Pod sloganom „Samo dođi“
Bašta fest 1 2022

Photo: Milena Arsenić

Bašta Fest: Problemi o kojima se ne govori

Mladi reditelj Luka Bursać, već etablirani autor nekoliko kratkih i dva dugometražna ostvarenja – „Tmina“ (2014) i „Afterparti“ (2017), jedan je od filmskih stvaralaca koji rado gostuje na festivalu u Bajinoj Bašti. “Bašta fest je najbolji domaći festival kratkog metra, a usudio bih se da kažem i jedan od najznačajnijih filmskih događaja za mlade autore, glumce i sve one koje zanima film.  Kao i za turizam zapadne Srbije, Bajinu Baštu i lokalnu kulturu. Nadam se da će, u godinama koje dolaze, taj značaj samo dodatno rasti i da ćemo se svi zajedno potruditi da tome doprinesemo“, istakao je Bursać.

Film „9-5“ je premijerno prikazan na Bašta Festu, a rediteljka Maša Šarović je takođe među autorima i autorkama koji su i ranije predstavljali svoja ostvarenja na ovom festivalu. „Pre nekoliko godina ovde sam imala domaću premijeru svog prethodnog filma 'Najtopliji dani leta'. Meni je Bašta Fest daleko najbolji domaći festival i veoma mi je drago što sam ponovo ovde“, rekla je mlada rediteljka. O inspiraciji za nastanak aktuelnog filma „9-5“ Maša Šarović je dodala: „Do sada sam imala ženske glavne likove u filmovima i sve je bilo veoma biografski – odatle sam vukla ideje i inspiraciju. Za ovaj film je inspiracija krenula nakon konverzacije s prijateljem o jednom njegovom problemu, o kome se obično ne govori“.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Oceni 5