Tekstovi autora: Ilja Iljf i Jevgenij Petrov

Aaap 02 S

Šamanizam u mešalici za beton

Tajna proizvodnje

U kabinetu se nalazi samo jedna stolica, ma kojoj sjedi umjetnički direktor. Šefovi drugih sektora posjedali su na radijatore centralnog grijanja. U sobi je prijavo, na stolu, tko bi znao zašto, stoji strašilo — punjena sova s jednim okom. U filmskom studiju ćete uvijek vidjeti neke čudne predmete: recimo medvjeda koji na ispruženim šapama drži zdjelu ukrašenu rezbarijom, ili automat za izbacivanje peronskih karata, ili, pak, Mazepinu bistu.
Faffa 11 S

Avanturistički pothvat

Kako se stvarao Robinzon

Sastaviti autobiografiju autora „Dvanaest stolica“ je prilično teško. Stvar je u tome što se autor rodio dva puta: 1897. i 1903. godine. Prvi put pod imenom Ilje Iljfa, a drugi put Jevgenija Petrova. Oba ta događaja desila su se u gradu Odesi. Na taj način već od mladenačkog doba autor je počeo da vodi dvojni život koji je trajao do 1925. godine kad su se obe polovine susrele u Moskvi. („Dvojna autobiografija“)
Bba5

Ogradite se dok je vreme!

Ideološka globa

Autor priznaje da je njegov roman A p a t i t i (naslov uvjetan), koji treba predati najkasnije do 1. augusta 1933. godine, obično škrabanje s tendencijom prilagođavanja, i da je siromaštvo oblikovanja potpuno u skladu s krajnje kretenskim sadržajem, bestidnim politiranjem, individualizmom i klanjanjem tehnici.
Aabra 01 S

Da se zalije!

Čaša veselja

A ako svega toga nema (ni rada, ni godina), dovoljno je samo silno zaželjeti. I bit će jubileja, priredit će se. Ljudi, opće uzevši, nisu zvijeri, neće učiniti nažao. Poslat će i telegrame kakve treba (»Vezan za postelju, grlim te i šaljem .. .«), i dvoranu će kakvu treba iznajmiti i povesti računa o svemu što je potrebno.