American Gods, seksi scene 2017.
Agods 02 S

Photo: collider.com

Bogovi su pali u krevet

Realnost je često ono što nam je predloženo, pa ako se Eros, najlepši među besmrtnima, ušunja među američke bogove, da personifikuje i slavi telesnu, čulnu ljubav i seksualnu želju, možemo samo da gledamo.

U vreme kada se TV serije sa gej tematikom nemilosrdno otkazuju posle prvih sezona, u seriji Američki bogovi, koja ima pretežno heteroseksualni narativ, Đin kojeg je Alah stvorio iz bezdimne vatre, odlučio je da se prikaže muškarcu sa kojim je, kasnije, otišao u krevet. U trećoj epizodi, Head Full of Snow, u jednoj od scena koje nas upoznaju sa besmrtnim bićima koja će biti važna za dalji tok radnje, upoznajemo dva muškarca, dobro: jednog muškarca i jednog Đina. Ovaj smrtniji je Selim, mladi trgovac koji se tek doselio iz Omana, a besmrtniji je tihi vozač taksija, muževni bog vatrenog pogleda.

Ako ste odrastali uz filmove u kojima nisu prikazivani gej muškarci ili lezbejke, sigurno ste razvili nešto poput šestog čula kojim i danas prepoznajete tu kvir senzualnost pre nego se i dogodi. I da nije bilo medijskih naslova koji govore o najeksplicitnijoj gej sceni seksa na televiziji do sada, u trenutku kad Salim uđe u vozilo već ste mogli da osetite da će to što će se dogoditi biti drugačije od iskustava koja inače možemo da vidimo na većinskom filmu. Već nekoliko trenutaka kasnije, kada se Selim dvoumi da li da usnulog taksistu probudi ili dodirne, jer te dve radnje podrazumevaju drugačije vrste dodira, već ste sigurni da ste u pravu. A onda vam postane jasno da  je u tom dodiru sadržana i čežnja za sjedinjenošću, bliskošću i za ličnim, što, u tom trenutku obećava možda i više od seksa. Ta želja je toliko jaka da vatra koja pokulja iz očiju probuđenog vozača kod smrtnika ne izaziva strah, već ga motiviše da sa Đinom podeli još jednu priču iz privatnog života ne bi li mu se približio.

„Eros je veliki đavo“, kao da nam šapuće podkontekst scenarija. I dok Đin svojim monologom - u kojem priča o tome kako u Americi o njegovom narodu ne znaju ništa već samo misle kako Đinovi ostvaruju želje - potvrđuje kako se ova serija prikazuje u savršenom trenutku trampovske Amerike, Salim ga je već ponovo dodirnuo. Ovog puta je to jasna, namerna i konkretna radnja koja pokreće lavinu koja se satoji od pogleda iz retrovizora, te odmah uzvraćenog dodira. I kada, kroz nekoliko kadrova, Selim kaže kako je u sobi 318, uopšte nismo iznenađeni.

Scena u liftu je tiha, i čini nam se da se tom tišinom, te jednostavnim stiskom ruke, uspešno suprotstavlja mržnji, nasilju i svim drugim okrutnostima. Eros je opet tu, a i svuda, uslov i zalog produžetka života, ali ne samo kroz spajanje odgovarajućih ćelija, već i kroz razvoj ove i ovakve umetnosti koja je zapravo konačna borba čovečanstva za život.

„Kad su mi poslali scenario“, seća se Neil Gaiman, autor knjige Američki bogovi, „pomislio sam: divno, ali nema šanse da ovo snime. Samo bi ludak to uradio!“ I snimili su. Đin se, kao svaki dobro vaspitani demon, tušira pre odlaska u krevet. Iz kupatila izlazi obučen samo u peškir koji, kao što su svi očekivali, spada dok ovaj stoji pored kreveta. I internet vrišti o scenama koje su usledile. „Nemam reči da opišem scene seksa iz Američkih bogova, niti to koliko su divne bile, kako vizulno, tako i emotivno. I baš, baš seksi“, tvituje jedan od obožavalaca. Iako Đin kaže kako „ne ispunjava želje“, sigurno je ispunio bar nekoliko njih.

„Ali ispunjavaš“, slaže se Selim sa nama već u sledećoj sceni. Ono što sledi slobodno možemo da nazovemo alhemijskim procesom, jer postupak rastakanja i sjedinjavanja je više nego očigledan. Smisao ovog umetničkog postupka  jeste rastvaranje nesavršenog smrtnog bića, i odmah njegovo stvrdnjavanje, a zatim zgrušavanje u novom, višem, plemenitijem jedinjenju. I dok ejakulira vatru u njega, Đin mu daje mnogo više od telesnog užitka, što će nam postati jasno tek, kako to obično biva, ujutru.

Posle seksa uvek dođe jutro. Na prvi pogled ta jutarnja scena izgleda kao nešto iz svakodnevnog života, često zadojenog autohomofobijom: ljubavnik je otišao pre petlova, nismo sigurni ni kako se zove, znamo samo da mu iz očiju bije vatra, a ostala nam je tek  posteljina, spremna za pranje. Ali brzo bivamo razuvereni: seks sa bogovima se isplati! Selim je dobio ne samo novo taksi vozilo, već i novu šansu da opstane u, čini nam se, Trampovoj Americi. Tako potpun, celovite psihe, zadovoljan ne samo darovima, već i sveobuhvatnošću nove ličnosti, seda u vozilo i kaže nam:“Ne ispunjavam želje.“

 

Oceni 5