Rami Malek osudio ukidanje gej scena
Bohemm 06 S

Photo: IMDb

Bohemian Rapsody: Cenzurom protiv homoseksualnosti

Zvezda serije „Mr. Robot“ tumačila je i lik Freddia Mercurija, u filmu za čiju je realizaciju bilo potrebno nekoliko godina, kako bi se konačno pojavio u bioskopima širom sveta, a uprkos sukobima ekipe filma sa članovima grupe Queen - Brianom Mayom i Rogerom Taylorom – koji se nisu slagali sa pojedinim tačkama na koje se film fokusirao.

Malek je i ranije iskazivao nezadovoljstvo što su zapostavljeni gej aspekti iz života Mercurija, koji je tokom godina postao kvir ikona, te govorio o tome kako bi bilo neophodno da se film pozabavi i odnosom koji je Mercury imao sa Jimom Huttonom, a pre nego što je preminuo od bolesti koja je bila u vezi sa AIDS-om.

U intervjuu za australijanski WHO magazin Malek je ponovo izrazio nezadovoljstvo, te istakao da misli kako je bilo neophodno da se film više pozabavi odnosima koje je Mercury imao sa muškarcima, a zbog toga što je taj aspekt života bio usko povezan i sa umetničkim delovanjem kvir ikone. Tako smatra da film prikazuje sterilnu verziju pokojnog pevača, čime se publika, ali i LGBTIQ zajednica, lišavaju ključnih momenata koji su važni ne samo za muzičku, već i za kvir istoriju.

Sacha Baron Cohen, koji je za ulogu planiran pre Maleka, povukao se pre početka snimanja filma, zbog, kako je kasnije objasnio, pokušaja ostalih članova grupe Queen da filtriraju scene, te „pročiste“ priču o pokojnom Mercuriju. Cohen je tražio da u filmu bude i „eksplicitnih gej scena“, dok se Malek koncentrisao na odnos sa poslednjim partnerom, sa kojim je Mercury bio i u nekoj vrsti životnog partnerstva.

Problem se dodatno uvećao kada se saznalo da su u nekim verzijama filma za internacionalno tržište gej scene potpuno cenzurisane, te da se lik Jima Huttona skoro uopšte ne pojavljuje. Tako verziji koja je prikazivana u Maleziji nedostaje skoro 20 minuta filma, a zbog toga što , kako je objašnjeno u saopštenju, promovišu homoseksualnost. Dobrodošli u 21. vek.

 

Oceni 5