Nasilje kao sastavni deo života: Međunarodni dan izlaska iz ormara
Lbv 01 S

Photo: Paolo Raeli

Autanje je politički čin otpora

Riječ je o drugom, velikom, terenskom istraživanju, provedenom u razdoblju od travnja do kolovoza ove godine, na uzorku od 767 ispitanih iz zemlje i inozemstva, a dio rezultata Zagreb Pride objavljuje povodom Međunarodnog Dana izlaska iz tišine (Coming Out Day) koji se svake godine obilježava 11. listopada.

Glavni ciljevi istraživanja bili su ispitati iskustva sudionika s nasiljem, diskriminacijom i zločinom iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te spolnih karakteristika.

Rezultati pokazuju kako je od 2013. godine do danas čak 64 posto ispitanih doživjelo neku vrstu nasilja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika. Odgovori na pitanja o doživljenoj diskriminaciji pokazuju i da je nešto više od 60 posto ispitanih doživjelo neki oblik diskriminacije, bilo u školi ili na poslu, bilo u kontaktu s institucijama poput policije, pravosuđa i zdravstva.

Strah u vlastitim domovima

Najalarmantniji podaci odnose se na postojanje, život i kretanje LGBTIQ osoba u ovom društvu. Počevši od vlastitih domova u kojima 36 posto ispitanih zbog straha od doživljavanja diskriminacije ili nasilja prilagođava svoje ponašanje.

U školi to čini 37 posto ispitanih, a njih gotovo 40 posto na poslu te više od 43 posto u kafiću. Posebno zabrinjavajući rezultati odnose se na javne prostore poput ulica ili trgova, pri kretanju kojima čak 61 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje. Nažalost, rezultati potvrđuju da je naša svakodnevica i dalje prožeta strahom i neizvjesnošću u svim segmentima, kako u privatnom, tako i u javnom životu.

Zagreb Pride zahvaljuje svima koji su sudjelovali u istraživanju koje će služiti prilikom planiranja budućeg rada na poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, smanjivanju nasilja i diskriminacije i to prvenstveno kroz osiguravanje zadovoljavajuće primjene postojećih zakona te izgradnju povjerenja LGBTIQ osoba u policiju i/ili pravosuđe kako bi se povećala učestalost prijavljivanja nasilja i diskriminacije.

Autanje je politički čin otpora

Ovogodišnje istraživanje je drugo takve vrste jer je 2013. Zagreb Pride proveo slično istraživanje pod nazivom "Brutalna stvarnost".

"Autanje je politički čin otpora nasilju i diskriminaciji kojem su LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i svijetu svakodnevno izložene. Povodom Dana izlaska iz tišine, želimo čestitati svima koje su smogli hrabrosti otkriti svoje identitete svojim obiteljima, prijateljicama i okolini, ali i saveznicima koji ih u tome podržavaju", poručuju iz Zagreb Pridea.

Također, posebnu podršku šalju LGBTIQ osobama u Hrvatskoj koje nisu u mogućnosti otkriti svoje identitete i poručuju im kako nisu same i kako samo zajedno možemo promijeniti ovo društvo nabolje.

"Ne pristajemo na ovakvu stvarnost! Ponavljamo, mi smo dio ovog društva, ovo su naše ulice, naši trgovi i naše institucije i zato Prajd svaki dan!" završno poručuju.

Oceni 1