Gde je duši telo
Ami 03 S

Ženska odbojka na pesku je glavni spaktakl

Photo: Dina Litovsky

Amiši na letovanju

Da ipak umeju i da se zabavljaju govore fotografije koje su se pojavile u magazinu The New Yorker, a koje prikazuju pripadnike ove skupine na letovanju/zimovanju.  Naime, svake zime, već skoro 100 godina, na stotine amiških porodica iz svojih ledenih domova krene na put do mesta Pinecraft – malog, sunčanog gradića nedaleko od Sarasote na Floridi. Pristižu sa svih strana u autobusima koji su namenjeni za prevoz „običnih ljudi,“ te iznajmljuju bungalove u kojima ostaju po nekoliko nedelja, čak meseci. I to je odmor, za mnoge jedino vreme kada se nađu u društvu onih koji ne pripadaju njihovoj zajednici.

Prve amiške porodice su u ovaj kraj stigle početkom dvadesetih godina prošlog veka, a sa idejom da uzgajaju celer i van sezone. Zemljište ipak nije odgovorilo na njihove potrebe, ali im se sve ostalo dopalo, te i danas dolaze kako bi se odmorili od svojih krava i ambara. Pored toga, dopušteno im je i blago odstupanje od pravila, pa ispod belih kapica često zasijaju minđuše, koje su inače zabranjene, a na bungalovima mogu da se vide satelitske antene, koje su, pogađate, takođe nedostupne tokom regularnog amiškog života. Sezona traje od oktobra do aprila, te pruža predah onima koji rad smatraju najvećom svetinjom.

Devojčica vozi bicikl ispred murala u Pinecraft parkuDevojke na autobuskoj staniciPorodice u Pinecraft parku, gde se okupljaju vikendom kako bi zajedno večeraliPrednje dvorište letnjeg porodičnog domaIspred murala koji oslikava idealan život kod kućeLokalna prodavnica sladoleda je omiljeno mesto okupljanja nakon zalaska SuncaPravila su suspendovana tokom letovanjaPublika na večernjoj odbojkaškoj utakmiciSubotom se obrok, koji se sastoji od ribe i krompira, deli sa lokalnim stanovnicimaPrvo žensko boćanjePripremanje obrokaMladi bračni par na popodnevnom suncuMajka vozi bicikl u društvu svoje troje deceEnterijer letnjeg domaPovratak kući

Oceni 5