći sinovi naroda i narodnosti" imaju jednu dobru osobinu: ograničen biloški rok trajanja. Sto brze umre - bolji patriota. U vezi s tim su moguće različite interpretacije: neki narodi i narodnosti se pomire brzo sa tom činjenicom (ili joj se unaprijed raduju), a neki drugi se opet opiru prirodi, dirljivo pokušavaju da udahnu besmrtnost kroz titule "Dozivotni predsjednik..." ili metafizičke dosjetke kao "I poslije XY - XY!" (logički onda vrijedi i :"I prije XY - XY!) ili čak nakon 40 godina ne odustaju od pokušaja reanimacije preminulog - omiljena meditacija na ovom sajtu.
Zed_Quist 27.06.2020, 12:11:19


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar