Susan Sarandon, strašna žena
Suzn 03 S

Serija ''Feud''

Photo: Hollywood Reporter

“Badass” glumica i aktivistkinja

Počeci bogate karijere ove glumice sežu u daleku 1970. godinu i sasvim slučajan rad na filmu Joe. Otišavši kao pratnja tadašnjem suprugu na audiciju za film, karte su joj se posložile te je upravo Susan, a ne Chris, dobila ulogu. Uslijedio je mjuzikl Rocky Horror Picture Show (1975.) koji je ubrzo postao klasik, a lik Janet Weiss prepoznatljiv je i danas.

Sarandon je prvu nominaciju za Oscara zaradila filmom Atlantic City (1980.), a još jedan film koji je postigao kultni status svakako je Glad (1983.), erotični horor u kojemu je glumila s Davidom Bowiejem i Catherine Deneuve. Ekscentričnosti filma u to vrijeme doprinijela je i scena lezbijskog seksa između Sarandon i Deneuve.

Svoju komičarsku stranu Sarandon je pokazala u Vješticama iz Eastwicka (1987.). Bull Durham već iduće godine donio joj je prekretnicu na privatnom planu: na snimanju je upoznala Tima Robbinsa s kojim će dobiti dvoje djece i s kojim će ostati  u vezi sve do 2009. godine. Iz veze s redateljem Francom Amurrijem ima stariju kćer, također glumicu, Evu Amurri.

Problem seksizma i obiteljskog nasilja 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća nije bila tema kojoj su svjetski poznati redatelji posvećivali puno pažnje sve dok Ridley Scott nije snimio Thelmu i Louise (1991), a Sarandon i Geena Davis postale su feminističke ikone te su obje nominirane su za Oscara za glavnu žensku ulogu. Film je to ženske emancipacije, pobune protiv nepravde, divlje vožnje, snažnog prijateljstva, nezaboravnih scena i svima poznatog, efektnog girl power završetka.

Neistomišljenicima koji su se nakon izlaska filma javili tvrdeći da Thelma i Louise širi mizandriju i veliča nasilje Sarandon je odgovorila:

To samo potvrđuje činjenicu da hetero, bijeli, muški svijet vlada filmskom industrijom. Ovakva se kritika nije dogodila Otimačima izgubljenog kovčega (1981.) ni Totalnom opozivu (1990.) zbog scene kada Schwarzenegger upuca ženu u glavu  i kaže: „Smatraj to razvodom.“

Treću nominaciju za Oscara Sarandon je donijelo Lorenzovo ulje (1992.), a četvrtu Klijent (1994.). Peta sreća bio je Odlazak u smrt (1995.) i uloga časne sestre Helen Prejean koja joj je zasluženo donijela Oscara za najbolju glavnu glumicu. Likom časne sestre uspjela je prenijeti empatiju i privrženost te tako stekla još veću naklonost gledatelja.

Od 2017. godine igra lik Bette Davis u seriji Feud: Bette and Joan. Serija prati poznate zavade, u ovom slučaju prijepor između Bette Davis i Joan Crawford.

Sarandon je glasna i u borbi za ljudska prava. Bez dlake na jeziku izriče svoja uvjerenja, aktivna je u kampanji za LGBT prava i prava imigranata i žestoka je protivnica rata u Iraku. Ni Donald Trump niti Hilary Clinton nisu zaslužili njezinu podršku, a Sarandonin odgovor na pitanje novinara hoće li glasati za Clinton zbog toga što je žena svima je pokazao kako glumica hladne glave kandidatima dodaje i oduzima političke bodove. Njezin je odgovor bio: „Ne glasujem vaginom!“

Tvrdi kako se divi manje poznatim ženama, onima koje unatoč teškim obiteljskim prilikama drže sve pod kontrolom i pod prioritet stavljaju obrazovanje svoje djece.

“Osjećam se kao da sam odmetnica i uvijek na rubu provalije. Žena kakva jesam i žene koje portretiram su obične, ali često se nalaze u neobičnim situacijama i to što rade ima veliku cijenu,” kaže Sarandon.

Posljednji politički javni istup dogodio se u lipnju 2018. kada je prosvjedovala protiv Trumpove anti-imigracijske politike. Uhićena je zajedno s 575 žena nakon što su vičući „We care!“ (odgovor na statement jaknu Melanije Trump) okupirale zgradu Senata. Glumičin sin, Jack Henry Robbins, na društvenim je mrežama objavio fotografiju svoje majke netom nakon uhićenja u policijskoj postaji i još nas jednom podsjetio kako je to žena koja čvrsto stoji iza svojih uvjerenja i, kako sam piše, žena sa srcem veličine Aljaske.

*Tekst prenosimo sa prijateljskog portala VoxFeminae

Oceni 5