Nakon tri godine: Još jedna ekskluziva Novog magazina
Vukc 01 S

Photo: Sandra Dančetović/XXZ

Artiljerijsko topništvo iz prokupačkog kraja

Posle mene - potop: Vladimir Vukčević, omiljeni sagovornik Jelke JovanovićVladimir Vukčević je, o, hiljadu mi pohapšenih zlikovaca, "nesumnjivo najbolji poznavalac sudske prakse kada je reč o suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ" - ustvrdiće na početku turboekskluzivnog intervjua sa Vukčevićem urednica u Novom magazinu Jelka Jovanović. Nakon pune tri godine čekanja (toliko prođe od prethodnog (iz tog vremena i termin) kolonoskopskog "rešetanja" Vukčevića u naznačenoj tiskovini), čitateljstvo po povlašćenoj ceni dolazi do štiva za istoriju. I do podataka - analiza koje ima samo "nesumnjivo najbolji poznavalac...".

Recimo, o tajni sudske nevinosti hrvatskih visokih oficira iz operacije "Oluja". Ona se - tvrdi Vladimir Vukčević - krije negde oko Prokuplja (reka Toplica); moguće je i to da "poznavalac" misli na hrvatsku reku Toplicu, ili naselje u srebreničkoj opštini (Bosna i Hercegovina). Možda tajna leži u velikom slovu kojem nema mesta ni u kom pridevu, makar bio u intervjuu, no, ostavimo širem čitateljstvu da naslućuje, zar to nije krucijalno u intervjuu. Pojeftinio Novi magazin (150 dinara), ne očekujmo previše.

Fakat, najvažniji je ritam kojim intervjuerka nokautira pitanjem:

"JJ:'Jeste li se čuli sa glavnim tužiocem Bramercom, koji je nedavno rekao da je 'Oluja'...

VV:Ratni zločin? Nisam se čuo s njim, ali s tim se nesumnjivo slažem, zločin je izvršen, preko 200.000 ljudi je proterano. Tu je došlo do volšebne izmene standarda oko legitimnosti vojnih ciljeva. I zamerka mi je, a imam i određenu sumnju, vezana za Topličke dnevnike. Kad bismo kolega Mladen Bajić i ja dolazili u Hag, mene su uvek prvo pitali Karla del Ponte, kasnije Bramerc: "Where is Mladic, a njega Toplički dnevnici?" Mi smo svoju obavezu ispunili, a optuženici neka pred sudom dokazuju nevinost, gde bi nego pred sudom, tako je svuda u civilizovanom svetu. Međutim, Toplički dnevnici nikada nisu dostavljeni i Haško tužilaštvo je odustalo od traženja, tako je (Ante) Gotovina oslobođen."

Kakav intervjuerski tandem, rasvetljava noviju istoriju zajedničkim snagama, uprkos zlim kolegama kakav je novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margetić. Budući da Margetić tvrdi kako je  Hrvatska, u vreme premijera Sanadera i predsednika Stjepana Mesića, sakrila od Haškog suda nekakve "topničke dnevnike", te da ti topnički dnevnici, pogotovu topništvo kao takvo, imaju veze sa Gotovinom i generalom Mladenom Markačem.

Nemilosrdna intervjuerka: Jelka Jovanović, udarna pesnica Novog magazina

Dopuniće se Vukčević, preneće NM, da se naslutiti kako bivši srbijanski tužilac za ratne zločine ima podatke i o dnevnicima iz Toplice, ili da pouzdano zna, za razliku od intervjuerke, šta su predmetni dnevnici i odakle, iz koje baterije: "Legitimnost ciljeva - Toplički dnevnici su artiljerijski izveštaji o dejstvu, odabiru ciljeva i dejstvu. Ima tu spekulacija, vezanih, čini mi se, za Perišića, da je napravljen dil, balans... U oba slučaja sudija je bio Meron, sudija Pokar, koji je izvanredan sudija, izdvojio je mišljenje."

Kakve sad to ima veze, artiljerija i Prokuplje - tajnu krije intervjuerski dvojac. Ili bar njegova polovina.

A NM, odvažno, naslućujući šta još krije prokupačko artiljerijsko topništvo pita, baražnom vatrom više artiljerijskih oruđa, Vukčevića: "Kažete da je Tribunal osnažio domaća pravosuđa za suđenja za ratne zločine, a da li su ona spremna da nastave tu misiju i sude za najteže ratne zločine?"

Vukčević nagoveštava stav, budući da je, shvatamo iz pitanja, van razumne sumnje to kako je sjajno obavio posao; to se tužilo i po čitav jedan čovek za godinu, sećamo se (Bruno Vekarić, Vukčevićev saslužitelj, osetio je opasnost od više procesa, da narod ne pita jesu li samo Srbi činili ratne zločine). Tako Vukčević i odbrusi, po principu potop posle mene: "Ja se nadam da su spremna, ali, ne znam. Aktivnost našeg tužilaštva mi se ne sviđa, stala je, rade se predmeti još iz mog vremena, Srebrenica, Štrpci, i to vrlo traljavo ide  (...)"

Beše još odgovora, štaviše i artiljerijskih pitanja (Pratite li šta se dešava u pravosuđu, i tužioci i sudije su vrlo nezadovoljni najavljenim promenama; Za tužilaštvo se vezuje samostalnost, za sudstvo nezavisnost, šta je preduslov da bi se imao taj dignitet?).

Sledeći će intervju za tri godine, mada, situacija u Toplici se intenzivira...

Oceni 5