Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (5)
Arss 01 S

Oproštaj od splitske publike: Arsen Dedić sa obožavateljkom

Photo: arhiva/XXZ

Arsenova odluka: Nikad više na splitskom festivalu

Da, dobro ste pročitali: IX internacionalni festival zabavne glazbe Split’69. A onaj iz 1968. najavljen je kao II internacionalni festival Melodije Jadrana, a iz 1967. kao VII internacionalni festival…  Svejedno, pod tim nazivom Festival neće više ići. Od sada se zove Festival zabavne glazbe Split, a po nekoj čudnoj logici ispada da je Split’ 69 IX internacionalni festival, a zapravo je III internacionalni i deveti po redu. No, nećemo komplicirati ako su to već uradili organizatori.

Direktor festivala je Ante Šarić, a glazbena manifestacija traje gotovo četiri dana, od  9. do 12. kolovoza. Za to ima razloga. Festival na Prokurativama pretvorio se u jedan od najvećih na svijetu. Brojke će to bolje potkrijepiti. Split ’69 okupio je 16 izdavačkih kuća i 22 gramofonske tvrtke iz evropskih i izvanevropskih zemalja. Sve gramofonske tvrtke žele preko Splitskog festivala lansirati svoje pjevače i pjesme. Čak su stranci po broju jači od domaćina! Na Prokurativama se izvodi 20 domaćih i 20 stranih skladbi, i to u dvije izvedbe: na hrvatskom, te na jeziku autora i izvođača iz inozemstva.

Rade dva žirija i dvije selekcijske komisije. Festivalski žiri čine: Vinko Lesić, Mićo Brajević, Janez Gregor, Zvonko Kovačić, Vojko Mirković, Josip Mirošević, Đorđe Novković, Ferdo Pomykalo, Fran Potočnjak, Žaljko Rapanić, Vlado Seljan, Šime Šimatović. Tu je i Internacionalni žiri: Florance Bartolo i Luc Detome (Francuska), Michel Bautet (Čile), Vic Billings i Franklyn Boyd (Velika Britanija), Maurice Bouchoux (Monako), Sergio del Bufalo, Clement Chammah, Mario Ninasi (Italija), Dan Fainru (Izrael), Francisco Figueras (Španjolska), Juliusz Loranc (Poljska), Mario Panvini Rosati (Japan), Vladimir Poeplak (Čehoslovačka), Louis van Rymenanti (Belgija), Van Vught (Holandija), Vlado Seljan i Ferdo Pomykalo (Jugoslavija).

Druženje na splitskom festivalu 1969: Sleva - Vinko Lesić, Vlado Seljan; krajnje desno - Zdenko Runjić

U Selekcijskoj komisiji su Vinko Lesić, dirigent-predsjednik; Mićo Brajević, urednik RTZ; Zlatko Černjul, dirigent; Stipica Kalogjera, skladatelj; Tonči Marović, književnik; Josip Mirošević, profesor; Vlado Seljan profesor. Tu je i Umjetnički savjet: Vinko Lesić, Vlado Seljan i Josip Mirošević.

Na Splitu ’69 sudjeluju 38 skladatelja (14 domaćih i 24 strana), 33 autora teksta (9 domaćih i 24 strana), 32 aranžera od kojih je gotovo 20 iz drugih zemalja. I na koncu: 48 pjevača (24 domaća) i 11 dirigenata. Impozantno! Dakako, tu je i televizijska ekipa RTZ, urednik TV prijenosa Mićo Brajević, TV realizacija Anton Marti, scenografija Ante Nola, te voditelji Jasmina Nikić, Oliver Mlakar i prof. Armando Moreno.

Susret u Splitu 1969: Claudio Villa i Vice VukovDa su se organizatori Splita'69 brinuli samo o smještaju svih sudionika i gostiju, već bi im trebalo odati priznanje. Prokurative su svjetski festival! Ali, publiku to ne brine. U sveopćoj gunguli ona se tih festivalskih dana zabavlja pričama i pričicama. Claudio Villa, velika zvijezda talijanske kancone, inače sudionik Festivala, zaljubio se u prekrasnu mladu hostesu - prevoditeljicu iz Splita. Čak joj nudi i brak! No sve ostaje na  ponudi, jer bi Claudio svojoj hostesi mogao biti nono. A ona ga je gledala poprilično s visoka. Ne zbog prepotencije, već zbog njezine visine. Djevojci je, dakako, neugodno. Ona samo radi svoj posao, a Claudio je zadivljen njenom ljepotom.

Inače, Claudio se svima sviđa. U Split je došao s jahtom, ljubazan je s domaćim svijetom i ne pravi se velika zvijezda.

Poznata talijanska pjevačica Ornella Vanoni trebala je nastupiti u Splitu. Dva dana prije festivala šalje telegram u kojemu piše da je bolesna i da ne može nastupiti. Vinko Lesić odlazi u Italiju i uspijeva dobiti dostojnu zamjenu za Ornellu. To je poznata pjevačica Iva Zanicci. Iva je usput izgubila note za svoju skladbu Un baccio sulla fronte.

I ne samo to, zaboravila je tekst, a izgubila je i kontakt s orkestrom i dirigentom. Nimalo ugodna situacija. Svjesna da dalje ne može pjevati, rukom zaustavlja orkestar i odlazi sa Prokurativa. Veliki je to skandal. Ona zasigurno nije bila kriva jer je za pripremu imala tek nekoliko dana, a možda je mislila kako je to mali festival na kojemu je nebitno što će i kako pjevati? U svakom slučaju, iza pozornice je plakala. Svi su pokušavali utješiti neutješnu divu talijanske kancone koja je baš te godine došla kao aktualna pobjednica Sanrema.

Zaboravila tekst i melodiju: Iva Zanicci i Đeki Srbljenović na Splitskom festivalu 1969. godineClaudio Villa nije zaboravio tekst pjesme Il tuo mondo. Ma ni slučajno! Čak je i previše pričao. Pjevao je na talijanskom jeziku skladbu Nikice Kalogjere Nono, moj dobri nono. Publika je ovacijama dočekala kralja talijanske kancone. S ništa manje uspjeha pjevala je istu pjesmu na hrvatskom jeziku Tereza Kesovija. Na vidiku je velika pobjeda!

Arsen Dedić u jednoj verziji, a njegov veliki prijatelj Gino Paoli u drugoj, pjevaju skladbu Vraćam se, jedan od bisera iz Arsenove radionice. Gino pokušava pjevati na hrvatskome jeziku, pa uz sve greške sve to izgleda prilično simpatično. Paoli je također poznato i priznato pjevačko ime.

Dalibor Ivanišević napokon je dobio šansu za nastup u vlastitome gradu. Runjićeva Skalaj se Tereza zvuči vrlo dobro. Ivanišević je dobar pjevač.

Završna večer u znaku je Nikice Kalogjere i Ivice Krajača, autora skladbe Nono, moj dobri nono (Tereza Kesovija–Claudio Villa). Publika je oduševljena s tom pjesmom. Čitaju se najprije nagrade po odluci stručnog ocjenjivačkog suda… Prvu nagradu osvojila je pjesma Arsena Dedića Vraćam se. Publika je shvatila da su Arsen i Paoli apsolutni pobjednici. Dodjela nagrada dočekana je gromoglasnim zviždukom. Arsen nikada to nije doživio. Tu je uvijek bio dočekivan onako kako i zaslužuje. Zbunjen je i Paoli. Sve je tako mučno.

Ogroman pljesak dobila je naredna najava: prvu nagradu publike i prvu nagradu internacionalnog žirija dobila je pjesma Nikice Kalogjere Nono, moj dobri nono. Ovacije, svi su na nogama! Sad je sve jasno…

Ali kasno za nastali nesporazum na relaciji Dedić-Paoli-publika. Teško je bilo objasniti Arsenu i njegovu prijatelju, velikom šansonijeru Paoliju, da je došlo do krivoga spoja. Dedić donosi odluku: nikada više neće pjevati na  Splitu! Riječ je održao do kraja. Na festivalsku pozornicu nije stupio ni kao autor ni kao pjevač. Velika šteta za Festival.

Nagrade:

Prva nagrada publike:

NONO, MOJ DOBRI NONO (N. Kalogjera-I. Krajač) Tereza Kesovija/Claudio Villa

Prva nagrada stručnog žirija:

VRAĆAM SE (A. Dedić-A. Dedić) Arsen Dedić/ Gino Paoli

 

Pravi međunarodni festival: Dirigent Đeki Srbljenović tokom Splita '69

Festival Split’69, sve pjesme:   

1.KAO PRIJATELJI (A.Dedić-A.Dedić) - Arsen Dedić/ Tadeusz Wozniakowski

2.MORE,O DUBOKO MORE (P.Gotovac-M.Doležal) - Miro Ungar/Romuald

3.MOJA ZEMLJA (H.Hegedušić–M.Perfiljeva) - Radmila Karaklajić/Claudio Villa

4.BEZ TEBE NISAM SRETAN (A.Kabiljo-I.Krajač) -  Mišo Kovač/Laurent

5.LJUBAVI MOJA (N.Kalogjera-I.Krajač) - Vice Vukov/Barry Noble

6.PARAPA-PA-PA (N.Kalogjera-I.Krajač) - Ljupka Dimitrovska /Tomas Pilar

7.SINE NE PITAJ ZA OCA (I.Krajač-I.Krajač) - Tereza Kesovija/Pascal Danel

8.DOSTA JE NOVITADI (T.Papić-S.Benzon) - Slavko Perović/Nathalie Gedson

9.MONFRINA(Đ.Srbljenović –S.Benzon) - VIS 7 mladih/Kyri Ambrus

10.NE, I NE, I NE! (Z.Špišić-Z.Špišić) - Zvonko Špišić/ Conchita Bautista

11.ZBOG TVOJE LJUBAVI(M.Bogliuni–M.Perfiljeva) - Kićo Slabinac/Mimi Nikolova

12.VRAĆAM SE (A.Dedić-A.Dedić) - Arsen Dedić/ Gino Paoli

13.KRENULE SU LAĐE (A.Dedić-A.Dedić) - Josipa Lisac/ Connie Vandenbos

14.FINILI SU MARE BALI (P.Gotovac-Tomislav Zuppa) - Vice Vukov/ Iva Zanicchi

15.LIPA ZAVIDNOST (Đ.Jusić-S.Stražičić) - Dubrovački trubaduri/Ben Cramer

16.NAŠ DOM (A.Kabiljo-I.Krajač) - VIS 7 mladih /Kiki Dee

17.MORE, SUNCE I LJETO (N.Kalogjera-I.Krajač) - Ivica Šerfezi/Edna Goren

18.NONO, DOBRI MOJ NONO (N.Kalogjera-I.Krajač) - Tereza Kesovija/Claudio Villa

19.KO SVET JE BIL MLAD (J.Robežnik-G.Strniša) - Elda Viler /Marta Kubišova

20.SKALAJ SE TEREZA (Z.Runjić-Z.Runjić) - Dalibor Ivanišević/Popi Asteriadi

21.ATLANTIS (J.Brabec-J.Fikejzova) - Marta Kubišova/Vice Vukov

22.DUBROVNIKI HALLASZ (B.Geza-K.Tibor) - Kiri Ambrus/Ljupka Dimitrovska

23 PLYNG SOLITARIE WITH MY MEMORIES (B.Martin-P.Coulter) - Kiki Dee/Josipa Lisac

24.LE BATEAU (Laurent-Laurent) - Laurent/Mišo Kovač

25.UN ANNO IN PIU (De Simone-Romano-Testa) - Claudio Villa/Toni Kljaković

26.ON DIT QU'ELLE ETAT BELLE (G.Bonnet-D.Henri) - Guy Bonnet/Elda Viler

27.ZNALO NAS MORZE (T.Wozniakowski-Z.Stawcki) - Tadeusz Wozniakowski/Alaga Gagić

28.NA' ARY BAYAM BETO(N.Hirsch-M.Meir) - Edna Goren/Ibrica Jusić

29.ANO HITO WA (C.Kinochita-M.Onaka) - Itoko Hayasaka/Radojka Šverko

30.DON'T ASK ME WHY (J.Paay-J.Paay) - Ben Cramer/Krunoslav Slabinac

31.ZAVINAGI (I.Stajkov-Z.Petrov) - Mimi Nikolova/Milan Bačić

32.NOTTURNO IN BLU (Serra-Paoli-M.Anzoino) - Gino Paoli/ Arsen Dedić

33.CANTO AL MAR (R.Ceratto-A.Alcade) - Concita Bautista/ Miro Ungar

34.VLAG VAN MIJ (J.Holshuijsen. G.den Barber) - Connie Vandenbos/Ana Štefok

35.THALASINI AGAPI (K.Xenakis-L.Pallidis) - Popi Asteriadi/Višnja Korbar

36.NOTRE AMOUR COMMENCE AJOURD'HUI - (P.Danel-G.Salem) Pascal Danel/Lada Kos

37.UN BACIO SULLA FRONTE (Camurri-Daiano) -  Iva Zanicci/Maruška Šinković

38.CA COMMENCE EN ÉTÉ (J.Bernard-P.Saka) - Tomas Pilar/Tereza Kesovija

39.I'M GONNA TO YOU SOMEHOW (S.Fern-S.Fern) - Barry Noble/Lado Leskovar

40.UNE ROSE  LA MER (Romuald-P.Cour) - Romuald/Zvonko Špišić

(NASTAVIĆE SE)

 

Oceni 5