Harry Potter u plamenu
Apot 01 S

Photo: thepublicsradio.org

Bi li svećenici zapalili još što osim knjiga?

Pa da se barem radi o progresivnim knjigama, bilo bi jasno. Da su svećenici u Poljskoj identificirali svoj pandan onom što kod nas Nino Raspudić naziva "vlastitim lektirnim probitcima" ljevičara, rekli bismo, neka gore "Kapital", "Grundrisse", John Dos Passos i Bertolt Brecht. Međutim, ironično, svećenici u Poljskoj pale najbezazleniju literaturu koja je relikt upravo njihove obrazovne politike.

Magija, vampiri i vukodlaci ostaci su narodne predaje iz doba u kojima ljudi nisu znali objasniti prirodne fenomene jer je Crkvi odgovaralo da budu neuki kako bi im mogla nametati svoje dogme.

Crkva napada fiktivnog Harryja Pottera, a ne odriče se vlastitih kumira

Ironično je i to što se uopće ne radi o djelima koja zagovaraju nekršćanske vrednote – dapače, i "Harry Potter" i "Sumrak" imaju heteronormativne radnje u kojima junak završava s djevojkom u monogamnoj vezi, i na koncu dobiju djecu. Koliko je Crkva u skladu s vremenom pokazuje i činjenica što se na lomači nisu našle trenutačno daleko popularnije knjige poput "Gospodara prstenova" ili "Igara prijestolja". Jasno je zašto bi se kršćanin i rubni rasist Tolkien i provukao, ali kako im na radaru nisu krvožedni stanovnici Westerosa i Essosa, ostaje misterij.

Ne bismo se bunili ni da su svećenici kao Mojsije Silvija Strahimira Kranjčevića, da sa svojih oltara, nadahnuti božanskim idealima ljubavi i milosrđa, grme na svoju pastvu koja se otuđila od drugih, koja je za svoje idole postavila profitere i kvazipoduzetnike koji bolje žive na državnim jaslama od svih uhljeba u javnim ustanovama, koja ne poznaje nikakav oblik solidarnosti, već samo gleda svoje sitne interese, a onda se čudi što svijet odlazi u propast.

No, ne – Crkva napada fiktivnog Harryja Pottera, a ne odriče se vlastitih kumira jer upravo od njihove protekcije lagodno živi.

Koja je poruka iza paljenja knjiga?

S obzirom na to da nam je Poljska, prema sudu HDZ-a i U ime obitelji, sestrinska država, može se ugledati na molitelje i organizirati sličan skup pred školama, gdje će se moliti za duše nevine djece. Uz to će se, jasno, zahtijevati otkaz za grešne profesore koji tumače Harryja Pottera i bestidne knjižničare koji ga imaju na policama te gaziti olovke s likom Hello Kitty.

Isti bismo skup onda mogli organizirati i mi, uz poruku Ekspertnoj radnoj skupini za provođenje kurikularne reforme da u obveznu lektiru trebaju ući "Liepa Plavka" Ante Pavelića i "Opanci dida Vidurine" Mile Budaka kao primjeri literature koja odgaja zdravu, čestitu djecu.

Za kraj se valja zapitati koja se poruka može iščitati iza paljenja knjiga. Bi li svećenici zapalili još što osim papira? Nacisti su 1930-ih palili knjige, a nedugo zatim dogodio se jedan od najvećih zločina u ljudskoj povijesti. Alarmantno je što dušobrižnici koji bi se trebali brinuti za dobrobit svih građana koriste metode kojima su se služili i najveći zločinci u povijesti civilizacije, a još alarmantnije što su tek rijetki uznemireni.

*Prenosimo s prijateljskog portala Crol

Oceni 5