Beleške iz Moneove kuhinje (11)
Jaja

Photo: www.history.com

Berijevska i jaja Orsini

Berijevska jaja

Skuvajte jaja da budu tvrda. Presecite ih napola, izvadite žumanca, smrvite ih i pomešajte sa 2 ili 3 struka peršuna, malim crnim lukom i čenom belog luka. Posolite,  pobiberite i pomešajte sa 3 supene kašike kisele pavlake.

Napunite belanca ovim nadevom. Rasporedite ih u vatrostalnu činiju lagano namazanu uljem koja ide u rernu i zapecite na vrlo blagoj temperaturi, dok ne porumene odozgo.

Jaja Orsini

Laka priprema. Uspeva uvek. Ne iziskuje veliki trud.

Razbijte 6 jaja, odvojite belanca od žumanaca, stavite belanca u činiju i ostavite svako žumance u njegovoj ljusci. Pokušajte da im uklonite opne, ali bez navaljivanja, da se ne bi oštetila. Posolite malo belanca i ulupajte ih u

čvrst sneg, koji treba da izdrži težinu kašičice koja ne sme da upadne u njega.

Namažite puterom činiju koja ide u rernu i stavite izmućena belanca na dno. Izravnajte površinu pomoću drvene kašike. Napravite 6 dovoljno dubokih i međusobno udaljenih udubljenja, i u njih ubacite žumanca. Pobiberite. Pospite sa 2 supene kašike struganog sira i komadiće putera rasporedite po čitavoj površini.

Pecite u rerni koja nije mnogo vrela. Toplota ne sme da dolazi odozgo. Stavite činiju na dno rerne. Trebalo bi da bude dovoljno oko pola sata. Žumanca treba da budu stvrdnuta. Služite odmah.

Oceni 5