Recept
Bolonje 01 S

Photo: Pinterest

Bolognese na Stričev način

Na zelenoj sam tržnici kupio poveći grincek za juhu, malo bogatiji peršinovim listom i posebno jedan mac peršina. Kod iste sam piljarice, kodnog imena «Šjora Marija», kupio i pol kile stare kapule, a kao omagio sam ušićario i tri lista lovora sa visokih grana. Vi već znate zašto je taj bolji. Naravno kupio sam i pol kile zelene salate – ni putaricu ni kristalinku nego onu koja baca na crvenkasto, Tu najviše volim, ali se ne nađe uvijek. Ona mi nekako najbolje ide uz šugo bolonjez tj. bolognese, za one koji ne kuže po domaću. Naime to se danas kuha, jer to svi moji doma vole, a i ja sam se zaželio dobre «paštanjade» - zdjela pašte, terina bolonjeza i zdjeluskara salate. Bez kruha, molim.

Uz put prema kući kupio sam tagliatele verde, što će reći zelene rezance (one široke) i jednu limenku sjeckanih pomidora. Mogao sam kupiti i svježih na merkatu, ali su mi izgledom previše bacali na GMO. Možda ni ovi konzervirani nisu ništa bolji, ali barem se ne vidi. Kupio sam Podravkine, kad se sa srcem kuha... Naše je naše, barem za još neko vrijeme dok i to ovi polit-bilmezi ne rasprodaju. Opss...odoh ja u krive vode, one političke umjesto u kulinarske. Sorry.

Putem sam za glavnog kuhara kupio jednu Matoševićevu Albu. Ne reklamiram ga, ali stvarno mu je dobra ta Alba Malvazija Matošević - imenom, djevojačkim imenom i prezimenom. Vi pazite da bude dobro ohlađena.

Kad se tako nakupujete svega šta vam je potrebno za dobar bolonjez i dođete doma istegnutih ruku onda sjednite malo i predahnite da uhvatite žluk zraka i povratite dah. Možete si pomoći i sa žlukom hladnog vinca, čisto da vam vrati crvenilo u obraze.

E sada idemo kuhati.

Ogulite i sitno nasjeckajte tri glavice kapule, očistite korjenasto povrće iz grinceka (netko kaže i grincajg, a to vam se sastoji od komada celerovog korijena, par mrkvica, peršinovog korjena, komada kelerabe i celerovog i peršinovog lišća) i nasjeckajte ga na sitne kockice, a celer i peršin sitno iskosajte. Dodajte k tome i sitno nasjeckani mac onog nezavisnog peršina. Mrkvicu možete nasjackati na tanke kolutiće, pa sve to skupa stavite pirjati u jednu poveću teću na mišelu (mješavinu) sjemenskog i maslinovog ulja. Pola-pola i sve skupa oko 1 dl. Dok se to pirja, ili kako neki vole reći dinsta, pripremite meso tako da ga dobro izmješate i usitnite da ne bude mesnih gruda i grudvica kako ne bi ispalo da radite ćufte, Tako se zovu mesne okruglice koje nisu ćevapi. Kad povrće ofjapi ubacite meso i dobro mješajte da se sve skupa somelijerski rečeno sljubi. Običnim govorom - da se dobro smješa. Dodajte jednu veliku žlicu Vegete (joj Podravka bi mi morala platiti ovo reklamiranje), dodajte zericu soli, popaprite i ostavite da se pirja 10-ak minuta uz povremeno mješanje. Dotle će meso pustiti sokove i kada se sve počne lagano krčkati dolijte vode toliko da prekrije vrh mesa, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri slijedećih tri kvarta od ure. Povremeno kontrolirajte i po potrebi dolijevajte mlake vode tako da bude malo ispod visine mesa.

Dok to lagano kuha, otvorite – pogađate šta – llimenku sa sjeckanom rajčicom pa je dodajte u lonac k mesu. To je ona limenka od cca 1/3 kg. Mislili ste na vino, a? Cccc !!!

Dobro izmješajte i ostavite da se sve skupa krčka do daljnjega. To do daljnjega znači da se krčka sve dok se na površini šuga ne počne skupljati masnoća. Meni to znači da je šugo gotov, a vi sami izaberite kad je taj trenutak pazeći naravno da vam sve ne zagori. Kušajte šugo pa ga dosolite i dopaprite po vlastitom guštu. Sada imete šuga za barem tri četri dobra ručka (napominjem ručka tj cca 16-ak obroka), pa ga shodno tome prebacite u odgovarajuće posude za zamrzavanje, ostavite da se ohladi i onda ga frknite u zamrzivač. Kada vam se jede bolonjez uvijek imate na dohvat ruke gotov obrok, dovoljno je samo skuhati paštu i odmrznuti šugo. To je ujedno izvrsna temeljna komponenta za kakve «Lasagnie in forno» (lazanje u pećnici) koje zahvaljujući tako zgotovljenom bolonjezu i na brzaka napravljenom bešamel umaku, možete napraviti vrlo brzo. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Uz ono šta ste od bolonjeza ostavili za danas, najbolje je da poslužite tegliatele verde i spremite zdjelu one zeleno-crvene salate. Ako se nakon ručka nemate namjeru ljubakatii s nekim, možete u salatu nasjeckati mladog luka, pa je začinite maslinovim uljem i jabučnim octom. Uz ovakav ručak, umjesto vina, može ići i dobro rashlađeno pivce. Bilivmi.

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5