Kratka istorija homoseksualnosti na crtanom filmu
Hearrt 01 S

Photo: Kickstarter

Animirani gejevi postoje

Trejler za In a Heartbeat, u koji se svaki dobronamerni stanovnik interneta odmah zaljubio, obećava nam da je to možda prvi crtni film u kojem je glavni junak gej. Dečak, glavni akter ovog kratkog filma, bori se sa sopstvenim srcem koje mu iskače iz grudi da bi pojurilo za dečakom njihovih snova.

Dakle, animirani gejevi postoje. Nikada nije bilo neobično videti karikature, šablone ili stereotipe o onom „drugom“, bazirane na popularnim predstavama o onome što je različito. Ti stereotipi se, zahvaljujući političkom razvoju, polako gube ili modifikuju kako bi se prilagodili savremenom čoveku, ali se neki gafovi, slučajno ili namerno, i danas dešavaju.

U modernom animiranom filmu stereotipni portreti nisu uvek proizvod loše namere, tako da bi tokom analiziranja trebalo voditi računa da se ne promaši poenta. Svaki način reprezentacije bilo kog identiteta povećava vidljivost pojedinca, te čitave grupe, a svedoci smo da se homoseksualni sadržaji na filmu sve manje smatraju za nešto provokativno ili neprihvatljivo.

Tako je i na crtanom filmu: od Duška Dugouška i njegovih drag izvedbi iz četrdesetih godina prošlog veka, do filma Adventure time u kojem nema odrednica za muški ili ženski rod, način predstavljanja kvir junaka očigledno evoluira. A svaka evolucija ima one bitne tačke koje su bile znak da se nešto menja, pa su se tako zastave duginih boja vijorile u crtanom filmu mnogo ranije nego što smo mogli da ih prepoznamo.

Duško Dugouško, 1940-1965.

Duško Dugouško je svakako prva animirana drag kraljica, a koristio je svaku priliku da prekrši rodna pravila, kao onda kada je na sebe navukao svileni donji veš (The Wabbit Who Came To Supper, 1942), ili kada se obukao u gejšu (Bugs Bunny Nips The Nips, 1944), i onomad kad je bio u plavom brushalteru i baletskim cipelama (A Corny Concerto, 1943). Zlonamernici bi mogli da kažu da je to bila samo maska, da bi lakše utekao krvoločnom Elmeru, ali je odeću birao sa ukusom i očiglednim zadovoljstvom, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da zaključimo da je izbor kostima bio više od bekstva.

Bambi, 1942.

Bambi i Cvećko u jednoj sceni dele trenutak za koji se čini da je više od prijateljskog, a koji uključuje raskošne trepavice, puno cveća i antologijsku rečenicu: “Može da me zove cvetom ako želi. Meni ne smeta”. Kasnije će se Cvećko vratiti heteronormativnim zahtevima, pa ova epizoda može da se tumači kao ono što u stvarnom svetu nazivaju eksperimentisanjem.

Yogi Bear šou, 1959-1991.

Snagglepuss je gej, i to je potpuno jasno. Taj ružičasti planinski lav prvi se odrekao muževnosti, i tako utabao put za kvir junake koji će tek doći.

Scooby-Doo, Where Are You, 1969. do danas

Velma, naučnica koja radi za NASA-u, je, uprkos povremenim pokušajima da se za nju fabrikuje neka heteroseksualna romansa, ostala pri tome da u tim vodama za nju nema hemije.

He-Man, 1983-1985.

Kome nije palo na pamet da razlika između princa Adama i njegovog alter ega pripoveda upravo o tome koliko je teško živeti u ormaru?

Sailor Moon, 1992-1997.

Sailor Neptune i Sailor Uranus su lezbejski par, a u prvoj engleskoj verziji ove animirane serije predstavljene su kao rođake. Amerikanci su otišli još dalje, pa su isekli celu jednu sezonu, budući da drugačije nisu mogli da izbegnu priču o promeni pola, koja je deo celokupne tranzicije jednog od junaka.

 

South Park, 1997. do danas

South Park  od početka istovremeno slavi i podsmeva se likovima koji su zamišljeni kao predstavnici bilo koje grupe. Tako nas ne iznenađuju kvir junaci kao što su Big Gay All, ili Mr/Mrs Robinson, te najjači od svih stereotipa: Mr. Slave.

The Powerpuff Girls, 1998-2005.

Odavno su tvorci animirane serije The Powerpuff Girls stvorili junaka koji je toliko strašan, da se njegovo ime ne izgovara, a jedini siguran način da se oslovi taj vladar tame je zamenicom: Him (On). Uvek se pojavljuje našminkan i na visokim potpeticama, pa se jedno vreme raspravljalo da li se tu može govoriti o transfobiji, ili se, pak, radi o kemp estetici koja nema drugu nameru nego da zabavi gledaoca.

Sunđer Bob, 1999. do danas

U Ukrajini su 2012. godine zabranili prikazivanje Sunđer Boba zbog očigledne “promocije homoseksualnosti”.  Kao dokaz im je poslužilo to što se Sunđer Bob i njegov najbolji prijatelj Patrik stalno drže za ruke, a taj prijatelj je ni manje ni više nego ružičasta morska zvezda.

The Simpsons, 1989. do danas

Dok je Smiters o svojoj zabranjenoj ljubavi prema Mr Burnsu nerado govorio, jedna od sestara Bouvier, Patty, hrabro je razvila zastavu duginih boja. “Ja sam gej. Nisi razočarana?” pitala je u jednoj epizodi svoju sestru Marge. “Ne, nee…samo iznenađena,” odgovara joj ova. “Evo još jednog iznenađenja,” dodaje Homer, “Ja volim pivo! Daa, veliko iznenađenje”.

Da li je autovanje junaka koji su decenije proveli u ormaru poslednji udarac konzervativnom društvu ili samo marketinški trik? Videćemo. Činjenica je da su mnogi kvir junaci ostali zarobljeni u mračnim arhivama, te da bismo razumeli današnje filmove i put koji su ti junaci prevalili zajedno sa svojim autorima moraćemo da ih pronađemo i da pokušamo da prepoznamo signale kojima nam poručuju: i mi smo deo vas.

Oceni 5