Kondenz: Izvedena predstava „Omni Tóxica“
Omni Tóxica Kondenz

Photo: Luka Knežević Strika

Belu biljku zloupotrebljava beli čovek

„Dok sam istraživala 2019. godine, moja dugogodišnja saradnica Natalia Chaves Lopez - etnoistoričarka, prijateljica i drugarica - podelila je sa mnom nekoliko dekolonijalnih mitova koje je istraživala. Posebno me je pogodio mit o koki, priča u kojoj Kjanachuyma, drevna proročica naroda Inka, predviđa izum kokaina kao poroka koji će dovesti do ludila i idiotizma kod belih ljudi sa Zapada“, navela je Paula Chaves Bonilla.

„Jedna od glavnih stvari koje naše istraživanje i izvođenje tvrde jeste da koka nije kokain. Biljka koka se koristi hiljadama godina od strane mnogih domorodačkih zajednica u Andima. Ima neverovatna duhovna, lekovita i kulturna svojstva koja su zamagljena proizvodnjom kokaina, ratom protiv droga i romantičarima narko kulture u mejnstrim TV serijama“, dodala je autorka.

U Magacinu je istog dana održana radionica „Systering - Practicing Feminist Governance”, posvećena prezentaciji knjige „Systering“, zajedničkog rada učesnika četvrtog ciklusa programa „Critical Practice (Made in Yu)“, programa mreža Nomad Dance Academy i apap - Feminist Futures. 

Četvrtog dana festivala, 31. oktobra, na repertoaru je predstava „Hiljadu i druga noć” kolektiva NEUT, koja će biti izvedena u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda u 20 časova. Na ovom performans-putovanju, mladi plesni kolektiv NEUT iz Beograda istražuje forme i sredstva koja su u vezi s temama samog dela, sa različitim fokusima na tekst, ples, muziku, video i veštačku inteligenciju. Kamerni ansambl MONK učestvuje u događaju izvođenjem transkripicije dela „Šeherezada“ Rimskog-Korsakova, originalno pisanog za simfonijski orkestar, čime se nadgrađuje princip pripovedanja koji prožima čitav događaj.

Od 12 do 14 časova u Magacinu je održana radionica „Koreografije slatkosti-nasilja“ Zrinke Užbine. 

Festival Kondenz se ove godine održava od 28. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu pod sloganom „Feminističke budućnosti“. Tokom festivala na programu je ukupno osam predstava, uz veliki broj diskusija, predavanja i radionica, grupisanih u program Feministička škola.

Oceni 5