Đavolov rečnik
Dagg 01 S

Photo: pxhere.com

Blaga opomena kasapskim nožem

NJENO, zam. Njegovo.

NJUTONOVSKI, prid. Koji se odnosi na filozofiju kosmosa koju je formulisao Njuton, koji je otkrio da će jabuka da padne na zemlju, ali nije znao da kaže zašto. Njegovi naslednici i učenici su toliko uznapredovali da sada mogu da kažu kada će pasti.

OBOŽAVATI, gl. Štovati u iščekivanju.

OBJAVITI, gl. U književnim stvarima, postati centralna tačka na kojoj se gradi kritičarska piramida.

OBRAZOVANJE, im. Ono što mudrima otkriva a glupima skriva njihov nedostatak znanja.

OBUSTAVA VATRE, im. Prekid neprijateljstava. Oružani prekid vatre da bi se iskopali poginuli.

OCRNJIVATI, gl. Zlonamerno drugome pripisivati grozne poduhvate koje sam čovek nije imao prilike ni bio u iskušenju da počini.

ODBITI, gl. Uskratiti nešto željeno; na primer ruku stare devojke bogatom i lepom proscu; vrednu lokaciju moćnoj firmi od opštinskog većnika; oprost grehova nepokornom kralju od sveštenika, itd. Odbijanje je gradirano po opadajućoj konačnosti na sledeći način: apsolutno odbijanje, kondicionalno odbijanje, načelno odbijanje, i žensko odbijanje. Neki kazuisti ovo poslednje nazivaju i prihvatajuće odbijanje.

ODBITI, gl. Odgovarajućom ceremonijom proslaviti zrelost nekog naređenja.

Njegov zahtev za vlast zvuči ko dan nužan.

Da se ne pokorim, ja sam zato dužan.

Ako ikad propis taj valjan izbegnem,

Neka s dužnošću zajedno iščeznem.

lzrafel Braun

ODBRUSITI, gl. Uzvratiti mudrom uvredom. Običaj naročito rasprostranjen među gospodom koja organski ne podnose nasilje, ali imaju urodenu želju za vređanjem. U ratu rečima, taktika severnoameričkog Indijanca.

ODGOVORITI, gl. Dati odgovor, ili na drugi način dati do znanja da smo svesni da smo izazvali interesovanje za ono što Herbert Spenser77   naziva "spoljašnjim koegzistencijama", kao što je Satana, "čučeći kao žaba" pored Evinog uha, odgovorio na ubod anđeoskog koplja78.

ODGOVORNOST, im. Majka opreza.

Vezir reče: "Moja odgovornost Stalno mi je na pameti."

Sultan: "Svako to primeti

Jer to ti je jedina sposobnost."

Džoram Tejt

ODLUČAN, prid. Tvrdoglav u vezi s nečim što mi odobravamo.

ODLUČITI, gl. Podleći većoj snazi jedne od grupa uticaja.

Reče jedan list kad otpade sa grane:

"Na tlo mislim pasti, tome nema mane."

Tad istočni vetar uzvrati mu napad.

List: "Mudro menjam smer -sad hitam na zapad."

Onda se rvaše uz istovetan trud.

On reče: "Odgađam privremeno svoj sud."

Pa uzneseno, kad vetrova zgasnu dah,

Viknu: "Odlučujem - pašću na tlo odmah."

"Poštuj prve misli,,? To nije pouka. Nađi je sam i nećeš imati muka.

Kakav god tvoj izbor mogao ispasti,

Ti nad njime nemaš baš nikakve vlasti.

G. Dž.

ODMAZDA, im. Kiša vatre i katrana koja pada kako na pravedne, tako i na one nepravedne koji sebi nisu obezbedili skrovište izbacujući pravedne.

ODMORITI SE, gl. Prestati sa dosađivanjem.

ODSTOJANJE, im. Jedina stvar koju su bogataši voljni da dopuste siromašnima da nazovu svojom i zadrže.

ODSUTAN, prid. Naročito izložen zubu ogovaranja; omražen; beznadežno u krivu; prevaziđen u tuđoj ljubavi i pažnji.

Muškarac je muškarcu samo čelo.

Kog briga kakvo nosi lice il' odelo?

Al' žena je žensko telo.

O, dušo, nemoj nikad napustit mene.

Seti se starog mudraca opomene:

Odsutne žene su mrtve žene.

Fila Orm

ODSUTNI VLASNIK, im. Osoba sa prihodom koja je bila dovoljno mudra da se ukloni iz oblasti oporezivanja.

ODVAŽNOST, im. Jedna od najuočljivijih osobina čoveka koji se nalazi na sigurnom.

OGLEDALO, im. Staklasta površina na kojoj se prikazuje kratkotrajna predstava priređena za čovekovo razočaranje.

Kralj Mandžurije imao je čarobno ogledalo, u kojem bi svako ko bi u njega pogledao video ne svoj lik, već samo kraljev. Jedan dvoranin, koji je dugo bio kraljev miljenik, i koji se, stoga, bio obogatio više od bilo kog drugog podanika kraljevstva, rekao je kralju jednog dana: "Dajte mi, molim vas, vaše izvanredno ogledalo da bih i kada nisam u vašem uzvišenom prisustvu ipak mogao da odam počast vašoj vidljivoj senci, klanjajući joj se svakog jutra i večeri, pod pogledom vašeg blagonaklonog lica, poput kojeg ništa drugo na svetu nema sjaj, o, podnevno sunce univerzuma!"

Zadovoljan ovim govorom, kralj je naredio da se ogledalo prenese u palatu dvoranina. Međutim, kada je nenajavljen otišao tamo, našao je ogledalo u sobi u kojoj nije bilo ničeg osim drva za ogrev. Ogledalo je bilo zatamnjeno prašinom i prekriveno paučinom. Ovo ga je toliko naljutilo da je udario po njemu pesnicom veoma jako, razbivši staklo, i bolno se povredivši. Još više razgnevljen ovom nezgodom, naredio je da dvoranina bace u tamnicu, i da se ogledalo popravi i vrati u njegovu sopstvenu palatu. Međutim, sad kada bi kralj pogledao u ogledalo, više ne bi, kao pre, video svoj lik, već samo sliku krunisanog magarca, sa zavojem na jednom od stražnjih kopita - isto što su pre njega videli majstori i svi drugi koji su pogledali, ali nisu smeli da kažu. Poučen tako pravdi i milosti, kralj je naredio da se dvoranin pusti na slobodu a ogledalo postavi na naslon prestola. Zatim je dugi niz godina vladao pravedno i skromno. Kada je jednog dana u snu ispustio dušu sedeći na prestolu, sav dvor je u ogledalu video sjajni lik anđela, koji je samo ostao do dana današnjeg.

OGOVARATI, gl. Govoriti o nekom čoveku onakvom kakvim ga nalazite kada on ne može vas da nađe.

OKEAN, im. Vodena površina koja zauzima oko dve trećine sveta načinjenog za čoveka - koji nema škrge.

OKLOP, im. Odeća koju nosi čovek čiji je krojač kovač.

OLIMPSKI, prid. U vezi sa jednom planinom u Tesaliji, na kojoj su nekada stanovali bogovi, a koja sada služi kao deponija požutelih novina, praznih pivskih flaša i unakaženih konzervi sardina, svedočeći tako o prisustvu turiste i njegovog apetita.

Žvrljaju turisti što se cere

Svoja imena po hramu Here,

Gde Zevs olimpski tutnjaše davno

- Svojom glađu skrnave ga javno.

Averil Džup

OLOVO, im. Težak sivoplavi metal koji se često koristi da bi se uravnotežili laki ljubavnici - naročito oni koji neoprezno vole tuđe žene. Olovo je takođe od velike koristi kao protivteža argumentu takve težine od koje terazije rasprave mogu da pretegnu na pogrešnu stranu. Zanimljiva je činjenica iz hemije međunarodnih odnosa da kada dva rodoljublja dođu u dodir, dolazi do velikih padavina olova.

O, sveto Olovo! - Svaku zadevicu Ti presudiš ljudsku pošto imaš dara pa probiješ lako tmastu izmaglicu Što prekriva polje polemičkog jara. I uz temeljitu, žustru, ravnu, laku

Preciznost sudbinsku nadeš nepriznatu Al' životnu tačku. Presudu ti svaku Potvrde lekari pa svršiš debatu.

Korisni metalu! - Da tebe nije, čuj, Jedan hismo drugom uši počupali:

Al' kad začujemo taj  tvoj pčelinji zuj,

Mi, ko Mulenberg, "ne bismo ostali" . A kad lakonogi pobegnu ko tetke,

Đavo od mrtvaca pravi nove metke.

OLTAR, im. Mesto na kojem su nekada sveštenici odmotavali creva žrtvovanog stvora u cilju proricanja budućnosti, i kuvali njegovo meso za bogove. Ova reč se danas retka koristi, osim u vezi sa žrtvovanjem slobode i mira od jedne muške i jedne ženske budale.

Stali su njih dvoje pred oltar i rekli:

"Donesmo vatru u kojoj smo se pekli."

Uzalud vam žrtva! - jer Bog neće na dar

Ponuđenog plama taj nečastivi žar.

M. P. Noput

OPASNOST, im.

Okrutna zverka, koju, dok spava,

Čovek prezire i začikava,

Ali preplašen do neba skoči

Čim ona sneno otvori oči.

Ambat Dilejso

OPERA, im. Komad koji predstavlja život u drugom svetu, čiji stanovnici nemaju moć govora, već samo pevanja, nemaju pokrete, već samo gestove, i nemaju držanje, već stavove. Svaka gluma je simulacija, a glagol simulacija izveden je od imenice simia, što znači majmun; u operi, međutim, glumci za svoj uzor uzimaju Simia audibilis (ili Pitecanthropos stentor80) - majmuna koji zavija.

OPOMENA im. Blagi prekor, na primer kasapskim nožem. Prijateljsko upozorenje.

Duša mu je putem opomena

U večno prokletstvo otpremljena.

Džudibras

OPOZICIJA im. U politici, partija koja sprečava da vlada pomahnita tako što joj ne dozvoljava da bilo šta preduzme.

Kralj Gargarua, koji je boravio u inostranstvu da bi izučio nauku vladanja, postavio je stotinu svojih najdebljih podanika za članove parlamenta čiji je zadatak bio da donese zakone o prikupljanju poreza. Četrdesetoricu od njih je odredio za opozicionu partiju, i naredio svom premijeru da im pažljivo objasni njihovu dužnost protivljenja svakom kraljevskom predlogu. Uprkos tome, prvi zakon podnesen na raspravu prihvaćen je jednoglasno. Veoma nezadovoljan, kralj je stavio veto na taj zakon, i obavestio opoziciju da će im, ako opet urade nešto slično, svima odseći glave zbog tvrdoglavosti. Sva četrdesetorica su na licu mesta izvršili samoubistvo, rasporivši sebi stomake.

"Šta ćemo sada da radimo?" upitao je kralj. "Liberalne institucije ne mogu da funkcionišu bez opozicione partije."

"Svetlosti Vaseljene", uzvratio je premijer, "tačno je da ovi psi tame više nemaju svoje

kredencijale, ali nije još sve izgubljeno. Prepustite sve ovom bednom crvu."

Premijer je dao da se tela opozicije njegovog veličanstva balsamuju i napune slamom, i zatim vrate na svoja mesta u parlamentu, i za ista zakucaju. Bilo bi četrdeset glasova zabeleženih protiv svakog zakona, i nacija je cvetala. Ali, jednog dana, zakon o uvodenju poreza na čmičke beše poražen - članovi vladajuće stranke nisu bili prikucani za svoja sedišta! Ovo je toliko naljutilo kralja da je pogubio premijera, i raspustio parlament artiljerijskom baterijom. Tako je vladavina naroda, i za narod, nestala iz Gargarua.

OPSEDNUT, prid. Nastanjen zlim duhom, kao svinje iz Gadare  i drugi kritičari.

Opsednutost je nekada bila mnogo češća pojava nego danas. Arast priča o nekom seljaku koga su svaki dan u nedelji opsedali različiti demoni, a nedeljom čak dva. Često ih je moguće bilo videti kako hodaju u njegovoj senci, kada bi je imao, ali ih je na kraju oterao seoski beležnik, sveti čovek; međutim, odveli su i seljaka sa sobom, jer je potpuno nestao. Demon koga je iz neke žene izbacio nadbiskup iz Remsa bežao je kroz ulice, progonjen od stotine ljudi, sve dok nije stigao do polja, gde se, skokom višim od crkvenog tornja, sakrio u jednoj ptici. Jedan kapelan u Kromvelovoj armiji isterao je demona iz opsednutog vojnika tako što ga je bacio u vodu, posle čega je demon isplivao na površinu. Vojnik, na žalost, nije.

OPSERVATORIJA, im. Mesto gde astronomi smelim pretpostavkama razbijaju nagađanja svojih prethodnika.

OPTIMISTA, im. Zastupnik doktrine da je crno belo. Jedan pesimista se obratio Bogu za olakšanje.

"Aha", reče Bog, "želiš da ti povratim nadu i vedrinu."

"Ne", odgovori molilac, "želim da stvoriš nešto što bi opravdalo posedovanje tih osobina."

"Već sam završio sa stvaranjem sveta", reče Bog, "ali si ti nešto prevideo. Smrtnost optimiste, naime."

OPTIMIZAM, im. Doktrina ili verovanje da je sve lepo, uključujući i ono što je ružno, sve dobro, naročito ono što je loše, i sve ispravno što je pogrešno. Najgorljivije je zastupaju upravo oni koji su najviše navikli da nesrećnim slučajem dospevaju u teške okolnosti, a najuverljivije se izlaže uz facijalni grč koji imitira osmeh. Pošto je to slepa vera, nije podložna svetlu dokaza - to je intelektualni poremećaj, za koji je jedini lek smrt. Nasledan je, ali srećom nije zarazan.

OPTUŽITI, gl. Ustvrditi da je neko drugi kriv ili bezvredan, najčešće kao opravdanje nas samih što smo se o njega ogrešili.

OPUNOMOĆENI, prid. Koji ima punomoćje. Opunomoćeni poslanik je diplomata koji raspolaže apsolutnom slobodom, pod uslovom da je nikada ne koristi.

OREOL, im. U pravom značenju, svetleći prsten koji okružuje neko nebesko telo, ali se neretko meša sa aureolom ili nimbusom, donekle sličnim fenomenom koji kao šešir nose anđeli i sveci. Oreol je čisto optička iluzija, posledica vlažnosti vazduha, kao na primer duga; aureola se, međutim, dodeljuje kao znak izuzetne svetosti, isto kao i biskupska mitra ili papina tiara. Na slici Isusovog rođenja koju je naslikao Šedžkin, čuveni umetnik iz Pešte, ne samo da Devica i Dete imaju aureole, već je i magarac koji jede seno iz svetih jasli na sličan način ukrašen. U njegovu večnu slavu mora se istaći da ovu neuobičajenu počast podnosi sa istinskom svetačkom gracioznošću.

ORTOGRAFIJA im. Nauka pisanja po oku, a ne po sluhu. Gorljivo, ali neprosvetljeno, zastupaju je brojni bivši i potencijalni pacijenti azila za umobolne. Od Čoserovog vremena morali su po nekoliko pitanja da popuste, ali nisu ništa manje žučljivi u odbrani onih kod kojih tek treba popustiti.

OSLOBOĐENOST, im. Izuzeće od vlasti autoriteta u bednih pola tuceta slučajeva od beskrajnog mnoštva metoda represije. Političko stanje na uživanje kojeg svaka nacija zamišlja da ima monopol. Sloboda. Razlika između oslobođenosti i slobode nije tačno poznata; prirodnjaci nisu nikada uspeli da nađu živi primerak ni jedne ni druge.

Bolni povik Slobode zabruja

U Košćuška  samrtni čas.

I zaista, kad besni oluja,

Slušam kako nosi njen glas.

Krikne kad god monarsi se sretnu,

Il' skupštine neko telo,

Da okove na noge joj metnu

I odzvone joj opelo.

Suvereni narod kada glasa

A ne ume ni da piše,

Od tog smrada kužnog nigde spasa,

Pa Sloboda suze briše.

A svi koji su od one fele

Što haraju il' vladaju

Izmeđ sebe rajske bašte dele

A Pakao njojzi daju.

Bleri O'Geri

OSTATI, gl.

On zavešta sve svoje imanje

Pa zauvek usni kraj ognjišta

Mrmljajući: "Bar teši me znanje

Da ostaće mi ime neukaljano."

Al' čije je kad je na grob napisano?

Jer mrtvima ne ostaje ništa.

Dureng Gopel Arn

OSTAVŠTINA, im. Poklon od nekog ko je odlučio da se izgubi iz ove doline plača. OSVETA, im. Prirodni kamen temeljac na kojem je podignut hram pravde.

OTKROVENJE, im. Čuvena knjiga u kojoj je sv. Jovan Evanđelista sakrio sve što je znao. Otkrovenja su delo komentatora, koji ne znaju ništa.

OTKUP, im. Kupovina nečega što niti pripada prodavcu, niti može pripadati kupcu. Najneisplativija investicija.

OVACIJA, im. U starom Rimu, definitivna formalna proslava u čast nekoga ko je bio od velike štete za neprijatelje nacije. Mali "trijumf". Usavremenom engleskom ova se reč pogrešno koristi za označavanje svakog neorganizovanog, spontanog izražavanja javnog poštovanja čoveku koji je u tom trenutku i na tom mestu popularan.

"Doživeo sam ovacije!" glumca čuh.

Svakom ko ga zna teško je da poveruje

Da bi se on dopao ikom ko poseduje

Bilo kakav sluh.

Latinski rečnik nam daje

Objašnjenje te bajkolike priče.

Ovacija od reči ovum potiče.

A ovum znači jaje.

Dadli Spink

*Iz knjige “Đavolov rečnik”; s engleskog preveo Srđan Vujica, stihove s engleskog prepevao Veselin Marković

Oceni 5