Podsetnik za ispovest: Šta sve ne smeš kad si Pravoslavka (3)
Kuvar

Vatra pakla u kuhinji: Kuvarski specijaliteti nisu bogougodni za pravoslavnu isposničku dušu

Photo: chefcristina.com/

Bog je stvorio hranu, a Đavo kuvare

774. Zevala sam pred ljudima.

Ne trudiš se da manje spavaš, izležavaš se i baškariš po krevetu, onda spavaš danju, a na kraju još i zevaš, i to pred drugim muškarcima. Pravoslavka, jadna ti majka.

777. Radila sam kao berberin.

Nema goreg zanimanja za ženu od berberskog. Kakav je to demonski zanat u kojem imaš obavezu da stalno držiš muškarce za nos? Doduše, žene berbere je jako teško naći, ne sećam se ni da postoji tako nešto, berberin je tipično muško zanimanje, ali bolje upozoriti na vreme.

778. Premarala sam se previše jer sve mora da bude perfektno.

Nije dobro spavati i lenčariti, niti tražiti platu za rad, a ni grešiti prilikom čitanja Svetog pisma, ali ne treba baš ni preterivati u poslu, i to je greh. Teško je provući se između Scile i Haribde, ali to je šala u odnosu na lavirint grehova.

793. Ne volim da čekam na red.

Osim što je dobro za vežbanje trpeljivosti i strpljenja, čekanje u redu je i patriotska obaveza svakog ko živi u Srbiji. Pravoslavko, izdajico roda i reda svog!

Pravoslavka sa kutlačom i drugaricom koja je okrenula leđa Bogu: Udruženi kulinarski rad na večnoj propasti duše

796. Mrzovoljna sam kad ustanem ujutro.

Nije ni čudo što si mrzovoljna kad sanjaš Đavola koji ti daje pljeskavicu, a posle se izležavaš.

810. Pravila sam kuvarske specijalitete.

Ne samo da stavljaš demonski biber i satansku vegetu u jelo, nego još spremaš i perverzne kulinarske specijalitete da bi se posle naslađivala zadržavajući zalogaje u ustima. Koja si ti izopačenica, Pravoslavka! Seti se mudre izreke svetog oca Blumilija iz njegove knjige mudrih izreka mudrosti: “Bog je stvorio hranu, a Đavo kuvare”.

824. Nestrpljivo očekujem obed.

Glad ne sme biti izgovor za nestrpljivost. Čak i da nisi jela tri dana, ne smeš da s nestrpljenjem očekuješ ručak. Ugledaj se malo na božje ugodnike koji pojedu za mesec dana kao ti za jedan ručak. A pritom ne koriste ni đavolski biber ni satansku vegetu!

836. Jela sam u restoranu. Radila sam u restoranu.

Ne zna se šta je gore. Jedeš u restoranu hranu koju je skuvao neki tuđi muškarac, koristeći pritom najraznovrsnije sablažnjive začine iz egzotičnih krajeva, to se graniči sa ludilom. Ali raditi u restoranu, to je već sigurna karta za pakao u jednom pravcu. Pravoslavka, seti se Hristovih reči: "Lakše je kamili proći kroz iglene uši, negoli konobarici ući u Carstvo nebesko".

837. Gubila sam vreme na raznovrsne igre (šah, domine, rebusi, itd. )

Fale još samo ukrštene reči u kombinaciji s prekrštenim nogama, pa da propast bude kompletna.

839. Šišala sam kosu po modi.

Da ne treba da imaš dugu kosu, ona ne bi rasla. Protiviš se volji Gopodnjoj, nesrećnice. I još po poslednjoj modi. Ulepšavaš se da budeš lepa Đavolu dok se budeš brčkala u paklenom kotlu, na 10 miliona stepeni Celzijusa?

848. Bila sam ljubazna sa ironijom.

Ako Bog nešto mrzi, to je ironija i uopšte lakrdijašenje, ali ironiju najviše, jer se tu umne sile koriste na zlo i pogibelj.

Test za male pravoslavne enigmate: Prepoznajte Pravoslavku na izboru za mis, među otpadnicama od Boga

850. Često idem na fudbalske utakmice i ostale spektakle.

Malo su ti bioskop, televizija i pozorište, nego bi i fudbal da gledaš uživo? Oznojena mišićava muška tela bi da razgledaš i požudne misli budiš? Molitva tu ne pomaže, prenesi Pravoslavu da te pošteno izdeveta, olenjila mu se ruka u poslednje vreme, vidi se iz aviona.

862. Hvatao me je demonski smeh.

Znam, Pravoslavka, šta ćeš da pitaš, sve znam unapred. Kakav je to demonski smeh, pitaš se ti zbunjeno. Svaki smeh je demonski, ženska glavo.

855. Previše razmišljam o poslu.
856. Pokušavala sam da izbegnem posao.

Deluje kontradiktorno, ali takva je božanska dijalektika. Ne valja ovo, ali ne valja ni ono, a ni sredina nije tako zlatna kako se predstavlja, pa se ti snađi. Uska su vrata koja vode u Carstvo Božije.

882. Učestvovala sam na izborima lepote.

Ovakvu hulu ne vredi ni komentarisati. Nemoj da se to ponovi!

910. Igrala sam u diskotekama, slušala i presnimavala tu vrstu muzike.

O igri je već bilo reči, malo ti je što đuskaš uz duhovnu muziku, već si se prepustila i čarima svetovnjačkih melodija. I još presnimavaš "tu vrstu muzike" da bi je kasnije slušala kod kuće, kad te Pravoslav ne vidi. Tugo, nesrećo!

898. Pokazivala sam svoju oštroumnost.

Žene su po pravilu glupe, a ako se slučajno desi da nisu, ne smeju to da pokazuju javno. Pa šta misliš kako Pravoslav izgleda u očima drugih poštenih domaćina kad ti pokazuješ oštroumnost? Šta ako neko pomisli da si pametnija od muža, daleko bilo.

Na putu za pakao: Pravoslavka na biciklu993. Neredovno sam u kontaktu sa rodbinom.

Sestri nije trebalo da ideš na svadbu, ali moraš da budeš u kontaktu s njom da bi je izvela na Božji put.

928. Vozila sam se na: biciklu, mopedu, motorciklu iz zadovoljstva.

Vozila koja zahtevaju jahaći položaj nisu primerena ženi. Još samo da si prekrstila noge tokom vožnje, pa da završiš pravoslavnu karijeru.

934. Odobravala sam svetsku "nauku".

Jedina nauka koja postoji je nauk svete matere crkve, sve ostalo je "nauka", lažno znanje, delo Kneza ovog sveta. Kakva crna teorija evolucije, Darvin, kvantna fizika i ostale psihoanalize. Anatema!

935. Primala sam sektaše u kuću.

To sigurno dok Pravoslav nije bio kod kuće? Možda si uzela i Kulu stražaru da prelistaš? Ako jesi, odmah da si podložila vatru na vekovnom ognjištu sektaškim otpadničkim spisima.

937. Predugo spavam.

A posle se izležavaš i osećaš mrzovoljno. Dva-tri sata sna, to je sve što Pravoslavki treba, ako je prava pravoslavka. A i teško da možeš da skrpiš više, pored silnih kućnih poslova.

938. Izležavala sam se u postelji.

To smo već imali, ali očigledno ne deluju opomene na tvoj ubogi ženski um, pa da ponovimo još jednom. Nema izležavanja! Kapiš?

939. Mnogo vremena provodim uz čaj, kafu, jelo.

Čaj i kafu potpuno da izbaciš, to je droga. Za stolom ne smeš da provodiš više od pet minuta po obroku. Uostalom, ako ti sediš za trpezom, ko će da poslužuje muža, decu i goste?

Bez stida i srama: Pravoslavka se drogira kafom940. Posle jela legnem da se odmorim.

Ujutru se izležavaš, preko dana spavaš, a onda posle ručka legneš da odmoriš. A sudovi prljavi leže u sudoperi i skupljaju bakterije. Apokalipsa.

941. Čitam svetske novine i časopise.

Sve što je svetovno, crkvi je strano, pa samim tim i tebi, Pravoslavka. Sve što istinska vernica treba da zna nalazi se u Svetom pismu i Svetom predanju, sve ostalo je dim i magla.

947. Kad mogu gledam da naplatim više nego što moj posao vredi.

Bog je jasno regulisao tržišne uslove verničkog poslovanja: vernik može da radi i za džabe, ako mu je to duši na korist, ali tražiti pogače preko hleba – to je pohlepa koja vodi u večno prokletstvo. Pravoslavka, kako si krenula, još ćeš od muža da tražiš da te plati za ono što radiš po kući.

952. Neću da popustim kad znam da sam u pravu.

Žena nikad nije u pravu, još od pramajke Eve koja je pojela jabuku podlegavši zmijinom iskušenju. Pravoslavka, čak i kad si u pravu – nisi u pravu.

956. Išla sam na maskenbal.

Bog ti dao lice, a ti ga sakrivaš maskom, da bi anonimno bludničila. Nema tebi spasa.

964. Kritički sam se odnosila prema propovedima u hramu.

Sveštenici su predstavnici Svetog predanja, sve što oni kažu na propovedi je reč Božja koju prenose svojoj pastvi. Kritički odnos prema propovedi je očigledan znak demonske prelesti. Nema drugog rešenja osim egzorcizma!

972. Širila sam loše glasine o crkvenim licima.

Sve loše što se govori o crkvenim licima su glasine, čak i kad je u pitanju gola istina.

983. Radoznala sam.

Zar ne znaš da je radoznalost ubila mačku? To je pogubna osobina, sve što treba da znaš reći će ti muž i sveštena lica, nije tvoje da razmišljaš.

995. Dangubim.

Zaludne ruke – đavolska rabota. Ni sekunde bez posla! Čim je žensko zaludno, odmah počne da smišlja neke demonske lukavštine.

Isključuj televizor, dušu spasavaj: Pravoslavka se neumereno odaje uticajima tv programa za vreme posta

996. Kritikujem političare umesto da se molim za njih.

Političari su nam dati od Boga da se staraju o našim zemaljskim potrebama, baš kao što se sveštenici staraju o duhovnim. Kritika kao takva je đavolsko delo, za ljude se treba moliti, a ne tražiti dlaku u političarevom jajetu.

1004. Učestvovala sam u nehrišćanskim praznicima.

Bilo ti lepo da slaviš satanski 1. maj, demonski 29. novembar i đavolski 7. jul? Očigledno si podlegla komunističkoj prelesti. Crkveni kalendar u šake!

1008. Slušala sam svetske priče i gledala televizor za vreme posta.

Žena treba da sluša samo ono što joj muž i duhovnik govore, nikakve svetske priče ne dolaze u obzir. Televizor je opasno gledati čak i kad je isključen, a kamoli pratiti televizijski program za vreme posta, kad su iskušenja najjača. Ne gledaj TV, to je Đavolova zadnjica!

1012. Dogovarala sam susrete na groblju.

Groblje je večna kuća naših milih pokojnika koji tamo leže i čekaju vaskrsenje. Sastajanje na groblju ravno je gaženju preko mrtvih, što je ponekad i bukvalno tačno. Tebi, bre Pravoslavka, ništa nije sveto!

Tipična čitateljka XXZmagazina: Pravoslavka se odaje demonskim iskušenjima na neosveštanom laptopu

1017. Zvonio mi je mobilni telefon u hramu.

Šta će tebi mobilni, Pravoslavka? Baci to demonsko sokoćalo u vatru, da ne bi večno gorela u paklu!

1022. Posećujem neprikladne sajtove na internetu.

Nema spasa pravoslavnoj ženi koja posećuje XXZ magazin. Okupaj se svetom vodicom, a potom osveštaj kompjuter i modem.

(Nastaviće se)

Oceni 5