XXZ movie: Jutros se Sava opet ulila u Dunav
Riveri 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Beograd na rekama

Ni jedna poseta Beogradu nije kompletna ako se ne siđe na reke, kako bi se u potpunosti iskusio život u glavnom gradu. Beograđani lepo koriste položaj dve reke, te se preko leta samo na Adi Ciganliji nađe oko 100 hiljada kupača, a nezanemarljiv broj utočište nađe na Dunavu i Savi. Jedna od najvećih prednosti Beograda je i ta što reke zadiru u samo srce grada, te i centar grada često miriše na Dunav, budući da priroda seče i osvežava urbane strukture.

Zbog svoje multinacionalne i multiistorijske pripadnosti, Dunav je reka za koju različiti narodi imaju različita imena. Tračani su ga nazivali Istros, a Skiti Mataos, stari Rimljani imali su više imena - Danister i Danubius, a Grci Dunavius. U Nemačkoj i Austriji još uvek je poznat kao Donau, a Francuzi ga zovu Le Danibe. Kroz Budimpeštu protiče pod imenom Duna, a u Rumuniji je poznat kao Dunarea. Turci ga nazivaju Tuna, Rusi i Slovaci Dunaj, a Bugari i Srbi Dunav.

Na obalama Dunava nalaze se i četiri glavna grada: Beč, Beograd, Budimpešta i  Bratislava, a jedan od lepših delova beogradskog toka je i onaj koji se nalazi ispod naselja Dorćol, a što najbolje ilustruje snimak koji je nastao zahvaljujući stranici My Own Private Travel Experience – MOPTE i našoj fotografkinji i snimateljki Mariji Đoković.

 

Oceni 5