Od 3. do 10. septembra
Klovn Rinkls film

Iz filma "Wrinkles the Clown"

Photo: PRESS/Beldocs

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Zaklinjem se – Srpski takmičarski program

Nikola Dragović, Milutin Petrović — Srbija — 2020 — 86'

Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti.

XY Čelzi (XY CHELSEA)  - Selekcija I kao Integritet

Tim Travers Hawkins — VB — 2019 — 92'

XY Čelsi prati Čelsi Mening u trenutku kada izlazi iz zatvora posle sedam godina i započinje novi život, dok se istovremeno suočava sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija koje je dovelo do njene zatvorske kazne, nenamerno stečenom slavom do koje je došla kao jedan od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu, te prolazi tranziciju u ženu.

Kretanja obližnje planine (Bewegungen eines nahen Bergs) – Međunarodni takmičarski program

Sebastian Brameshuber — Austrija-Francuska — 2019 — 86'

Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.

Klovn Rinkls (Wrinkles the Clown) – Selekcija Vatromet

Michael Beach Nichols — SAD — 2019 — 78'

Misteriozni nadzorni video postavljen na Jutjub na kojem se vidi klovn koji se pojavljuje ispod kreveta deteta koje spava, preko noći postaje senzacija. Tokom godina, na internetu su se pojavili i još bizarniji virusni videi i lansirali Rinklsa u stratosferu internet slave. Ali za razliku od urbanih legendi o Slender Menu ili Bladi Meri, Rinkls je veoma stvaran i doći će u vašu kuću da prestravi vaše nevaljalo dete. Zaranjajući duboko u internet zečju rupu, ovaj dokumentarni film istražuje stvaranje mitova i zastrašujući uticaj koji internet može imati na današnju omladinu.

Samomorilci, pozor! – Retrospektiva Mako Sajko

Mako Sajko — Slovenija (Jugoslavija) — 1967 — 13'

Problem samoubistva u Sloveniji. Tipične karakteristike predstavljene kroz svedočanstva porodice i prijatelja pokojnika.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći ovde.

Oceni 5