Parade se zaboravljaju, traume se pamte

Balkansko prvenstvo u mitomaniji

Flagg 01 S
Blajburški mit je hrvatska varijanta kosovskog mita, slavljenje i komemoriranje poraza, inspiracija za osvetu i restauraciju izgubljene države. Najveća dostignuća najgorih među hrvatskim nacionalistima dolaze od imitiranja najgorih elemenata srpskog nacionalizma. Blajburški mit je mlađi od kosovskog ali skrojen po istoj matrici

Natrag na tekst

Komentari

Veli Vjekoslav Perica:

"... koji su partizansku osvetu nad vojskom fašističke paradržave NDH u maju 1945. proglasili za ratni zločin nad nevinima...", pa me nagoni da upitam ima li kakvu blagu reč i za partizanskog palkovnika, docnijeg četničkog đenerala, Ratka Mladića koji se u Srebrenici "svetio Turcima"? De, Vjeko, po duši te, reci jednu od srca...
milivoje.R 26.05.2020, 18:41:30

Mitovi i motivi...

Da, mitova smo se nagledali i u djetinjstvu, mada - mora se priznati, od sredine sedamdesetih bejahu prikazivani ti filmovi o trošku drzave i za posjetitelje besplatno. Primjetan je bio uticaj slobodnog trzista - "Partizanska eskadrila" vs. "Star Wars", itd..
Zed_Quist 27.05.2020, 00:29:56

Bogme, ne sećam se...

... da je bilo besplatno, Zed; 'em smo svi morali da idemo da se guramo u lokalnom bioskopu kad god bi novi filmski uradak od državnog značaja stigao za projektovanje, 'em smo morali da kamčimo lovu od matoraca i donesemo razrednoj na sto dan pre projekcije... Imao je naš socijalizam s ljudskim likom još stanovitih tržišnih karakteristika - uglavnom onih koji su munđosima-in-charge bile zgodne.
milivoje.R 27.05.2020, 00:50:16

...kao jedan od svjedoka

mogu potvrditi da sam "Partizansku eskadrilu" gledao besplatno, tj. bez performativnog plaćanja ulaznice - plaćeno je to već drugim kanalima (open air, SR BiH, cca. 1979/1980). Što nije previše vazno; nego se više o tome radi da mitomanija kao drustveni princip rijetko kome smeta - uglavnom su svi alergični na pojedine mitomanije, a druge bi rado zadrzali. Treba o sljedecem razmisliti: Holywood mitovima puni kase, a balkanci masovne grobnice. ???
Zed_Quist 27.05.2020, 01:11:41

Stvar je u sustavu vrednosti:

Hollywood će i na balkanskim masovnim grobnicama zaraditi dolar ili dva, a Balkanci će se poklati oko toga je li bolji Rocky 1 ili 2.
milivoje.R 27.05.2020, 01:25:33


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar