XXZ magazin preporučuje
Anthony Bourdain

Photo: CNN FILMS

Anthony Bourdain: Karakter ili imaš ili nemaš

Serije

Anthony Bourdain: No Reservations (2005 – 2012), Anthony Bourdain: Parts Unknown (2013 – 2018)     

Danas se navršavaju dve godine otkako nas je napustio Anthony Bourdain, najbolji kuvar među novinarima i najbolji novinar među kuvarima. Njegove TV emisije bile su zapravo dokumentarne televizijske serije, prepune zanimljivih likova s neverovatnim pričama, sjajno montirane i režirane, snimane širom planete, pa je red da im se s vremena na vreme i vratimo.

Bourdain nam je predstavljao neobična jela (po principu što luđe, to bolje), u zvezde kovao čitav koncept street food ishrane i voleo ga više od bilo kakvog fancy obedovanja. Uspeo je da za priču o hrani zainteresuje čak i one koji ne podnose kulinarske emisije, jer ono što je on radio bilo je mnogo više od kuvanja i recepata. Anthony je pokazivao realnost, navike, mane, tuđe sudbine i način života bez osuđivanja i ikakve vrste kolonizatorskog pristupa.

Beskrajno harizmatičan i duhovit, prikazivao je sve i svakog bez zadrške, bez ustezanja govorio šta misli i oseća, koga podržava, na čijoj je strani, koga ne podnosi i šta mrzi – od jela do ljudi. Kako to obično biva, najstroži je bio prema sebi.

Craith – Hidden (2018 - )

Velška kriminalistička serija na engleskom poznata kao Hidden pravi je mali TV dragulj. Nije dovoljno popularna između ostalog i zato što je na velškom, divnom neobičnom jeziku zbog kojeg ne treba da nas mrzi da tražimo i čitamo titlove. Dalje, sama činjenica da se uopšte ne postavlja pitanje ko je ubica (otmičar, zlikovac ili već neki drugi zlotvor) sugeriše da nije reč o adrenalinskoj TV injekciji, već sporovoznoj noir priči.

Serija zasad ima dve sezone, treća je u planu, a jedine poveznice su im mesta radnje i inspektori koji rešavaju slučajeve. Ko je ubica/zlikovac znamo gotovo odmah, zašto je takav pokazuje se kako epizode odmiču, ali zanimljivo je upravo to što, bez ozira na to koliko nade polažemo u ljudski rod, zlo retko kad ima opravdanja i ova serija to pocrtava. Uprkos tome što prilazi likovima iz svih uglova i sloj po sloj nam ih otkriva, nikakvog iskupljenja nema za negativce i sociopate.

Fotografija je predivna u svojoj turobnosti, kadrovi su očaravajući, teški i depresivni, muzike ima malo i zloslutna je, nada kopni, olakšanja nema, a Vels je zemlja obećana za buduće BBC-jeve hitove.

Run (prva sezona, 2020)             

Nije Run nešto najbolje što ćete videti na TV-u, ali je odlična s obzirom na to šta nam se trenutno nudi. Najinteresantnija je zbog toga što radnju razvija baš na osnovu opšteg mesta koje je retko ko sproveo u delo što u fikciji što u stvarnosti. Reč je o begu od svega, porodice, dece, posla, obaveza, starog i poznatog života uopšte. Nakon što dvoje likova ipak povuku takav potez i odluče da prožive scenario zvani „šta bi bilo kad bi bilo“, situacija ne postaje bajna, ali sigurno postaje još zamršenija.

Od starog života se ne može tek tako pobeći (juri ih i bukvalno), a ni novi nije tako sjajan kao što je bio u mašti. Eskapizam u bilo kom obliku, izgleda, nije rešenje, no možda nam naredne sezone otkriju nešto novo.

Queer Eye (5. sezona, 2020)

Rijaliti serija Queer Eye, koja možda na prvi pogled izgleda kao televizijski kliše koji u prvi plan stavlja stereotipe, u sebi ipak nosi širi potencijal, i transformiše gledaoca, a da ovaj toga nije ni svestan.

Čitav serijal, pa i 5.sezona, gađa u samo srce muževnosti, a tako što je gej muškarcima dozvoljeno da dirnu u estetsku suštinu mačo subjekata. U tom procesu se potpuno transformišu načini na koje muškarci dokazuju da su muškarci, te im se trimuju brade, obrve i uši, kako bi se uklopili u sliku sveta koja, a to je očigledno, najpre pripada njihovim kvir savetnicima. Muškarac ovde više nije onaj koji demonstrira svoju muževnost tako što ostaje veran vrednostima svojih muških predaka, već pojedinac koji je voljan da se menja, pa makar i za određenu sumu novca ili kompletno renoviranje domaćinstva.

Film

Sisterhood (2017)

Kineska rediteljka Tracy Choi napravila je priču o sestrinstvu, o ljubavi koja nadilazi granice roda i životnih okolnosti.

Četiri junakinje funkcionišu slično kao i neke prethodne priče u čijem se centru našao tim od četiri junakinje. Još na samom početku je jasno da je sve lakše kada ste deo tima, a posebno ako je život komplikovaniji od uobičajenog. Iz tima se izdvaja par, što je početak zanimljive ljubavne priče, čiji su akteri dve žene koje počinju da se vole u okruženju u kojem je to nemoguće. Upravo se zbog toga ta ljubav ne razvija u nešto više, što ne znači da je manje važna od onih koje su na prvi pogled punije.

Nakon dvadeset godina jedna od junakinja se vraća u Makao, gde je radila kao maserka devedesetih godina prošlog veka. Zanimljivo je da je snimljen uprkos tome što vlada administrativne oblasti Makao ne gleda sa blagonaklonošću na LGBTIQ+ teme, a zahvaljujući tome što rediteljka nije eksplicitno istakla da se radi o romantičnoj ljubavi između dve žene.

Wrath of Silence (2017)

Zhang Baomin (Song Yang) je rudar koji kopa daleko od kuće, a zbog problema koje je prethodno imao sa ostalim meštanima. Nakon nekoliko meseci se vraća u prašnjavo selo negde na severu Kine, a nakon što mu jave da mu je nestao sin. To je početak i sama srž trilera iza kojeg stoji kineski reditelj XinYukun, ali i cela ekipa koja je priču upotpunila izvanrednim glumačkim performansama.

Glavni junak posmatra okruženje koje podseća na set za neki špageti vestern, a ostali se oko njega prežderavaju i opijaju, kako bi lakše zatvorili oči pred korupcijom i ostalim nepravdama. Potraga za sinom pretvara se u rat protiv kolektivnog neprijatelja, a reditelj je vešto zaobišao zahtev da se negativci kazne po svaku cenu, što se u Kini traži od svih filmadžija, i to tako da je pravda donekle zadovoljena, ali da sa njom nije došao i srećan kraj za sve.

Knife+Heart - Un couteau dans le coeur (2019)

Da je Almodovar ikada stupio u grešnu vezu sa Michael Myersom, plod te ljubavi bi svakako izgledao poput filma Knife+Heart. Tu su boje, almodovarovski dijalozi i scenografija, ali je tu i maskirani ubica čije su žrtve pripadnici kvir zajednice okupljene oko filmske kuće koja snima gej pornografske sadržaje. Sanjive scene ponekad nas vraćaju i u estetiku iz filmova koji su pravljeni sedamdesetih godina prošlog veka, što upotpunjuje i sjajna VanessaParadis, koja rešenje misterije traži u prostorima koji neodoljivo podsećaju na hipi pokret.

Ako bismo film pokušali da tumačimo iz ugla koji nije samo umetnički, u zapletu bismo mogli da prepoznamo bavljenje mehanizmima opresije, te posledicama homofobije, a u maskiranom ubici većinu koja ubija različitost, ili pak internalizovanu homofobiju koja uništava one koji je u sebi nose. U skladu sa tim je i poslednja scena u kojoj je ubica okružen gej mladićima koji su tu da ga kazne za zločine prema članovima zajednice, te deo scene u kojoj ga jedan od njih ubada nožem, i istovremeno plače, budući da je tim činom usmrtio i deo sebe.

Eastern Plays (2009)

Georgi je tipičan tinejdžer koji traga za svojim identitetom, ali mu u siromašnoj Bugarskoj nedostaje podrške i vođstva, te završi u lošem društvu. Itso je njegov stariji brat, i bivši zavisnik od narkotika, koji sa mlađim bratom slika modernu Bugarsku – slobodniju, sa građanima koji su potpuno zbunjeni.

Kroz različite putanje kojima se braća probijaju kroz život savršeno je ilustrovana realnost života u zemlji koja od budućnosti ne nudi mnogo, a raspliće se i problem mržnje i rasizma, te nerazuma koji dolazi iz nepoznavanja drugog.

Knjige

Knjige Anthonyja Bourdaina

Od ukupno 13 knjiga, koliko je Bourdain za života objavio, kod nas je prevedena gotovo polovina. To je odlična prilika da se uživa u njegovom pisanju, doduše, sigurno ne kao kad se čita u originalu, ali čak ni u prevodu nije moguće da se njegova britkost izgubi. Bilo da piše fikciju, memoare, ili pak novinske članke, njegov spisateljski pečat je prepoznatljiv i neponovljiv.

Od onoga što je kod nas prevedeno preporučujemo najpre Poverljivo iz kuhinje, Srednje pečen i Opaki zalogaji, pošto će ih voleti i oni koj ne vole da kuvaju. No, to se još i da savladati, jer kao što je Bourdain imao običaj da kaže: „Veštine se mogu naučiti, a karakter ili imaš ili nemaš“.

Vujica Rešin Tucić „Strahote podzemlja“

Strahote se čitaju u jednom dahu, i prevazilaze sva žanrovska očekivanja: ovo je i politički triler, i ljubavna priča, i kritika totalitarnog društva, i uzbudljiva naučno-fantastična priča sa superherojem negativcem, šund roman sa mnogo seksa, rasprava o korupciji i cenzuri, roman o socijalističkom Beogradu sedamdesetih godina prošlog veka, i još mnogo toga.

Pesma

Lenny Kravitz – Ride

Lenny je objavio novi spot za singl sa svog poslednjeg albuma (Raise Vibration iz 2018). Ride nas vodi u Pariz, do stana u potkrovlju i pogleda koji se pružaju sa krovova, baš kako i dolikuje uz kišno popodne. Pomalo podseća i na njegov neprevaziđeni Heaven Help.

Nostalgija

The Lodger: A Story of the London Fog (1927)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Ovo je prvi Hitchcockov film koji je poneo titulu „hičkokovski“, a priča o junaku Jonathanu Drewu koji u London stiže baš u vreme kada Džek Trbosek kasapi svoje žrtve.

La Haine (1995)

Jedan od najboljih filmova Mathieua Kassovitza napunio je 25 godina, što je samo još jedan razlog da se podsetimo priče o drugačijem Parizu, o gradu koji ne trpi došljake.

Priča plati mladog Abdela koji živi u Parizu, koji biva uhapšen i pretučen. Hubert (HubertKoundé), Vinz (Vincent Cassel) i Saïd (Saïd Taghmaoui) pokušavaju da pronađu makar malo smisla u onome što se dogodilo, a iz te potrage niče pobuna.

Kratki film

Los Gatos - The Cats (2016)

Fascinantno je kako kratki filmovi u nekoliko minuta spakuju snažne priče, te iskustva koja imaju moć da menjaju živote.

Los Gatos je kratki crtani film, ali ne za decu. Animirana forma danas služi da se prenesu različita ljudska iskustva, pa i ona najmračnija u kojima stradaju mačke.

Video igre

Sims 4 je nedavno dobio novo ažuriranje, a sa njim grešku zbog koje neki građani ove virtuelne igre dok koriste toalet umesto virtuelnih telesnih tečnosti izbacuju vatru.

Mnogi tvrde da je neobično ponašanje rezultat napetosti Sims junaka, ali kompanija EA još uvek nije precizirala o kakvom se problemu radi, te da li je u pitanju greška, ili pak nova funkcija. Igrači za sada mogu da uživaju u ovoj apsurdnoj situaciji, a veći problem je to što novi update izaziva i druge komplikacije, poput iznenadnog gašenja igre, te nemogućnosti da se odigrano sačuva. Zanimljivo je da su sa novim ažuriranjem u igru stigli i vatrogasci, koji će na vreme zaustavljati nevolje sa vatrom.

Novo ažuriranje došlo je kako bi se sve spremilo za novi EcoLifestylePack, i do igrača je stiglo 5. juna.

*Kontrapreporuke

After Midnight (2019)

Neki horor filmovi su više tužni nego strašni.

The Wretched (2019)

A neki su još tužniji.

 

Oceni 5