Program "Suočavanje s prošlošću"
The Ambassador

Film "The Ambassador"

Photo: SFF/PRESS

Angažovani filmovi na Sarajevo Film Festivalu

„U ovom jedinstvenom historijskom trenutku, kada se čini da je svijetu kakvog smo poznavali došao kraj, potraga za istinom i provjeravanje činjenica važniji su nego ikada ranije. Ali napetosti svijeta koji smo ostavili iza sebe lagano će se preliti u novi svjetski poredak i ponovo buknuti. Ako smo tokom protekle godine išta naučili, onda je to spoznaja da se naši životi mogu u trenu okrenuti naopačke“, poručuje Maša Marković, menadžerica programa „Suočavanje s prošlošću“.

Ove godine u programu su uočljive u dvije tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korištenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda. U njoj će biti prikazani filmovi poznatog danskog  autora Madsa Brüggera, koji je međunarodnu slavu stekao zahvaljujući svom neobičnom pristupu filmskim temama i likovima. Riječ je o novinaru i filmskom stvaraocu koji traga za istinom i pomjera granice kako bi razotkrio korupciju i kršenje ljudskih prava u zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo misaona imenica. Da li ste se ikada zapitali kako funkcioniše krijumčarenje dijamantima u Africi? Otisnite se na putovanje s Madsom i u filmu AMBASADOR posmatrajte kako nabavlja diplomatski pasoš i postaje liberijski konzul u Centralnoj Afričkoj Republici da bi pronašao odgovor na to pitanje. U filmu NERIJEŠENI SLUČAJ HAMMARSKJÖLD Mads istražuje misterioznu pogibiju drugog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za koju kaže da je „ili najveća svjetska misterija ili najgluplja svjetska teorija zavjere”. Nadam se da ćete biti fascinirani kada pogledate njegov posljednji film, dokumentarni špijunski triler KRTICA, kojim nas stavlja in media res trenutka u kojem se četrdesetčetverogodišnji Danijel infiltrira u Sjevernu Koreju i zbliži s predstavnicima njenog tajnovitog vladajućeg režima, te nam omogući da naučimo sve što se može znati o švercu oružjem. Mads svojim filmovima motiviše publiku da se pita gdje je granica između umjetnosti i novinarstva i da li se neetični postupci mogu opravdati ako nam pomažu da razotkrijemo „veću istinu”. Koja je naša uloga, kao posmatrača, i kako je moguća tolika nejednakost u svijetu, za koji smatramo da je naš  i u kojem se osjećamo na svome. Ako želite saznati više o radu Madsa Brüggera, on će održati i online Masterclass predavanje u okviru programa CineLink Talks Sarajevo Film Festivala.

U ime potrage za istinom bit će prikazan i film PUCNJI U MARSEJU reditelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla historijske ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju.

Drugi dio programa usredsređuje se na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo. Zbog tekuće globalne pandemije, ti su konflikti stavljeni u drugi plan, a zajednice koje su izložene konfliktima su u većoj opasnosti da budu zaboravljene. Filmovi u ovom dijelu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica. NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, prekrasni film rediteljice Najwe Najjar, proputovanje je kroz Palestinu i Izrael koje ne razotkriva samo tajne filmskih protagonista već i tajne o nastanku države Izrael. AHMADOV GLAS je omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu, a inspirisan je prvom takvom kolekcijom ličnih svjedočanstava JA SAM AHMAD iz 1966. godine. Idejni autor i kurator filma je Renen Schorr, filmski stvaralac i osnivač Škole za film i televiziju Sam Spiegel u Tel Avivu, koji je okupio svoje sadašnje i bivše studente sa zadatkom da snime kratke filmove o „Ahmadima” u današnjem Izraelu. Ovaj film u Sarajevu će imati svoju međunarodnu premijeru.

Program će zatvoriti svjetska premijera filma rediteljice Maysoon Pachachi NAŠA RIJEKA...NAŠE NEBO, a koji nam omogućava da svijet pogledamo iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti.

U saradnji s Fondacijom WARM i programom Fondacije Friedrich Ebert Stiftung Dialogue South East Europe, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću bit će postavljena i izložba „Palestina, i obećana zemlja”. Izložba će u periodu od 14. do 20. augusta biti svakodnevno otvorena za javnost od 12 do 20 časova. Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 25 mladih iz zemalja Zapadnog Balkana u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”. Kao polaznici ovog programa pratit će seriju panel-diskusija i debata o mirovnom aktivizmu i mjerama za pomirenje.

Sarajevo Film Festival održava se od 13. do 20. augusta.

Oceni 5