Kratki igrani filmovi
Bašta fest 2022. publika

Photo: Milena Arsenić

Bašta Fest: Od "Severnog pola" do "Svitanja"

Mlada kanadska rediteljka Laetitia Mallette, autorka filma “Poljubi me”, na Bašta Festu imala je međunarodnu premijeru svog ostvarenja. O tome kako se odlučila za dalek put u Srbiju, rekla je: “Moj distributer i ja smo bili veoma srećni što je film selektovan, iako se radi o drugoj zemlji a naš film je na francuskom. Takođe, film se našao među 25 odabranih u konkurenciji 700 filmova, pa je i to bio razlog mog dolaska na Bašta Fest”.

Glumica Anita Ognjanović predstavila se ulogom u filmu “Krotki” reditelja Jovana Dimoskog: “Radi se o vrlo specifičnom scenariju, u koji sam se zaljubila čim sam ga pročitala. Stopila sam se sa svim likovima, jer se praktično radi o deci koja tek stupaju u svet odraslih, ali su i odrasli u okolnostima gde nisu imali podršku roditelja i društva. Oni se snalaze sami i dešavaju im se ključne stvari u tom momentu života”. O svom povratku na Bašta Fest, gde je prošle godine dobila nagradu za najbolju glumicu, Anita je rekla: “Imam osećaj kao da je prošlo tek mesec dana od tad. Nosim najlepša sećanja i uvek ću se rado vraćati ovde”.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI,. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Oceni 5