Novosti iz Red light distrikta
Redd1

Photo: HUNQZ.com

Amsterdam, Mesec ponosa i kvir turizam

Oni koju su bar jednom posetili Amsterdam, a i oni koji nikada nisu, sigurno su čuli su za De Wallen, takozvani Red light distrikt, jednu od najvećih gradskih atrakcija. Do sada su u oko 300 izloga izlazile samo seks radnice, a kako bi reklamirale svoje usluge, ali se ponuda nedavno proširila, te i strejt žene i kvir muškarci u ovom delu grada sada mogu da pronađu nešto i za sebe.

Radi se o tome da je Amsterdam odlučio da Mesec ponosa proslavi tako što je u izloge poslao i muške seks radnike po prvi put u istoriji grada. Ipak, ne radi se samo o tome da su čelnici grada odlučili da izađu u susret i kvir vidljivosti, već je u pitanju i kampanja koja bi trebalo da podigne svest o položaju seks radnika, koju vode organizacija My Red Light, te eskort web-sajt HUNQZ.com. Cilj kampanje je da naglasi potrebu za boljom pravnom zaštitom, te se ističe da bi trebalo da se omoguće optimalni uslovi za seks rad, te prava koja bi bila ista kao i ona koja uživaju drugi nezavisni preduzimači. Veliki problemi su i nasilje, zlostavljanje i eksploatacija seks radnika, pa bi povećanja vidljivost trebalo da utiče i na njihovo rešavanje.

Usled pogrešnog tretiranja seks rada mnogi koji se bave ovim poslom prinuđeni su da izlaze na ulice, gde se nasilje dešava kako od strane policije, tako i od običnih prolaznika. Najugroženije su trans seksualne radnice, ali ni ostale grupe koje se bave seksualnim radom nisu daleko od njih, te stalna hapšenja i prebijanja utiču i na to da se porodice udalje od onih koji se bave ovim poslom, te ih ostave na milost i nemilost onima koji ih eksploatišu, neretko i ubijaju. Neke države seks rad tretiraju kao kršenje zakona, te one koji se bave ovim poslom izlažu konstantnom javnom sramoćenju koje utiče na povećavanje stepena nasilja. Neke druge države se prema ovom poslu odnose sa više tolerancije, pa je poznat takozvani „nordijski model“ koji ne kažnjava radnike, ali kažnjava one koji za seks plaćaju.

Svetska zdravstvena organizacija i Amnesty International preporučili su da se seks rad što pre dekriminalizuje u svim državama, a kako bi oni koji se bave ovim poslom mogli da dobiju bolju zdravstvenu i pravnu zaštitu, te prestanu da budu najlakše mete onima koji su u potrazi za žrtvama.

Oceni 5