XXZ magazin preporučuje
Suzume

Photo: Crunchyroll

Biće sve u redu

Film

Suzume (2023)

Suzume ima sve što vam je potrebno za avanturu: pobunu, putovanje, ljubav, jurnjavu, potragu, a sve mora da se obavi u određenom roku kako bi svet ostao čitav. Na velikom platnu izgleda fenomenalno, ima i ponešto od Ghibli filmova – ponajviše toplinu, nežnost, zvezde i beskrajna zelena polja.

Makoto Shinkai je napravio pravu vizuelnu poslasticu, a pejzaži prijaju čak i kad se junakinja Suzume hvata u koštac s ozbiljnim traumama. Svet satkan od svakodnevnih stvari gledaoca poziva unutra, a obećava katarzu na kraju. Posle niza katastrofa koje se kroz film protežu kao ožiljci, pročišćenje dolazi u obliku susreta s unutrašnjim detetom koje vapi za zagrljajem i onom dobro poznatom rečenicom: „Biće sve u redu“. 

Winter Boy (2022)

Novi Le lycéen – Winter Boy strašno liči na Ljubavne pesme, najviše zbog toga što nas podseća da je bol divlja životinja. „Moj život se pretvorio u zver“, kaže mladi Lucas (fenomenalni Paul Kircher), glavni junak filma, i dodaje: „Ne mogu da mu priđem, a da me ne ugrize“. Ne nasrće ta neman iz nekog mraka koji je izvan nas, već napada iznutra, iz naše sopstvene tame koja može da nas proguta ako nismo obazrivi. To dobro razume svako ko je izgubio nešto važno, na primer roditelja koji je bio ono što bi roditelj i trebalo da bude – oslonac, podrška i utočište. Život u tim trenucima divlja, demoni patnje preuzimaju kormilo, pa čovek (posebno ako je mlad) više ne zna šta je dobro, a šta loše. Ne zna ni šta je sledeće – od trenutka kad neko ode, život izgleda kao nedokučiva misterija.

Ovaj film nas podseća na još nešto – grubost je podnošljiva jedino onda kad ima ljubavi. Nakon tragedije mladi Lucas nije sam – majka (sjajna Juliette Binoche) je čini se dovoljno radila na sebi, da može da ostane u kontaktu sa svetom čak i dok trpi strašnu bol. U situaciji kad bi se mnogi povukli u sebe, sebični i ljuti na svet, ona sina gleda u oči i s njim razgovara kao s ljudskim bićem. Čak i kad je ljuta, ona dobro zna da i drugi pate, razume da je roditelj koji mora da ostane prisutan. Zato su povremene okrutnosti podnošljive – kada znate da na nekoga možete da se oslonite, lako mu praštate kad pogreši.

Više čitajte ovde.

Rogue Agent (2022)

Iako se čoveku ponekad neki zapleti učine kao isuviše naivni, činjenica da su inspirisani istinitim događajima razoružava. Život možda nije najbolji dramaturg, ali je vrhunski spletkaroš i zaplet-majstor. Film Rogue Agent nadahnuće je našao upravo u životu, u priči Roberta Freegarda, koji je tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih varao pošten svet po Britaniji predstavljajući se kao agent MI5. Navikli smo uglavnom na filmove i serije u kojima neko krije da je špijun, ali Freegard je to tako lako otkrivao da je trebalo odmah da nam bude sumnjiv. Naravno, lako je posle odgledanog filma biti pametan, no trebalo je doskočiti Freegardu u realnom vremenu i stati mu na put.

To što se lažno predstavljao nije najgora stvar koju je činio svojim žrtvama, ali za razliku od autora i PR-ova koji su rešili da dosta toga otkriju već u sinopsisu, mi ostavljamo nešto skriveno za one koji odluče da pogledaju ovaj film. Nije vrhunski, ne očekujte previše, ali zabava uz solidan triler je zagarantovana.

Serije

Love & Death (mini-serija, 2023)

Ništa ne može da bude užasno kao monstruozni događaji iz stvarnog života. Stvari se dodatno pogoršavaju kad se neko krvoproliće dogodi u mirnom gradiću, među ljudima koji izgledaju kao da su pali s neba. 

Fenomenalna Elizabeth Olsen je sam centar serije, a ni ostali ne zaostaju. Iako je Love & Death podelila kritičare, valjda zbog toga što im nije bilo dosta krvi, doza sterilnosti koja svima smeta je savršen kontrast za čudovišni događaj. Istina je da priče o stvarnim zločincima poslednjih godina privlače pažnju, pa su se mnogi već zasitili, ali to ne znači da novi naslovi nisu dobrodošli. Priča o Candy Montgomery i dobrim građanima male američke utopije je povratak u osamdesete, ali i lekcija o tome koliko zatrpane traume mogu da budu opasne kad jednom izbiju na površinu.

Queen of the Universe (prva sezona, 2021)

Queen of the Universe spaja RuPaul's Drag Race i takmičenja za najbolji pevački glas, a sve je toliko zabavno da vreme prosto leti. Među sudijama su i sjajna Trixie Mattel, te Michelle Visage, a program vodi Graham Norton.

Drag kraljice su stigle iz celog sveta, a u pitanju su sjajni talenti. Pored pevanja moraju da pokažu da su spremne da izađu na pozornicu i budu fenomenalne uprkos mračnoj atmosferi koja se nadvila nad drag umetnost. 

Knjige

Leonardo Sciascia "The Moro Affair"

Televizijska serija Esterno notte (Exterior Night), koju je krajem prošle godine emitovao RAI, ponovo je vratila fokus na događaje iz marta 1978, kad su pripadnici Crvenih brigada kidnapovali bivšeg italijanskog premijera koji je tada bio predsedenik Demohrišćanske stranke. 

Knjiga The Moro Affair, baš ko i serija, prati dramatične događaje iz centra Rima gde je Moro kidnapovan, a njegova pratnja ubijena. Teroristi su već dva dana docnije obznanili da će se Moro „pojaviti pred narodnim sudom pravde“. Međutim, sedam nedelja kasnije, telo nesrećnog političara otkriveno je u gepeku automobila parkiranog u samom srcu grada. 

Ono što je zajedničko za knjigu i seriju jeste politički narativ tadašnjih vlasti koje nisu bile spremne za pregovore, što su s druge strane teroristi znali da iskoriste. Učinilo se da je kidnapopvanje, te potom ubistvo Alda Mora dobro i za jedne i za druge; svako je iz ove tragedije izvukao novu moć i novu poziciju, jedino je Aldo Moro  platio svojom glavom.

Svejedno da li čitate knjigu ili gledate seriju, obe se nadopunjuju i ostavljaju iza sebe nevericu i šok – da je politika uvek iznad ljudskog života. 

Vladimir Arsenijević „Predator“

„Na naslovnu priču zbirke Predator Vladimir Arsenijević je na različite načine nadovezao ostale priče i tako stvorio romanesknu celinu koja suočava čitaoca s opakom komadinom vrlo savremenog sveta u kome je sve globalno povezano: Nihil Musa Baksi, Kurd iz Halabdže, američka TV-zvezda na zalasku Oahu Džim, proterani Albanac s Kosova panker Dren Kastrati, bosanski džanki Hasan Halilović Dambo, prečasni Padraig O`Neill, irački islednik, beogradski mangupi i berlinski anarhisti.

Arsenijevića pri tom više opčinjava lokalno, nesvodljivo i različito, nego globalna uravnilovka. Govor njegovih likova sa svih strana sveta protkan je frazama na maternjem im jeziku (što nimalo ne otežava čitanje), a priče donose i lep popis lokalnih jela, namirnica i običaja. I jednog kanibala, spomenutog nihilističnog Nihila Musu, kao i prosvećeni gastronomski hedonizam, diktature, prvomajske demonstracije, ljubav, politiku, opsesije, narkomaniju, književnost...“ (Kruno Lokotar)

Muzika

Kylie Minogue - Padam Padam

Na našem jeziku Padam, Padam nešto znači, međutim, kod Kylie je to tek oponašanje otkucaja srca, ali i ritma karakterističnog za njen prepoznatljiv pop zvuk. Ovoga puta on je začinjen elektronikom i dovoljno zarazan da najavi početak leta. Tekst koji ne zamara previše, pa čak ne mora ništa ni da znači, muzika koja se namerno koleba između repetitivnosti i inovativnosti, odličan spot koji podseća na Red Blooded Woman i, generalno, njenu najbolju audiovizuelnu eru s početka dvehiljaditih, dovoljni su za uživanje i iščkevanje novog albuma koji izlazi u septembru. Nekada su se vodile polemike o tome ko je kraljica, a ko princeza popa, koja je bolja, koja će opstati, kao da na sceni nema mesta za sve. Svaka pop diva koja se pojavila poslednjih nekoliko decenija zaslužila je i opravdala svoje mesto na sceni, a dugovečnost karijere Kylie Minogue to i dokazuje.

Nostalgija

Offret – The Sacrifice (1986)

Dobro je da se s vremena na vreme vratimo Tarkovskom, a priča o švedskoj porodici na početku Drugog svetskog rata je uvek zgodna za to putovanje. 

Dokumentarni film

Tina (2021)

Od snimaka nezaboravnih nastupa do privatnih trenutaka s decom, ovaj dokumentarac je možda najbolja priča o velikoj Tini Turner. 

Kratki film

/Imagine (2023)

AI filmovi su sve popularniji, a ova kratka poslastica je nastala uz pomoć veštačke inteligencije i jednog psa. Tema: društvene mreže i usamljenost.

Horor

Malum (2023)

Solidan rimejk filma Last Shift (doduše ne mnogo bolji) je pravo blago za sve ljubitelje horora. Tu je i sjajna glumačka ekipa. 

Video igre

Preuzmite igru Fallout potpuno besplatno

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Fallout: New Vegas. Zainteresovani će moći da ih besplatno preuzmu sve do 1. juna, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Fallout: New Vegas je priča posle nuklearne katastrofe, a sve se dešava u gradu koji nije ućutao ni nakon apokalipse. Igrač istražuje pustare koje je čovek ostavio za sobom, a atmosfera je takva da ga sve vuče da iskopa grob za sebe i sačeka neku muku da ga dokrajči. U pitanju je Ultimate Edition, a u paketu je sve: Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues i Lonesome Road. Igra nije za mlađe od 18 godina.

Ljubitelji apokalipse, ali i oni koji vole da lutaju, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra besplatna – Fallout: New Vegas – Ultimate Edition inače košta oko 20 evra.

*Kontrapreporuke

Organ Trail (2023)

Iako liči na dobar vestern (početak i na odličan horor), Organ Trail je užasan film koji pada iz minuta u minut. Veliko i masno NE.

Fubar (prva sezona, 2023)

Zašto je Arnold Švarceneger odlučio da u poznim godinama svoje bogate karijere bude zvezda serije Fubar ostaće misterija uprkos objašnjenjima da je uloga kao pisana za njega. Kako god bilo, činjenica je da je Fubar jedna od najgorih Netflix serija poslednjih godina. 

Priča je užasna od samog početka: Švarceneger (75 godina) igra CIA agenta pred penzijom (koji u seriji ima 65 godina), ali njegova porodica već decenijama nema pojma šta on stvarno radi – jer, tobož, on se bavi komercijalom te mnogo putuje, nema vremena za porodicu, posebno ne za svoju decu. Elem, kad ga CIA pošalje da iz Gvajane izvuče deep cover agenta, Švarceneger (kao Luke Brunner) u šoku otkriva da je agent – njegova kćerka Emma Brunner, koja, Oh My God, takođe ništa nije rekla svojim roditeljima čime se bavi.  

Budući da odnos oca i ćerke nije dobar (tata je zbog posla zapostavio porodicu), CIA odlučuje ih oboje pošalje na psihoterapiju! Bilo bi pametnije da je pre početka serije na terapiju otišao scenarista Nick Santora (Reacher), koji je ovde uspeo da ubaci svaki postojeći kliše, svaku glupu rečenicu i svaki pokušaj humora koji stvara osećaj blama kog nesrećnog gledaoca. 

Konačno, ovde se zna gde počinje komedija a gde se nastavlja glupost; sramota je za Švarcenegera da bude pokriće za ovako nedotupavnu seriju na koju ne vredi trošiti vreme. Ekstremno tupavo!

 

Oceni 5