XXZ magazin preporučuje
scorsese

Photo: Claude Gassian

Bill Gates u krvi, vanzemaljci u dubokoj državi

Film

Digger (2020)

Ekološke drame su aktuelne širom sveta, a malobrojni stoje na prvoj liniji odbrane. Pokušavajući da zaštite sebe, svoje porodice i domove, kuće, šume, vazduh, reke i planine, zapravo štite sve nas.

Film Digger grčkog reditelja Georgisa Grigorakisa bavi se upravo ovom temom, a u samom centru je Nikitas – gorštak koji se uhvatio u koštac s industrijskim čudovištem. Njegova farma je u srcu šume na severu Grčke, ali se obruč sve više zateže, dok se višegodišnja borba približava kulminaciji. Usred priče na scenu stupa i njegov sin, te drugi meštani koji popuštaju pod pritiskom, uzimaju novac i svoja imanja, ali i okolnu floru i faunu ostavljaju bagerima.

Ovaj film može da se gleda i kao moderni vestern, a kauboji su oni koji ne daju zemlju i vazduh, svesni toga da posle njih dolaze nove generacije.

A White, White Day (2019)

„Koliko zaista volimo neku osobu, a koliko zapravo samo svoju viziju te osobe? Koliko je moguće nekoga istinski voleti? Makar istinski poznavati? Šta se dešava kada nam se objektivna istina i čista faktografija postave u kontru, kada moramo da se suočimo s njima? Šta ako se to dogodi kada nam se život već raspada, a na okupu ga drže tek neke navike, potrebe i rituali? Koliko ludilo može uzeti maha? Sve to, i još dosta toga što se verovatno nikada niste sami upitali, pašće vam na pamet gledajući islandski film A White, White Day po scenariju i u režiji Hlynura Palmasona“. (Marko Stojiljković)

Love Songs – Les chansons d'amour (2007)

Glavne uloge u Honoréovom filmu dobili su u to vreme najpopularniji mladi francuski glumci/ce – Louis Garrel, Ludivine Sagnier i Clotilde Hesme, a film počinje njihovom vezom utroje, koja je više komična nego seksi. Prve scene podsećaju na početak nekog dokumentarca iz sedamdesetih godina prošlog veka, a o savremenosti govore detalji – poput postera za film Apocalypto iz 2006. godine, koji se na kratko pojavljuje u jednoj sceni. Glavna junakinja Julie Pommeraye (Ludivine Sagnier) kroz grad hoda s lakoćom, u susret svojim partnerima i životu koji je, kako će se ispostaviti, neizvestan.

Serije

Snabba Cash (prva sezona, 2021)

Švedska serija Snabba Cash uzbudljiva je priča o poslovnoj ženi koja je u potrazi za uspehom razapeta između kartela i tehnoloških giganata. Uprkos teškoćama, Leya ne odustaje i hvata se u koštac sa svim opasnostima koje joj se nađu na putu. U toj igri uspeva da sačuva sebe, a i kada okrvavi ruke to nije namerno.

Pred nama je Stokholm koji pulsira od želje za novcem, a u igri su svi, od dilera kokaina do multimilijardera (Olle Sarri) koji čvrsto veruje da mu niko ne može ništa i da je on sistem. Naslov može da seprevede kao „Laka kinta“ ili „Laka zarada“, a gledaocu je već nakon nekoliko minuta jasno da su situacije u koje se glavna junakinja upušta sve samo ne lake.

Welcome to Utmark (prva sezona, 2021)

Norveška serija Welcome to Utmark, ili kraće – Utmark, ispunjava potrebu za neobičnim junacima, u koje se brzo zaljubljujemo, uprkos ozbiljnim manama. U univerzumu koji podseća na serije Fargo i Twin Peaks, bujaju raskošni junaci, a radnja se kreće između bizarnog i još bizarnijeg.

U modernom vesternu je sve moguće, a magiji doprinose i neverovatni pejzaži sa severa Norveške. Močvarna prostranstva već u prvim scenama uvlače u priču, pa na samoj ivici civilizacije zatičemo selo koja ima sve – vukove, demone, ljubav, mržnju, trgovinu ljudima, egzorciste, šverc, kriminal, prostituciju, a sve je to zaokruženo ljudskim sudbinama koje utiču na to da duboko verujemo u svaku scenu.

Liar (dve sezone, 2017 – 2019)

Drama Liar premijerno je emitovana 2017. godine, u jeku Me Too pokreta, no ni danas se ne čini ništa manje relevantnom. S obzirom na to da se sada i kod nas sve češće javno govori o slučajevima seksualnog nasilja, vredelo bi je pogledati, posebno zato što glavni muški lik, Andrew Earlham, odgovara profilu ličnosti kojima se bavimo poslednjih meseci.

Ioan Gruffudd spektakularno je odigrao narcisoidnog predatora, sa svim nijansama, svešću o sebi i o drugima, te o društvenim ulogama koje njegov lik besprekorno tumači, doimajući se kao požrtvovani otac i uz to hirurg, ucveljeni udovac, nonšalantno, gotovo protiv svoje volje šarmantan i kao takav omiljen. U njegovu pažljivo konstruisanu personu zaljubljuju se svi, stoga se i Laura Nielson, a i publika zajedno s njom, čini kao lak plen. Lauru igra Joanne Froggatt, sjajna glumica poznata kao Ana Bates iz Downton Abbey.

Ova serija uspeva da ono što je uopšteno, svojstveno svakom društvu u globalu, oslika kroz priču o pojedincima od krvi i mesa, jedinstvenim ličnostima, a ne karikaturama ili skicama. Ono gde pak povremeno proklizava jeste scenario, koji nije lišen didaktičkih momenata i suvišnih objašnjavanja, ali oni ni u jednom trenutku ne preuzimaju primat. Čini se da su tu zarad edukacije i neophodnog senzibilisanja publike, premda to često može biti i kontraproduktivno.

Prevagu, međutim, odnose pozitivni aspekti – gluma, režija, fotografija, građenje priče zahvaljujući kojem Liar postaje punokrvni triler. Tako smo sve vreme na ivici stolice, nerava, strpljenja i razumevanja za raznorazne sociopate i društvo koje im povlađuje.

Burning Bush - Hořící keř (mini serija, 2013)

Burning Bush, odnosno Ognjeni grm, češka je serija nastala u produkciji HBO Europe i u režiji čuvene poljske rediteljke Agnieszke Holland. Bavi se posledicama sovjetske okupacije Čehoslovačke, a počinje scenom herojskog čina Jana Palaha, koji se u znak protesta protiv okupacije zapalio januara 1969. godine. Serija je posvećena njemu i svima onima koji su se borili protiv diktature i s velikim se pijetetom ophodi prema žrtvama, zadržavajući pritom dramski integritet i istorijsku verodostojnost.

Iako sve likove posmatramo najpre kroz političko-istorijsku prizmu, svaki od njih je priča i osoba za sebe, nikad samo majka, samo brat, buntovni student ili sitni aparatčik. Vidimo svačiji karakter i prošlost bez eksploatacije privatnosti likova, odnosno stvarnih ličnosti o kojima je reč. Glavna junakinja serije zapravo je Dagmar Burešova, pravnica i advokatica koja je na sudu zastupala Palahovu porodicu povodom tužbe za povredu časti i ugleda. U fokusu serije je taj konkretan slučaj, a Burešova je inače zastupala brojne disidente. Nakon Plišane revolucije, postala je ministarka pravde.

Ognjeni grm je poštena, iskrena, izuzetno kvalitetna serija, jasna u svojoj nameri i nimalo cinična, niti patetična. Pored toga, izuzetna je i u čisto tehničkom i dramskom pogledu, te zasigurno predstavlja jednu od najboljih evropskih serija koja se pojavila na HBO-u. Gledaoca grabi već na samom početku uz pomoć uvodne špice, savršeno napravljene da oslika duh vremena, a potom i mesta.

Knjige

Džon Vilijams „Stoner“

Stoner je isprva bio neprimećen roman, izgubljen iz vida zarad nečeg stilski inovativnijeg, (post)modernijeg, naizgled zanimljivijeg... Međutim, ova knjiga je na kraju pronašla svoj put do čitalaca, kao i do kritike, potvrđujući činjenicu da za pravu umetnost nikad nije kasno. Stoner je tako od potpune književne nepoznanice u 21. veku postao kultni, voljeni roman, a svaka čitalačka euforija, ispostavlja se, opravdana je.

Pratimo Vilijama Stonera, običnog čoveka rođenog krajem 19. veka, čiji je život prošao u jeku turbulentnih događaja 20. veka, ali jednako i mimo njih. On je jedan od onih neprimetnih, povučenih ljudi koji se ni po čemu ne izdvajaju, čovek slučajno zaljubljen u književnost, univerzitetski profesor koji je voleo da predaje i podučava, kojem su strast i intelekt bila dva gotovo identična pojma. Stoner nije ni heroj ni antiheroj, on je everyman, on je svako od nas i možda je upravo zato danas i omiljen. To je čovek koji je, i ne znajući, živeo sopstvenu istinu i u skladu sa sopstvenim vrednostima. Zato je i veliki u svojoj običnosti. Roman je pisan jednostavnim, a efektnim jezikom, stilom zbog kojeg nam se pred očima smenjuju slike kao na filmskom platnu. Na kraju – shvatamo da smo obišli pun krug i da ništa nije tako strašno i ujedno veličanstveno kao život, koji ne postoji bez smrti.

Tomaž Kosmač „Punk is dead“

„Kad želim da šljokam, nema povlačenja“.

Partizanska knjiga nas je obradovala prevodom zbirke priča Punk is dead: „I to je ono što Kosmo radi – živi da bi pisao o onome što živi, a to su alkohol, hronični mamurluci, samim sobom indukovana besparica, celibat, kojim se više puta na sva usta hvali, i neodustajna izgradnja aure totalnog marginalca kom se sve može, jer se svega sam odrekao“. (Srđan Srdić)

Pesma

Mick Jagger with Dave Grohl – Eazy Sleazy

Nakon prošlogodišnje karantinske Living in a Ghost Town, Mick Jagger novoj pesmi Eazy Sleazy daje duhovit i optimističan ton, nadajući se da će dani među četiri zida, uz TV, Zoom i Tik Tok uskoro biti prošlost, odnosno uspomena koje ćemo se jedva sećati. Stigao je da pomene i vakcinu, Billa Gatesa u krvotoku, vanzemaljce u dubokoj državi, ravnu Zemlju koja se ubrzano hladi i tako se usput malo naruga teoretičarima zavera, ali da i materijala svima ostalima.

Nadamo se da ima razloga za njegov optimizam i da je preko veze nešto saznao od Gatesa. Sigurno je samo da se odlično zabavlja, a da za njim ne zaostaje ni Grohl, s kojim je pesmu i spot ipak snimio „na daljinu“.

Nostalgija

Shadows of Forgotten Ancestors – Tini zabutykh predkiv (1965)

Istorijska drama prikazuje kako se živelo u ukrajinskim Karpatima u XIX veku, a tu je sve – ljubav, mržnja, život i smrt među pripadnicima naroda Hutsul. Ivan voli Marichku, ćerku ubice njegovog oca, ali ih okolnosti razdvajaju. Sergei Parajanov je - još jednom - majstor!

Dokumentarni film

Poznavajući Maria (2021)

„Već na samom početku filma, Mario i njegov partner Kristijan, vlasnici nekoliko veselih pasa, listaju album s fotografijama svoga vjenčanjatijekom kojega su svirači izjavili da im nikad prije nije bilo bolje svirati na nečijem vjenčanju. Partneri dijele anegdotu kako su prvotno zafrkavali prijatelje vjenčanim prstenjem koje su načinili od aluminijske folije. Naposljetku su ipak odlučili ozakoniti vezu.

Kristijan je i prije nego što je saznao za Marijev HIV-status bio upoznat s virusom i svime što on nosi, a najbitnije od svega jest što je znao za nemjerljivost, odnosno da osoba koja dosegne nemjerljivu razinu HIV-a prestaje biti zarazna u nezaštićenom spolnom odnosu“. (Renato Samardžić)

Horor

Halley (2013)

Možda najjeziviji body horor do sada, Halley prati junaka Alberta čiji su dani odbrojani. Mrtav je već godinama, ali i dalje „živi“. Budući da je telo u kojem krv ne cirkuliše podložno raspadu, više ne može da sakrije da je ga je smrt načela, iako pokušava sve – od šminke i parfema, do maski kojima krije načete delove. Tihi zombi odlučuje da se zbog toga povuče iz života, da napusti posao i ode negde daleko, gde nema muva. Samo za one sa vrlo jakim stomakom!

Video igre

Autobusom kroz virtuelni Berlin

Onima koji dobro poznaju javni prevoz u Berlinu, dobro je poznato koliko se vodi računa o tome da svi plate karte. Igra The Bus nudi iskustvo vožnje kroz glavni grad Nemačke, i to bez autobuske karte, a replika grada u koji su se mnogi zaljubili je, kako tvrde kreatori, prilično zadovoljavajuća.

Igrač u The Bus ipak nije putnik, već vozač autobusa, čiji je zadatak da sakuplja putnike, staje na pravim stanicama i vozi u različitim vremenskim uslovima. U trejleru mogu da se vide odrednice koje su vrlo prepoznatljive, a igra je neka vrsta meditacije, možda čak zamena za putovanja koja ni ove godine neće biti moguća, ili hoće, ali uz ozbiljnu organizaciju.

The Busje na Steam stigao 25. marta, tako da oni koji to budu poželeli mogu da povezu jedan od legendarnih žutih autobusa.

*Kontrapreporuke

Why Are You Like This? (prva sezona, 2018)

Sreća pa druge sezone nije bilo, budući da ova serija vređa zdrav razum.

Spell (2020)

Nije strašno sve što dobije budžet za snimanje.

 

Oceni 5