Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (7)
Acce 28 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Apoteka bez erotskih predrasuda

Osamdeset drugi broj „Džuboksa“ pojavio se 18. januara 1980, svega 72 sata uoči mog rođendana. U svečarskom raspoloženju, umesto svećica, zapalio sam radove tri benda, jednog pjevača i jedne umjetnice koju brine ludi friz. Happy birthday! 

SAKSIJA – Rastanak / Želio sam malo sreće  (Sarajevo disk)

Kriza pameti i duha pod zajedničkim naslovom „Hajde da snimimo ploču!“ rezultirala je izlaskom singla „Rastanak“, koji bi se mogao objasniti sa tri epiteta: bedan, jadan i kukavan.

Bedan, jer na pogrešno usmerenoj patetici pokušava da unovči glupost, evidentnu u škrtom „stiskavcu“ i maloumno pometenom tekstu o „držanju za ruke i želji ove noći“.

Jadan, jer je za ovako skandalozan tehnički snimak potrebno imati talenta. Kukavan, jer nesrećnicima koji su se zeznuli pa kupili bušnu i polupanu saksiju – ostaje samo da kukaju iz sve snage. Što se benda tiče, u San Kventinu i Alkatrazu bi ih rado dočekali...

MILJENKO RADIŠIĆ – Ti si kriva/ Sad je kraj  (Jugoton)

M.R. je još jedna kvazi-muzička kreatura, koja uz pomoć plačljivih, srceprdajućih, oronulih i skrhanih ideja, pokušava da nam proda suze, bol, čežnju, strepnju i ostale vašarske kolače i suvenire za sve ranjene u ljubavnoj tuči.

M.R. se u tu svrhu za omot slikao sa plavokosom klinkom, koja bi trebalo da predstavlja oličenje mira i skladnog rada hormona. Ali, iza osmeha M.R. krije se beskrajna tuga – a tu ne pomaže ni oslobađanje od poreza na promet, ni činjenica da mu je tiraž striktno limitiran za porodičnu upotrebu: jedan singl za mamu, drugi za tatu, treći za komšiju, a četvrti za M.Radišića da dete zna da je slavno i popularno. „Ti si kriva“ i M.R. koji „suze lije“ i gnevno optužuje – zadužili su naciju ganutljivim i očajničkim emocijama.

U tu čast, Miljeno Radišić mogao bi da snimi zajednički singl sa grupom Saksija. Neprolivene suze pretvorile bi se u Smrdljivi okean.

SAN – Bila si dijete/ Krenimo u susret suncu (Jugoton)


Bizarna gerijatrijska podvala u kojoj hotelski muzikanti srednje generacije otkrivaju trend uskih kravata – prisutnih i vidiljivih na omotu – i gde, pod imenom San, pokušavaju da se prošvercuju kao fosilni ostaci dekadentnog opa-cupa zvuka, prepunog festivalskih odsjaja u ispraznim harmonijama i vokalima koji su škriputava kombinacija amaterske naivnosti i zabavno-muzičke poniznosti.

Scenario o „ranoj proljetnoj ruži“ obuhvata nagonsko užasavanje od ovakvih mentalnih previjanja: nakazna i bljutava forma i sadržina infektivnog su karaktera. Karantin od desetak godina ovoj šestorki bi samo koristio.

LEPTIR MAŠNA – Ne patim od predrasuda/ Lovačka pesma (Diskoton)

„Menage a trois“ – čuveni seksualni specijalitet u kome glavne uloge imaju dve devojke i jedan macho man – stigao je i u domaće krajeve, zahvaljujući maštarenju R.P. Noga, čije su stihove prihvatili momci iz grupe Leptir mašna i na njih dodali heavy-metal krem, nazvavši celu umotvorinu „Ne patim od predrasuda“.

Dok tekst još ima funkciju zezanja i duha, muzika, umorna i puna predrasuda, daleko zaostaje. Šablonski refren pretočen u mlaku solo deonicu, vokal pun trgovačkog šarma i neubedljivosti – od potencijalnog gurmanluka načinili su hladan sendvič, bez ukusa, mirisa i slasti. Tehnologija ispraznosti još jednom je trijumfovala!

NARCIS VUČINA – Mamina maza / Minus dva (Diskoton)

Zavesa se podigla, svetla su se upalila i mladić s gitarom se poklonio, uzeo stoličicu i krenuo na put.

Prvo je pevao o maminoj mazi koju mama i tata čuvaju kao u kristalnoj vazi (primećujete rimu?), onda je uz puno akustičnih gitara i lepršavih ženskih vokala stigao do Amerike i tamo se nadojio country zvuka uobličenog u violinskom solu (nema rime), da bi se vratio na početak i kazao nam svoje ime: Narcis Vučina.

Zbunite zavesu – ja sam se spustio!

ROK APOTEKA – Džambo džet / Mala iz Ib (Sarajevo disk)

Umesto imena Rok apoteka koja bi u teoriji trebala da nam zaleči sve ljute rane – naziv Rok bolnica za ovu grupu bio bio prikladniji, adekvatniji, istinitiji.

Jer, šestorica momaka majstorski su masakrirali i onako slabašan materijal, iskasapili svoju matricu i uništili što su stigli; u poluvremenu i u refrenu tražili su način da pogode pravi akord i razumljivo, tako ošamućeni nisu imali sreće.

Na jedvite jade uspeli su (čestitamo!) da u tri petine pesme proguraju školske primere falša, dok ostale dve petine nose naslove „Koncert za nenaštimovanu gitaru“ i „Potera za višim registrima“. Zbog ove kriminalisitičko-muzičke misterije i Skotland Jard je najavio istragu, zahtevajući „da se džambo-džet odmah ispusti na najbliži gramofon, a otmičari predaju“. 

TRIVIA INFO: Zahvaljujući besprekornom sjećanju mog prijatelja Enesa Čengića, sa zakašnjenjem od 40 godina saznao sam ono što decenijama nisam znao o bendu Rok apoteka. Iako sasvim beznačajna grupa, čak i u sarajevskim okvirima, u njoj je bilo par kasnije poznatih likova: Mladen Pavičić-Pava, naravno iz Plavog orkestra, gitara (na omotu drugi zdesna, prije bojenja kose :D ), Rusmir Mesihović- "Šanko", bivši direktor Kliničkog centra u Sarajevu i bivši ministar zdravstva Federacije BiH i kantona Sarajevo, bas (treći slijeva) i Bojan Hadžihalilović, osnivač čuvene dizajnerske ekipe "Trio", a danas "Fabrike", vokal (u sredini).

DUBRAVKA JUSIĆ – Nije mene briga/ Očešljaj ludi friz (Jugoton)

Bezbrižna i mlada (uzeto iz teksta) Dubravka, pod patronatom svog poznatog tate, tvrdi da je „nije briga“ i da joj je – drugim rečima – sve ravno i svejedno.

A koga je briga što je ovo plebejska disko numera? Koga je briga što češljaš svoj „ludi friz“? Koga je briga što je sve tako dosadno, monotono, predvidljivo, jednostavno – ko mari? Nije tebe briga? Dobro, dobro, videćemo kad porasteš!

Dubravka je jedina poslala svim članovima naše redakcije ploču sa „uštampanom“ čestitkom za Novu godinu. Ako nam Miha prizna da to nije njegova ideja, onda joj se u ime B.V. M.R. M.Ć. (dok i oni ne snime LP) zahvaljuje – Petar Luković.

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“,Džuboks br 80, 18 januara 1980.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5