Ekskluzivno: Filmsko-politički kuvar Dejana Novačića
Erwitt 01 S

Photo: Eliot Erwitt

Arnold Švarceneger: Bekstvo od grenadirmarša

Grenadirmarš (grenadiermarsch) su izmislili austrougarski intendanti kako bi u oskudno snabdevenim poljskim kuhinjama tokom marša nahranili gladne grenadire jeftinim, kaloričnim i zasitnim jelom od krompira i testa. Ovo vojničko jelo nasledili su kasnije austrijski Bundesver i nemački Vermaht, gde je grenadirmarš postao podjednako omiljen kao i pasulj među jugoslovenskim partizanima.  

Grenadirmarš je zavoleo i Gustav Švarceneger, dok je služio kao narednik u vojnoj policiji Trećeg Rajha. Posle rata, Gustav se demobilisao, ali je nastavio da održava gvozdenu disciplinu, ovog puta u svojoj porodici. Posebno je bio strog prema svom sinu Arnoldu, kako bi ovaj stekao zdrave vojničke navike.

Otac je insistirao na umivanju ledenom vodom, jutarnjoj fiskulturi i dizanju tegova. Ništa od toga Arniju nije padalo teško, osim što je otac zahtevao da majka bar triput nedeljno za ručak pripremi grenadirmarš, koji je Arni mrzeo iz dna duše.  Maštao je o tome kako će porasti veliki i jak i kako će jednog dana pobeći od strogog oca i groznog grenadirmarša.

Sve što je želeo bilo je da vlada -  svojom sudbinom, svojom ishranom i ako je  moguće, u budućnosti, možda čak i državom Kalifornijom.

Krompir s testom „Plan bekstva“

Sastojci:

3 srednja luka

3 kašike ulja

1,5 kilogram krompira

3 šolje testenine

So, biber, paprika u prahu

Način pripreme:

Skuvajte krompir i testenine odvojeno. Ispržite sitno iseckani luk. Dodajte krompir na kockice, testeninu, papriku, so i biber i kratko prodinstajte. Dobro promešajte.

***

U Austriju su se, kao što Jugosloveni odlično znaju, mnogi uselili. Ali malo ko se iz nje iselio.  Jedan od retkih bio je Arnold Švarceneger. Čim je odslužio vojsku u koju ga je protivno njegovoj želji poslao otac, Arni je spakovao svoje tegove u kofer i  pobegao iz rodnog Tala. Otisnuo se, preko Trsta, u Ameriku - putovao je brodom, a ne avionom zbog overvejta.

Kada se nakon više meseci Švarceneger napokon obreo u Los Anđelesu, pomislio je da se jednom zauvek rešio i svoje prošlosti i očevog grenadirmarša. Tako je i bilo. Arni je uživao u svojim stejkovima i proteinskim napicima, sve dok jednog dana nije izabran za guvernera Kalifornije.

Da bi proslavila priliku, njegova domaćica i prijateljica Mildred Buena, i sama imigrant, pripremila je ručak iznenađenja.

“Znam kako je to bez domaće hrane,” - rekla je Mili i ispričala kako je njihov sin, mali Džo, sam izguglao recept, i kako je ona s ljubavlju pripremila jedno “divno, tradicionalno austrijsko jelo”.

Zatim je ispred Arnija spustila pun tanjir grenadirmarša.

“Total Recall...” – pomislio je Švarceneger na engleskom, uzdahnuo i pokrio lice dlanom

Oceni 5