Amputiranje života
Freddi 01 S

Photo: Slash Film

Bohemian Rhapsody: Film koji briše istinu

Razlog zbog kojeg su mnogi pripadnici LGBTIQ zajednice ustali protiv filma „Bohemian Rhapsody“ prilično je jasan, te se temelji na činjenici da su autori filma cenzurisali jedan deo života Freddija Mercurija, a samo zbog toga što se ne uklapa u način života većinske publike. Pored toga, u cenzurisanju su učestvovali i preostali članovi grupe Queen, koji su želeli da budu prikazani kao „dobri momci“, a po cenu toga da se detalji iz života onoga koji je zapravo glavni junak filma modifikuju po potrebi.

Prva se na meti našla seksualnost poznatog muzičara, budući da je to ono što mnogima smeta, a u slučaju da se ne radi o većinskom identitetu, pa je u sklopu toga njegov životni partner, koji je sa njim ostao do kraja, dobio tek ulogu statiste, te „čast“ da se pojavi rame uz rame sa glumicom koja je tu da pojača heteroseksualnu notu, donekle opravdano, budući da žena koju tumači jeste bila deo Feddijevog života, ali ne u toj meri, i ne onako kako su autori filma želeli. Upravo je iz toga razloga Sacha Baron Cohen napustio film, te odustao od glavne uloge.

Niko nije pokušao da ospori to da je Mercurijeva prva partnerka bila Mary Austin, te to da mu je bila velika podrška i nakon što su se rastali, ali se Freddie nakon toga identifikovao kao gej muškarac (ne biseksualan), te život proveo sa nekoliko partnera čija je uloga bila podjednako važna. Pored toga, redovno se pojavljivao u londonskim gej barovima, budući da su slavne ličnosti u to vreme mogle da se pojavljuju u javnosti i da se zabavljaju, a da ih niko u tome ne remeti.

Autori filma su izabrali da amputiraju ovaj deo Freddijevog života, a bez obzira što su film opisali kao biografski, te obrisali to da Mercury nije krio svoj identitet, i da je bio jedan od nas.

 

Oceni 5