„Nagrada Piranesi 2022”
Piranesi PDA izložba 2022

Photo: Jadran Rusjan

BINA: Izložba posvećena arhitekturi iz regiona

Na izložbi u Beogradu biće prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest nacionalnih selektora iz jedanaest evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.

Kustosi i organizatori izložbe Nagrada Piranesi 2022 su galerija DESSA i organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture. Andrej Strehovec je nacionalni Piranesi selektor za Srbiju. Kustosi i organizatori postavke Piranesi 30 su Fondacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Staša Baranja, Matej Fornazarič i Andrej Strehovec.

Andrej Strehovec, nacionalni Piranesi selektor za Srbiju, o izboru radova je rekao: „Ovogodišnji nacionalni izbor za Srbiju sastoji se od različitih većih arhitektonskih tipologija i nadogradnja u urbanom prostoru i manjih specifičnih paviljonskih kuća u prirodi. Projekti predstavljaju vrhunac višegodišnje arhitektonske produkcije srpskih autora i prate visoke kriterijume za međunarodnu Piranesi nagradu: promišljeno postavljanje u urbanu i prirodnu okolinu; prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom; savremeno inovativno prostorno planiranje; poštovanje prirodne i kulturne baštine; savremeno razumevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata; inovativni detalji; pažljivo odabrane boje, materijali, teksture i rasveta. Predstavljeni arhitektonski projekti mogu biti primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji, jer svaki od njih ima određene specifičnosti koje ukazuju na vrhunske mogućnosti arhitekture u Srbiji.”

U četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po treći put uključena je i srpska studenska selekcija. PDA je međunarodni događaj s jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine dešava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji.

Piranesi magazin, kojem je posvećena postavka Piranesi 30, prva je srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostujućim recenzentima i kritičarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Iste večeri u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Belgrada, biće otvorena i izložba Nagrade i konkursi (2022-2023). Obe izložbe biće otvorene za javnost do 17. juna.

Oceni 5