Uz ribu ide uglavnom radić ili zelena salata
Bkll 01 S

Photo: myzilina

Bakalar na mornarski ala Stric

Za ovaj, «mornarski bakalar», ne treba vam puno sastojaka - samo jedan bakalar od 40-ak dkg, 1 kg krompira, 2,5 dl maslinova ulja, 2-3 češnja češnjaka, mac peršina, sol i papar.

Bakalar trebate namočiti u vodi jedan dan prije kuhanja i ostavite ga da odstoji preko noći. Drugi dan ga dobro operite i stavite ga kuhati. Ej, zaboravio sam reći za vino. Ne treba vam za ovaj recept. Mislite na gušt kuhanja i svoju reputaciju, ali bogme i na svoju jetru. Gušt i reputacija kažu «daj popij jednu čašu dok kuhaš», ali ako je više od jedne čaše onda jetra kaže – «jesi li ti uvrnuo, daj oladi». U svakom slučaju za bakalar ne treba dok se kuha. Treba ipak malo za kuhara.

Dok se bakalar kuha šireći opojni miris po susjedstvi i dok susjedi lupaju po zidu odozgo, odozdo i sa strane, a prolaznici prelaze na drugu stranu pločnika, vi ogulite onaj krompir i narežite ga na ploške. Peršin i češnjak sitno iskosajte i stavite u jednu zdjelicu za kasnije.

Kada je bakalar kuhan, napravite jedan dobar «girro d'aria» tako da taj propuh istjera što više mirisa iz kuće. I dok propuh vršlja po kući, vi očistite bakalar od kostiju i u jednu vatrostalnu posudu slažite red bakalara, red krompira pri čemu svaki red treba posuti s malo one mješavine peršin-češnjak i preliti s malo ulja. I tako dok ne potrošite sav bakalar i krompir. Ne zaboravite posoliti i popapriti. Pažljivo sa solju, molim lijepo. Kada je to gotovo zalijte s malo vode (1 dl) u kojoj se kuhao bakalar pa sve stavite u zagrijanu pećnicu (oko 180°C ) i pecite dok krompir ne omekša.

I to bi bilo sve. Naravno da uz to ide neka salata. Odlučite se sami koja, ali znajte da uz ribu ide uglavnom radić ili zelena salata. Kisele paprike ili krastavci ? – bljak.... To ide uz meso.

Dobar tek želi vam Stric.

Oceni