Tekstovi autora: Saša Radusin

Marijj 66 S

Može li se većina gibati prema naprijed ako prešućuje?

Isaac Newton je bio drukčije seksualnosti

Djelomična reforma hrvatske škole zvana Cjelodnevna nastava još uvijek se uhodava, a prema svim raspoloživim informacijama njezina organizacija pričinjat će problem školama u kojima je krenula
Done75

Kako su mali Finci zavoljeli škole

Od Gulaga do škole u par požara

"Daj mi majko šibice i malo benzina da zapalim školicu, taj luđački dom", otpjevao sam svojoj kćeri stih koji smo tako voljeli pjevati onim našim osnovnim školama iz osamdeset i neke. Nasmijao sam se nastavio joj pomagati oko zadaće iz matematike za 7. razred, ali onda me ona pogledala u čudu i popravila malo moju anarho-piromansku antiškolsku pjesmu
Ntess 01 S

Boje li se naši obrazovni autoriteti?

Tko će stati iza drugačije djece u hrvatskim školama?

Ako učenike u školama informiramo da su veliki znanstvenici, glazbenici ili pisci imali velike obitelji s puno djece, je li pošteno onda reći i da su neki od njih imali simpatije prema istom spolu ili da su, kao u slučaju pomalo eteričnog Nikole Tesle, cijeli život bili bez ikakvih fizičkih i duhovnih aspiracija prema ikome, osim možda prema jednoj golubici s prozora hotelske sobe?
Stolica 01 S

Drugačija škola

Skandinavska sreća i hrvatska tuga s juga

Skandinavska djeca u školi nemaju testiranja, ni domaćih zadaća, ni učenja napamet, već se sve bazira na edukativnoj igri i inovativnoj primjeni znanja. Istovremeno, naše škole sve su ozbiljnije, zahtjevnije i sve kompetitivnije i svake godine sve lošije na međunarodnim PISA testovima.
Aadone18

Sramota je kod nas još uvijek na žrtvi nasilja, a ne na počinitelju

Konzervativno i patrijarhalno društvo mlade uči da toleriraju nasilje

Zagrebačka gradska vlast još je u rujnu najavila hitno uvođenje obaveznog Građanskog odgoja i obrazovanja u škole, a nakon razgovora sa strukom odlučili su da izmijenjeni, poboljšani program budućeg predmeta u punom opsegu ipak krene iduće školske godine.
Bow 01 S

Ljudska prava, demokracija i društvena zajednica u obrazovanju

Ovu zemlju uskoro neće imati tko popraviti

Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj i dalje je na ledu kao, uostalom, i cijela reforma školstva. U školama se provodi tek kao jedna od sedam međupredmetnih tema i postoji tek formalna obveza da se obrade neki pojmovi Građanskog odgoja, no kvaliteta izvođenja takve nastave ovisi potpuno o individualnom izboru tema, znanju i dobroj volji nastavnika koji zapravo ne odgovara nikome za sadržaj onoga što predaje.