Dosije: Tri decenije od “Politikine” rubrike “Odjeci i reagovanja” (5)

Bojkot slovenačke robe

cocta
U (pred)istoriji raspada Jugoslavije i potonjih ratova novinskoj rubrici „Odjeci reagovanja“ svakako pripada sasvim poseban značaj. Ona je odavno postala povlašćeno mesto sećanja ne samo u ličnim uspomenama savremenika nego i u kolektivnoj memoriji. To je, neosporno, jedna od onih nezaobilaznih repernih tačaka u odnosu na koje pokušavamo da rekonstruišemo duh vremena koji je vladao krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Tada se, zahvaljujući naporu „naroda koji je progovorio“, na stranicama „Politike“ gradila jedna nova stvarnost, koja će uskoro postati stvarnija od stvarnosti same. O fenomenu „Odjeka i reagovanja“ 2001. je objavljena knjiga „Vreme kada je narod govorio“ autora Aljoše Mimice i Radine Vučetić. Iz tog obimnog i dragocenog dokumenta, čitaocima XXZ magazina prenosimo odabrane delove

Natrag na tekst

Komentari

Imali ovih

Rodoljuba, i pisaca danas? Kako se osecaju citajuci ovo sada? Imali neko od njih obraz da stavio olovku na papir posle svega i izrazi stid i izvinjenje /kajanje povodom ovih kleveta koje se pretvorise u istinsku mrznju i prezir naroda istih?
dino.G 04.06.2019, 22:54:17

Politika

Čitam "Politiku" davne 1986. godine, dok sam služio vojsku u Beogradu. Jedan moj kolega vojnik i prijatelj, inače Beograđanin, vidjevši me šta čitam, gotovo vrisnu: "Šta to radiš?". Okrenem se, ne kontam na šta tačno misli a on priđe i upita me kako mogu čitati to sranje od novina. Pitam ga što misli da je "Politika" sranje a on me začuđeno pogleda i upita zar još nisam uvidio i nastavlja: "To su postale četničke novine a ako hočeš da se informišeš, uzmi 'Borbu', to su koliko-toliko pristojne novine za razliku od 'Politike'". Tek onda malo pažljivije pregledam novine koje sam do tada tek ovlaš čitao i pronađem naslov feljtona koji je izlazio u nastavcima: "Kako je Srbija pljačkana od strane drugih Jugoslovenskih republika". Ili je to možda bio podnaslov, ne sjećam se ali se može provjeriti. Dakle 1986. godina, dok još Milošević nije došao na vlast.
samir.H 05.06.2019, 23:46:00


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar