Snaga kvir solidarnosti
Ex You Merlinka 23.

Iz filma "EX You"

Photo: Stil iz filma

Bogat filmski vikend na 15. Merlinka festivalu

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke, tokom ova dva dana na repertoaru je bilo prikazano šest dugometražnih dokumentarnih ostvarenja. Poseban segment dokumentarnog programa bio je IDFA dan, posvećen Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. U okviru ovog programa, u subotu 9. decembra prikazana su tri ostvarenja koja su premijerno bila  prikazana na festivalu IDFA: „Plava lična karta“, „Kenya“ i „Mnogo buke oko umiranja“.

Rediteljke filma „Plava lična karta“ , Melekoglu i Vuslat Karan, gostovale su na Merlinka festivalu i razgovarale sa publikom nakon projekcije.

„Naša glavna ciljna grupa je uvek bila pre svega trans publika. Želele smo da uradimo nešto malo drugačije od kanona trans filmova koji prate linearnu priču ili ne prikazuju nikakvu rodnu euforiju, već se fokusiraju samo na medicinske, društvene ili porodične aspekte bivanja trans osobom. Bilo nam je važno da slavimo trans radost i snagu kvir solidarnosti uprkos drami koja se odvija u Rüzgarovoj priči“, rekla je rediteljka filma Burcu Melekoglu, govoreći o ostvarenju koje se bavi pričom bivše poznate glumice Rüzgar Erkoçlar, koja se suočava sa samoprihvatanjem i prihvatanjem u tradicionalnom turskom društvu pod medijskim reflektorima kao trans muškarac.

U ovoj selekciji publika je mogla da pogleda i filmove „Ex You“, „Pre nego što se preselimo“, i „Popodne sa Patrickom Sarfatijem“.

Nakon projekcije dokumentarca „Ex You“, koji kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu, publika je učestvovala u razgovoru sa protagonistom filma Vukom Adžićem, aktivistom Prajd info centra Matijom Stefanovićem, i montažerkom filma Majom Kokić.

„U Crnoj Gori je sada mnogo bolja situacija. Ove godine na Prajdu smo kao transrodna zajednica bili vidljiviji nego ikad. Mislim da smo napredovali“, istakao je Vuk Adžić govoreći o današnjem odnosu crnogorskog društva prema trans osobama.

U  petak 8. decembra u Klubiću Doma omladine Beograda, prikazan je prvi deo selekcije kratkih igranih filmova, u okviru koje su na programu ukupno 34 ostvarenja iz 21 zemlje: Španije, Belgije, Francucke, Čilea, Kanade, Meksika, Kine, SAD, Švedske, Brazila, Mađarske, Tajlanda, Izraela, Irske, Norveške, Australije, Italije, Irana, Velike Britanije, Argentine i Poljske.

U selekciji kratkih dokumentarnih filmova, u subotu 9. decembra u Ustanovi kulture Parobrod prikazano je 19 ostvarenja iz 16 zemalja: Švajcarske, SAD, Brazila, Španije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Litvanije, Indije, Ukrajine, Azerbejdžana, Portugala, Tunisa i Holandije. 

Oceni 5