Dnevnik bolesnika: Pogled na 2022. godinu
Luković 2022 S

U letnjem raspoloženju: Luković tokom retkih trenutaka opuštanja

Photo: LA

Borba neprestana: Čovek sa 20 hemioterapija

Dok poslednji mesec u godini promiče u svetlucavoj euforiji shoppinga, božićnih i novogodišnjih poklona, uz svečane dočeke po restoranima, hotelima ili folk diskotekama (cene - da uši otpadaju), vaš Luković nema tih (gde-da-se-alkoholno-otkačim) problema. Naprotiv; Božić & Nova godina, koji se decenijama recikliraju na vaskolikoj potrošačkoj mašini da su ovo „najveseliji dani“ u godini, u dalekom su zaostatku za mojim, strogo ličnim jubilejima koje ovog decembra/prosinca slavim u ambijentu tzv. zdravstva.

Podsećam sebe u neverici: točno pre tri godine, čitavih 36 meseci, otkriven mi je prvi karcinom (na plućima), dok sam drugi zaradio negde početkom jeseni 2020. (uspešno likvidiran via Gama nož). Tokom tih 1080 dana imao sam deset zračenja i čak 20 (!!!) hemioterapija, poslednju 16. decembra, ove 2022. godine.

Kad čujem, a pažljivo slušam, da se pacijenti žale nakon dve ili tri hemioterapije na njene efekte – šta bih ja, sa dvadeset hemio-odličja, trebalo da kažem; da je zajebano – jeste; da su nemoć i odsustvo snage gadni – jesu; da psihički nije lako biti na Onkologiji gde svaki horor možeš da vidiš, te onda sebi poručuješ: „Izdrži, pizda ti materina, nisi nepokretan, ne trebaju ti kolica, hodaš nekako, mozak ti funkcioniše, konačno - živ si, a mislio si svašta decembra 2020, samo što nisi u očaju lično napisao vlastiti In Memoriam da ga pročitaju na groblju Lešće, osvesti se, kažu nam sa svih televizija proveren podatak da ipak, nekako, dolazi 2023. godina koju ćeš, Lukoviću, pravoslavno osveštati 9. januara, kad se poklope tvoja 21. hemioterapija i slava Svetog Fucking Stefana, a poseban horror u ovom datumskom haosu jeste da je 09/01/2023 još jedan praznik Genocidne Republike Šumske (GRŠ), kad ću intravenozno primati terapiju dok će, recimo, Dodik The Monster terapeutski preporučivati obaveznu dozu Putina svakom Šumnjaku koji sumnja u njegovu umetnost uvlačenja u dupe svakom srbijanskom predsedniku, zvao se on Koštunica, Tadić, Nikolić ili Vučić, što govori da je Svekolika Mentalna Bolest preuzela vlast nad pravoslavnim teritorijama gde krik „Kosovo!“, nakon četiri decenije budi sve ono što se nikad probudilo nije: mržnju, sukobe, rat, nasilje.

Ali, Lukoviću, be cool; idi 9. januara na svoju hemioterapiju, jebe ti se za Šumsku, fuck Stefana Svetog, ne zaboravi da pojedeš „Spiced Biscuits“ keksiće, stavi slušalice i slušaj amsterdamski Radio Pinguin, ako imaš sreće emitovaće LSD Soundsystrem i pjesmu „New Body“ gde me stih „Yeah, I need a new body, I need a new body/ I need a bit of shape and a tone“ uverava da ima života bez Dodika.

Qurac/Palac; Ako me netko u religioznom zabezeku od čitalaca pita, a naravno da pita, kako mi je bilo ove (još) tekuće 2022. godine, reći ću samo: shit. Dok sam prošle sezone povremeno uživao u dugim pauzama bez terapije, ove sam godine dočekao tekući madness. Još negde u aprilu primetio sam da se na vrhu desnog palca formiralo nešto kao crna krasta, odvratno za videti, ali toliko bolno da sam dnevno (dva i po meseca) uzimao po tri brufena od 800 mg, kako bih nekako mogao da izdržim. Lekari u bolnici na Dedinju rekli su mi lakonski da će krasta da otpadne i da samo redovno previjam palac: stavljao sam na njega svaki qurac za koji sam čuo – kantarion ulje, Terezino ulje, svinjsku mast, bokvicu, Šaljićev melem, neke masti za koje su apotekari garantovali svojom čašću da su čudesne – ali ništa. Onda sam se setio (konačno) da odem kod medicinske pedikirke Suzane; odmah je rekla da je to žulj, namazala krastu hydrocyclinom i već sutra – krasta otpala, vrh palca se očistio, ali se ispostavilo da imam neuropatiju (bolest perifernog nervnog sistema koja se prostire od korenova kičmene moždine do slobodnih nervnih završetaka perifernih nerava), što još nije zalečeno do kraja.

Operacija: U međuvremenu na Klinici za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ boravio sam u junu devet dana u ambijentu poljske bolnice, jer se zgrada renovirala pa su umesto na tri - na jednom spratu svi mogući bolesnici gde ne važe nikakva pravila; u jednoj sobi su i muškarci i žene, privatnost i lična intimnost su zabranjeni, svi se presvlače, peru ili previjaju u tridesetak kvadrata sa šest kreveta (3 males + 3 females). Operacija nije bila laka, ali sam nekako izdržao; povratak kući bio je ravan povratku iz zarobljeništva, bio sam gladan, žedan, preumoran da se krećem zbog rane i onog jebenog palca koji me je mesecima uništavao strašnim bolovima, bilo mi je teško da sedim jer mi je rana na prevoju struka, a da hodam nisam mogao. Ostalo mi je samo da ležim i pizdim.

Ostalo: Fistule i čirevi koji se opisuju kao „teška upala znojih žlezdi“ (što takođe zahteva skupu operaciju kod plastičnog hirurga negde u bliskoj budućnosti) nastavljaju da rade puno radno vreme, ali sam ih nekako zanemario spram Svetog Trojstva karcinom-krvni sudovi-palac.

Stalno se setim moje doktorke Marije sa Onkologije, koja večito traži da budem relaksiran, da se ne sekiram, da se ne nerviram, da se ne uzbuđujem. Ponoviću ono što sam već rekao: zbir mog života je sekiracija + nerviranje + stalni nemir.

Znam da svako od vas ima svoje muke i probleme, te je – tim pre – zadivljujuće da povrh svega brinete o meni (posebno: Aleksandra I., Senja, Zdenka, Edvin, Namik...) i pokušavate da mi pomognete da nekako preživim ove finansijske udare koji su šlag na tortu svih briga i mučne svakodnevice. Hvala od srca svakom od naših donatora – solidarnost, izgleda, još nije nestala.

+++

Da se vratimo na The New Year & The Christmas (TN&CH) timeline: naravno da mojim dragim čitaocima i prijateljima želim puno zdravlja i sreće – tim redom; budite najbolji kao što već jeste, uživajte u lepim, a borite se iz sve snage protiv loših stvari. Budite jaki i puni samopouzdanja; oni koji veruju u sebe, veruju da ništa nije uzaludno. Hvala što pomažete, nema tih reči da zahvalim od srca. Namaste!

+++

Najbrže i najefikasnije jeste da nam pomognete putem PayPala; dovoljno je da znate moj email – petar.lukovic@xxzmagazin.com

Evo i drugih opcija:

Ako živite u Srbiji: Vašu donaciju možete uplatiti u bilo kojoj banci ili pošti na račun naše firme, uz sledeće neophodne podatke. Ime firme: Sugarplum.d.o.o. Adresa: Miodraga Petrovića Čkalje 6, 11000 Beograd. Tekući račun: 265-1760310000727-97 Raiffeisen Bank a.d. Beograd. Svrha uplate: Donacija.

Ako živite u Hrvatskoj: Uplatu u kunama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke: Petar Luković, Erste banka Hrvatska, IBAN: HR6324020063290360241.

Ako živite u Bosni i Hercegovini: Uplatu u KM možete izvršiti u Raiffeisen banci uz sledeće podatke; Petar Luković, Raiffeisen banka BiH, račun broj1610000000000011 04000072349. Ako uplaćujete preko interneta, evo još podataka: Swift Code: RZBABA2S; IBAN Code: BA391612000023212884

Ako živite u inostranstvu/inozemstvu, a želite da donaciju uplatite preko banke:

Uplatu u devizama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke: Petar Luković, Erste banka Hrvatska. IBAN: HR6324020063290360241. SWIFT: ESBCHR22.

Ako koristite Western Union: Dovoljno je da na ime (Petar Luković, Srbija) pošaljete novac, a da šifru pošaljete primaocu na mail: petar.lukovic@xxzmagazin.com

+++

U svakom slučaju, javite se; vaše postojanje daje snagu i jača duh jer znam da nisam sam: ništa važnije u borbi protiv bolesti nije nego imati - prijatelje. I to ovakve! Hvala vam još jednom i oprostite što vas (možda) smaram ovim (bolesnim) porukama. Mora se!

XXZ iznad svega!

Oceni 5