Dodela Oskara 2019.
OSC2019_1

Laureati: Rami Malek, Olivia Colman, Regina King, Mahershala Ali

Photo: Jeff Kravitz/FilmMagic

Bez voditelja i s malo iznenađenja

„Dobro veče i dobrodošli na milionitu dodelu nagrada američke filmske Akademije. Mi NISMO vaše voditeljke", rekla je Tina Fey na samom početku večeri, koje je otvorila sa Amy Poehler. Pridružila im se još jedna komičarka, Maya Rudolph, izjavivši: „Nema voditelja, nema kategorije za popularan film, niti će Meksiko platiti izgradnju zida." U vezi sa još jednom kontroverznom, kasnije povučenom, odlukom Akademije o dodeli određenih nagrada dok traju reklame, Poehler je rekla da ipak neće biti dodela dok idu reklame, ali da će biti reklama za vreme dodele.

Regina King, najbolja glumica u sporednoj ulozi, i prezenterke Maya Rudolph, Tina Fey i Amy Poehler

Za najbolji film proglašen je „Green Book“ Petera Farrellyja, dok je upravo za ulogu u tom filmu Mahershala Ali nagrađen Oskarom za najbolju mušku sporednu ulogu.

„Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Vigga Mortensena i bez njega ne bismo imali ovo ostvarenje“, kazali su producenti filma „Green Book“.

Rami Malek je dobio Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu „Bohemian Rhapsody“, film koji je uprkos mnogim negativnim kritikama osvojio četiri Oskara. „Napravili smo film o gay muškarcu i imigrantu, čoveku koji je bespogovorno bio svoj. Neophodne su nam ovakve priče. Ja sam sin imigranata iz Egipta i osećam da se deo moje istorije piše sada“, rekao je Malek.

Oskar za najbolje ostvarenje 2018. godine: Ekipa filma 'Green Book'

Kao najbolje glumice slavile su Olivia Colman (nagrađena za glavnu ulogu u filmu „The Favourite“) i Regina King (za sporednu ulogu u „If Beale Street Could Talk“).

Pored Colman, glavni favorit za najbolju glavnu glumicu bila je Glenn Close za film „The Wife“, ali joj je ova nagrada izmakla po sedmi put. „Glenn Close, bila si moj idol tako dugo. Nisam želela da bude ovako“, rekla je Colman u svom govoru, koji je ujedno bio i među zanimljivijim te večeri.

Posle počasnog, i Oskar za najbolji adaptirani scenario: Spike Lee, oduševljen

Oskara za najboljeg reditelja dobio je Alfonso Cuaron, čiji je film „Roma“ proglašen za najbolji strani film. Oskar za najbolji originalni scenario pripao je Nicku Vallelongi, Brianu Currieu i Peteru Farrellyju za „Green Bokk“, a za najbolji adaptaciju nagrađeni su Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott i Spike Lee za „BlacKkKlansman“

Spike Lee, koji je dobio počasnog Oskara 2015. godine, poručio je u svom govoru da se bliže američke predsednički izbori 2020. i pozvao sve da se pokrenu, urade dobru stvar i budu na pravoj strani istorije.

'Shallow', najbolja originalna pesma: Lady Gaga i Bradley Cooper

Ludwig Goransson nagrađen je kao najbolji kompozitor za muziku u filmu „Black Panther“. Za najbolju originalnu pesmu proglašena je „Shallow“ iz filma „A Star Is Born“, a Lady Gaga, njena autorka, izvela ju je zajedno sa partnerom iz filma Bradleyjem Cooperom.

Oskara za najbolji animirani film dobio je „Spider-Man: Into the Spider-Verse“, za najbolji dokumentarni „Free Solo“, a za najbolji kratki dokumentarni film „Period. End of Sentence“. Najbolji kratkometražni film je „Skin“.

 

Oceni 5