Putevima kvir umetnosti (13)
Warrh10

Photo: art/Andy Warhol

Andy Warhol: Sloboda u crtanju

Kada se pomene ime Andya Warhola mnogima prvo na pamet padne serija radova „Sex Parts“, ali je malo onih koji znaju da to nije prvi put da se ovaj umetnik pozabavio nagim telima svojih subjekata. Prvi aktovi su, pak, nastali mnogo pre toga, u vreme kada se bavio komercijalnom ilustracijom, između reklama za patike i omota za neki novi album. U to vreme bi se povremeno posvetio skicama koje su bile nešto slobodnije nego što je u to vreme moglo da se zamisli.

Mnogi tvrde da su prve ilustracije više nepristojne od radova koji su nešto kasnije proslavili ovog umetnika, iako se potonje oslanjaju na vibrantne boje koje privlače pogled. Linije prvih crteža ipak odišu većim samopouzdanjem i slobodom, pa je mnogima teško da poveruju da je Warhol čekao skoro dve decenije da bi te elemente inkorporirao u svoja zvanična umetnička dela.

Serija prvih ilustracija obuhvata 150 crteža, koji su nastali u periodu od 1948, kada je Warhol imao tek 20 godina, pa sve do 1985, samo dve godine pre smrti. Warholovi erotski radovi se do kraja njegovog života nisu našli ni u jednoj umetničkoj galeriji, budući da je u to vreme bilo nezamislivo da bilo koji ljubitelj umetnina poseti prostor koji je ispunjen penisima, pa makar oni bili i nacrtani. Situacija se, tvrde umetnici, ne razlikuje ni danas, budući da ljubav prema dvostrukom moralu i danas osvaja mnoga srca.

Oceni 5