"Na drugi pogled": Vizuelna umetnica Sangam Šarma
Another Europe 1

Photo: Sangam Sharma/PRESS

Austrijanka koja istražuje Balkan

Ova nezavisna umetnica i autorka eksperimentalnog filma stvara dela posmatrajući svoju priču, istražuje prostor i zvuk, te kreira radove na granici likovne umetnosti, filma i videa, zvukovne umetnosti.

Njen rad „Druga Evropa’’ je esejistički film u tradiciji feminističkog eksperimentalnog filma. Podeljen u tri dela, oblikovan je vremenom pre i posle pandemije virusa korona, odnosno tokom nje. Ženski glas  reprodukuje utiske i percepcije, lične i istorijske, brišući granice između dokumentacije i sećanja i stvarajući asocijativne misaone prostore. Pejzažne fotografije snimljene tokom dugih putovanja pokazuju sliku druge Evrope, izvan turističkih ruta. Rad Sangam Šarme je moguće pogledati na online platformi Na drugi pogled.

*Šta vam je bilo zanimljivo u inicijalnom pozivu za prijavu radova na platformu?

Dopao mi se naslov „Na drugi pogled“ jer sam osećala da moj rad takođe nastoji da promatra dalje od onog što je očigledno, kako bi video šta se nalazi iza. Takođe sam htela da istražim balkansku regiju i njenu bogatu istoriju uzevši u obzir koliko je blizu Austriji, kao i neke kulturološke sličnosti.

*Koliko ste se ovim temama bavili u svojim delima?

U mom poslednjem delu bavila sam se ličnim iskustvom „drugosti“ dok sam putovala kroz evropske zemlje. Tokom ovog putovanja istraživala sam veze između prostora i identiteta, kao i tranzitnog karaktera putovanja. Pokušala sam da istaknem nešto otvoreniji koncept „doma“ koji bi bio bliži našem iskustvu i delima.

*Kako je vaš rad za platformu inicijalno nastao i koja je bila njegova ideja?

Moja ključna ideja bila je povezivanje lične istorije i geografije jer je mesto integralni deo ličnog identiteta. Takođe sam razmišljala na koji se način kvir osećaj odnosi prema osećaju izmeštenosti i žudnje za udaljenim predelima. Takođe me je zanimalo koliko moja lična priča može biti univerzalna.

Htela sam da napravim delo koje nudi nove alternativne načine percepcije i interpretacije, kvir način čitanja slika, zvukova i priča, žensku tačku gledišta i manje statičan doživljaj doma. Svi možemo da pripadamo i da pronađemo dom jedni u drugima.  

*Pogled na „onog drugog“ je jedna od glavnih tema konkursa „Na drugi pogled“. Kako vi vidite tog drugog, iz pozicije austrijsko-srpskih odnosa?

Nisam sigurna kako bih odgovorila. Ponekad mi se čini kao da se Srbi svađaju dok zapravo vode običan razgovor, dok su konzervacije na nemačkom uzdržanije. Uopšte uzev, mislim da su Srbi otvoreniji prema drugima (onima koje ne poznaju). Volim kada potpuni stranci vode sasvim direktan razgovor sa vama samo zbog toga što su znatiželjni. Mislim da Austrijanci nemaju isti pristup, mi smo više okrenuti sebi.

*Da li vam je zapao za oko još neki rad sa platforme secondglance.rs?

Zaista mi se dopao rad „Malo Morgen“ Pire Tin i „Beč, Beč“ Tijane Petrović. Pira Tin s lakoćom inkorporira pronađene objekte i jezik u svom delu kako bi pokazala preplitanje između austrijske i srpske kulture, budući da u ovim jezicima ima dosta pomešanih i pozajmljenih reči koji ukazuju na istoriju i međukulturnu razmenu. Njeno delo takođe poseduje element dadaističkog humora koji mi se jako dopada.

Tijana Petrović istražuje srpske poglede na Austriju kroz priču njene dve bake koje imaju iskustva s Austrijom. Ova priča baca interesantno svetlo na gastarbajtersku kulturu i kompleksnu konstrukciju identiteta koja nije crno-bela, već sažeta od svih iskustava ovih žena. Ovo delo takođe istražuje pitanja predstavljanja i predrasuda.

Takođe mi se dopada i rad Borisa Burića. Veoma je jednostavan ali pogađa poentu, i u središtu ima ideju utopijske jednakosti što je zaista lepo. Volela bih da ovu razmenu produbimo na profesionalnom nivou. Uvek sam zahvalna kada imam priliku da sarađujem sa ljudima i umetnicima koji slično razmišljaju, a ovo iskustvo je dragoceno jer nas tera da idemo napred i donosi interesantne perspektive. To je nešto što mi je zaista nedostajalo tokom pandemije i manjka društvenih kontakata tokom protekle godine.

Oceni 5