Digitalno blago
Brun 01 S

Photo: IMDb

Blade Runner nekad i sad

U kina je 2017. stigao nastavak kultnoga Blade Runnera (ili Istrebljivača ako vam je draži hrvatski “prijevod”), a mnogi SF fanovi i filmoljupci nisu bili načistu trebaju li se tome radovati ili pak strepiti od cijele ideje.

Tako s epostavljalo pitanje hoće li nastavak ultimativnog žanrovskog klasika iz 1982. godine biti imalo dostojan originala? Je li uistinu bilo potrebno snimati novo poglavlje priče koja je završila prije više od tri desetljeća? Konačne odgovore dobili smo u listopadu 2017. kada je film u režiji Denisa Villeneuvea stigao u kina, a nešto pre toga je osvanuo i prvi foršpan koji je, sasvim očekivano, privukao ogromnu pozornost filmofilske zajednice.

Video je doakazao jednu stvar, i to pre nego što se film i pojavio – Blade Runner 2049 izgleda vizualno savršeno i  poprilično je vjeran estetici prvoga filma. Doduše, očitih razlika ima, pa tako svijet u 2049. godini izgleda malo “čišće”, sterilnije i ispoliranije u odnosu na 2019. godinu u kojoj je smještena radnja prvoga Blade Runnera. Čini se i kako se, za razliku od originala, dobar dio priče odvija izvan futurističkih urbanih predjela. Međutim, Los Angelesom budućnosti i dalje dominira prepoznatljiva, noirovska atmosfera, a dokaz je i zanimljiv IMDb-ov video koji na jednostavan, ali efektivan način uspoređuje kadrove iz oba filma.

Pritom je očito kako Blade Runner 2049 u velikoj mjeri citira motive, simbole, pa čak i prizore iz svog slavnog prethodnika. Uostalom, pogledajte usporedni video i uvjerite se sami!

*Prenosimo s portala Plan B

Oceni 5